Η συγγραφέας Nοέλ Μπάξερ έγραψε στον λογαριασμό της στο f/b σχετικά με την μετάφραση του βιβλίου της «Από δρυ παλιά κι από πέτρα» εκδόσεις» Ψυχογιός »  στα Αλβανικά :                                                                                                                    » Είναι καλό να συγχαίρουμε και να ευχαριστούμε!Έτσι, επιθυμώ και δημοσίως να συγχαρώ τον μεταφραστή κ. Χρίστο Πούλα, ο οποίος μετέφερε το μυθιστόρημά μου «Από δρυ παλιά κι από πέτρα» στην αλβανική γλώσσα, για την βράβευσή του από την Εταιρεία Ελλήνων Μεταφραστών. Η υπευθυνότητα, η επιμονή …και η υπομονή του, καθώς η «Δρυς» δεν θεωρώ πως είναι ένα πανεύκολο βιβλίο να μεταφραστεί λόγω των αποσπασμάτων από την Οδύσσεια και το μπλέξιμό τους στην μυθιστορία, και πρωτίστως η ευγένειά του, μου έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις από την συνεργασία μας. Γι’ αυτό, το να παρευρεθώ στη βράβευσή σου, φίλε Χρίστο, ήταν αυτονόητο! Τιμή σου και χαρά μου.                           

Και για μια ακόμη φορά, ασφαλώς, αξίζει να ευχαριστήσω τον εκδοτικό οίκο ΤΟΕΝΑ στην Αλβανία για την έκδοση της «Δρυ» μου και για την υποστήριξη του συγγραφικού έργου μου.»

Σύνοψη του βιβλίου «Από δρυ παλιά κι από πέτρα»

Ήρθε η ώρα να σου πω για το σκισμένο γράμμα, για ένα τόπι κασμίρι και για μια Κύπρια που μύριζε η αγκαλιά της πασχαλιά. Για μια μαγευτική πόλη, τη Σμύρνη μου, που κάηκε σαν φωτογραφία και για ένα πλοίο που μετέφερε μια γυναίκα που έσταζε γάλα. Για μια Τουρκάλα που χάθηκε και σώθηκε μόνο το τραγούδι της. Κι αν θέλεις, μόνο αν το θέλεις, θα σε αφήσω να κρατήσεις στα χέρια σου τα δυο μονάκριβα κλειδιά μου, του σπιτιού στο Αϊδίνι και του σπιτιού στην Σμύρνη. Από το Αϊδίνι και τη Σμύρνη ως την Κύπρο, την Αθήνα και την εξωτική Ινδία, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας σύγχρονης Πηνελόπης με φόντο τις Χαμένες Πατρίδες. Γύρω από την Πηνελόπη, σαν γαϊτανάκι, πρόσωπα που τη σημάδεψαν: η Ζόι, ο Καλφατζής που «ξέρει να σώζει», ο Παρασκευάς με το «παρασκευάκι» του, η Κατίνα που ο «Ιορδάνης της πέθανε», ο βροχερός Φίλιππος και ο φωτεινός Φώτης, η μαγείρισσα η Φραγκώ… Ένα πληθωρικό μυθιστόρημα, που στριφογυρίζει με τρυφερότητα γύρω από την ιστορία του ελληνικού 20ού αιώνα, πλημμυρισμένο με εικόνες και μυρωδιές εποχής.