Μια αλλιώτικη παρουσίαση βιβλίου με θεατρικές, μουσικές και εικαστικές «αντανακλάσεις»και πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και του επιχειρείν παρόντες παρουσιάστηκε το πρώτο θεατρικό έργο-  βιβλίο  » Η Αντανάκλαση μιας πόζας »εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ, του ηθοποιού- σκηνοθέτη –χορογράφου -εικαστικού  Τάκη Λουκάτου στο POLIS ART CAFE στη Στοά του Βιβλίου..

Μια ξεχωριστή βραδιά με «αντανακλάσεις» θεατρικού λόγου, ινδικής μουσικής, λυρικού τραγουδιού, πιάνου και εικαστικών έργων που απόλαυσαν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και φιλότεχνοι που κατέκλυσαν το χώρο. Η παρουσίαση είχε ένα πάνελ από εξαιρετικούς ομιλητές και ηθοποιούς που ερμήνευσαν αποσπάσματα του νέου θεατρικού έργου που βασίζεται στη ζωή και το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ. Η σκηνοθεσία και εικαστική επιμέλεια ήταν του Τάκη Λουκάτου ο οποίος δημιούργησε ένα μοναδικό θεατρικό και εικαστικό σκηνικό.

Το ενδιαφέρον βιβλίο παρουσίασαν οι: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  η Δούκισσα Φωτάρα, συγγραφέας, φιλόλογος, μεταφράστρια και ιδρύτρια της λέσχης των ποιητών, ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, καθηγητής ορθοδοντικής, γνωστός ως «πατέρας της Μύρτιδος» γιατί ανέπλασε το πρόσωπο της μικρής αρχαίας Αθηναίας (ανακοίνωσε στην εκδήλωση ότι ετοιμάζει μια νέα ανάπλαση ολόσωμη σε αρχαία κόρη) και η Ιόλη Σίμου, υπεύθυνη εκδόσεων ΑΣΤΑΡΤΗ. Επίσης διαβάστηκαν επαινετικά λόγια για το συγγραφέα σε σχετικό κείμενο της Ειρήνης Μουντράκη, θεατρολόγου- κριτικού θεάτρου και εισηγήτριας δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου. Όλοι εξήραν το «τόλμημα» και την «πολυσχιδή προσωπικότητα» του Τάκη Λουκάτου ο οποίος αποτύπωσε με τον δικό του τρόπο τα μηνύματα της ζωής και του έργου του Όσκαρ Ουάιντ.  Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Γεωργία Ζώη (Σάρα Μπερνάρ), Γιώργος Κροντήρης (Όσκαρ Ουάιλντ) και Μαρία Σόκαλη (Κοστάνς, σύζυγος του ΄Οσκαρ Ουάιλντ) αποδίδοντας τα πρόσωπα του έργου.

Την παρουσίαση της νέας αυτής έκδοσης πλαισίωσε μια ενδιαφέρουσα έκθεση με σκίτσα του ζωγράφου Θοδωρή Ραυτόπουλου που εικονογραφούν την έκδοση, τον πίνακα του ΄Οσκαρ Ουάιλντ της ζωγράφου Ελένης Χατζηπουλίδου καθώς επίσης γλυπτές κούκλες και έργα του Τάκη Λουκάτου. Ανάμεσά τους και η κούκλα- ομοίωμα της Βέρας Ζαβιτσιάνου που πρωτοπαρουσιάσθηκε το 1990 στη γκαλερί DADA κι έμεινε στην κατοχή του καλλιτέχνη εις μνήμην της, μετά από επιθυμία της ιδίας.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με κλασική ινδική μουσική από τον Ιάσονα Ψαράκη (solo sitar), άριες που ερμήνευσε η Αννίτα Σούση ενώ στο πιάνο ήταν η μουσικολόγος και πιανίστα Λίλα Σούση, υπεύθυνη για το μουσικό μέρος της βραδιάς. Την παρουσίαση συντόνισε  ο δημοσιογράφος Αλκίνοος Μπουνιάς. Προβλήθηκε επίσης σχετικό βίντεο που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Βαλσάμης. Την εκδήλωση παρουσίασε στην αρχή της βραδιάς ο Βασίλης Χατζηιακώβου, υπεύθυνος εκδηλώσεων του  Polis Art Café.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δημήτρης Κολλάτος σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί Πέννη Παπουτσή, Βίβιαν Βαλσάμη, Ειρήνη Κονίδου, Κλαίρη Μανιάτη, Γρηγόρης Ορφανουδάκης, Γιώργος Πολυχρονίδης, Σάννα Σαρή, η Αναστασία Μονογενή, σοπράνο,  η Ελένη Χατζηπουλίδου, ζωγράφος, η Κωνσταντίνα Βέργου, συγγραφέας, από το χώρο του τραγουδιού η Σόφη Παπά και ο Κώστας Μπίγαλης, η Μανίτα Χατζηφωτίου, κόρη  του Ζάχου Χατζηφωτίου, η Έφη Βασιλάκου, επικεφαλής των εκδόσεων ΑΣΤΑΡΤΗ, ο Πέτρος Ματαίο, χρονογράφος, η Πάνυ Σταθοπούλου, διευθύντρια Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Κερατσινίου, ο Ανδρέας Πιτταράς, καρδιολόγος, ο Νίκος Τροβάς, δικηγόρος, γνωστοί επιχειρηματίες, στελέχη μεγάλων εταιριών και δημόσιων οργανισμών κ.ά.

Στα άμεσα σχέδια του Τάκη Λουκάτου είναι να παρουσιασθεί Η αντανάκλαση μιας πόζας και ως θεατρικό έργο σε αθηναϊκές αίθουσες.

Βασίζεται στη ζωή και το έργο του τολμηρού και ρηξικέλευθου για την εποχή του ΄Οσκαρ Ουάιλντ, στην εποχή της ακμής αλλά και της πτώσης του στα τελευταία χρόνια ζωής του με επίκεντρο τη  σχέση του με τον Λόρδο ΄Αλφρεντ Ντάγκλας και το κοινωνικό σκάνδαλο που προκάλεσε. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί το πρόσωπο της ψυχής του ΄Οσκαρ Ουάιλντ μέσα από τις αντανακλάσεις μιας πόζας που δεν στέκεται στο είδωλό της αλλά κοιτάζει βαθιά μέσα στην ψυχή όλων μας, δημιουργώντας όπως λέει ο ήρωας του έργου, Όσκαρ Ουάιλντ «το πορτραίτο της Δικής σας Ψυχής».

Η αντανάκλαση μιας πόζας ξεδιπλώνει την προσποίηση σύμφωνα με τον καθηγητή           κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, αποκαλύπτει την κουκούλα που παραπέμπει στην κούκλα με την οποία καταπιάστηκε ως πρωτεργάτης στο είδος αυτό, ο Τάκης Λουκάτος  δημιουργώντας πολλές εικαστικές δημιουργίες- κούκλες, ομοιώματα διάσημων γυναικών- ηθοποιών.

Λίγα λόγια για τον Τάκη Λουκάτο

Ο Τάκης Λουκάτος έχει μια πλούσια πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο ως ηθοποιός, χορευτής, χορογράφος, σκηνοθέτης και εικαστικός δημιουργός. 

Έχει δημιουργήσει τη δική του χοροθεατρική ομάδα  «Μεταμορφώσεις»  πραγματοποιώντας πλήθος εκδηλώσεων- πολυθεαμάτων με συνδυασμό θεάτρου, χορού, εικαστικών  στην Αθήνα, την περιφέρεια αλλά και εκτός συνόρων.

 

Έχει  ανεβάσει πολλές παραστάσεις και μάλιστα με παιδιά με ειδικές ανάγκες, στην Παλαιά Βουλή και σε άλλους χώρους πολιτισμού. 

Από το 1987 έχει πραγματοποιήσει πλήθος εκθέσεων με πρωτότυπα εικαστικά έργα και μάλιστα γλυπτές κούκλες- ομοιώματα γνωστών γυναικών από το χώρο της τέχνης, ενώ διατηρεί δικό του ατελιέ  με έργα του από όλη τη διαδρομή του στον εικαστικό χώρο.

 

Παράλληλα  κάνει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες να συμμετάσχουν σε δρώμενα που παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό. Έχει βραβευθεί για παραστάσεις του από το Υπουργείο Παιδείας και το Μέγαρο Θεσσαλονίκης.