Γράφει ο Σταμάτης Γαλάνης

Ο MAX VON SYDOW γεννήθηκε στην Σουηδία τον Απρίλιο του 1929. Είχε μια από τις πιο επιτυχημένες και πολυετείς καριέρες στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου όπως οι Ριντλει Σκοτ, Μάρτιν Σκορτσέζε και Στήβεν Σπίλμπεργκ. Αν και απέκτησε σχετικά νωρίς μεγάλη διασημότητα με την ταινία «Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ» το 1957, το 1965 ενσάρκωσε τον Ιησού σε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές ταινιών εποχής ως τότε, στην ταινία «Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Κριτικοί της εποχής τον εκθείασαν για την ιδιαίτερα πειστική και ευαίσθητη ερμηνεία του σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο. Χρόνια αργότερα, το 1974, έμελλε να κλονίσει εκ νέου τον κινηματογραφικό κόσμο με τον ρόλο του ως ‘Πάτερ Μέριν’, στην ταινία «Ο ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ». Ένα πασίγνωστο πλέον φίλμ τρόμου, που για πρώτη φορά έφερε στο φως τις πρακτικές εξορκισμού δαιμονισμένων. Η εν λόγω ταινεία, ήταν η πιο εμπορική οικονομικά ταινία (στο εν λόγω είδος ταινειών) μέχρι και το 2017. Ο Μαξ φον Σίντοφ προσέγγιζε τους ρόλους του με ιδιαίτερη εστίαση στον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση του ήρωα. Είναι γνωστό ότι μελετούσε για μήνες τους χαρακτήρες που θα υποδυόταν και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, προσπαθούσε για το διάστημα που υποδυόταν τον ρόλο του, να ζει αντίστοιχα με τις συνήθειες που αυτός είχε. Το εύρος του είναι τεράστιο και αυτό φαίνεται από την ποικιλομορφία των ρόλων που υποδήθηκε. Σπουδαίο γεγονός της υποκριτικής του ικανότητας αλλά και των επιλογών του φυσικά, είναι ότι ενώ έπαιξε σπουδαίους εμπορικά ρόλους, εν τούτοις δεν ταυτίστηκε ποτέ ολοκληρωτικά με αυτούς. Κατάφερε έντεχνα να απομακρυνθεί, καθώς μπορούσε να ‘παίξει’ πολύ εύστοχα το ίδιο ένα καλό και ένα κακό χαρακτήρα. Μερικές σπουδαία παραδείγματα ερμηνειών του είναι στις ταινείες «Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΠΑΣ», «FLASH GORDON», «Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΩΝ 11», «ΞΥΠΝΗΜΑΤΑ», «ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΝΤΡΕΝΤ», «Η ΧΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΡΦΕΣ ΤΗΣ» «JAMES BOND - ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΕΙΣ ΠΟΤΕ» και φυσικά το «ΠΕΛΕ, Ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ» όπου και κέρδισε το βραβείο ευρωπαικού κινηματογράφου. Έχει φυσικά προταθεί 2 φορές για όσκαρ (το οποίο και δεν απέκτησε) αλλά ωστόσο έχει τιμηθεί με πολλές άλλες διακρίσεις. Πέθανε τον Μάρτιο του 2020 στην Γαλλία, όπου και κατοικούσε τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Ήταν δραστήριος μέχρι και τον θάνατο του, και τελευταία του μεγάλη εμφάνιση ήταν στην διάσημη σειρά «GAME OF THRONES» το 2016.

 

ΣΤΙΓΜΕΣ από το σπουδαίο κινηματογραφικό έργο του Μαξ φον Σίντοφ

 

Η στιγμή που τον πλησιάζει ο θάνατος, στην ταινία «Εβδομή Σφραγίδα» και τον ρωτάει «Μήπως παίζεις σκάκι;», έτσι ώστε να λύσουν τις διαφορές τους σε αυτό. (1957)

 

Στην ταινία «Κόναν ο Βάρβαρος», εκλιπαρεί για την σωτηρία της κόρης του, προσπαθώντας να δελεάσει τον Κιμέριο γίγαντα (Σβαρτσενέγκερ) με αμέτρητα πορφυρά πετράδια. «Έρχεται κάποια στιγμή όπου τα διαμάντια χάνουν την λάμψη τους. Η κόρη μου πρόκειται να γίνει θύμα του μάγου – Φέρτε την πίσω! Πάρτε τα όλα, υπάρχουν πολλά!» (1981)

 

Στην «Ομορφότερη ιστορία του κόσμου», την ώρα που ως Ιησούς Χριστός λέει «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν φτάνει στον πατέρα μου πριν περάσει από Εμένα». (1965)

 

Ως Μίνγκ ο ανηλεής, στην ταινία «Flash Gordon». «Πραγματικά επιλέγεις τον θάνατο από ένα Βασίλειο; Θα προτιμούσα να σε έχω δίπλα μου παρά να σε σκορπίσω σε άτομα» (1980)

 

Φυσικά, στην ταινία «Εξορκιστής», την ώρα που λαμβάνει χώρα ο εξορκισμός και ο Πάτερ Μέριν φωνάζει «The power of Christ compels you!» Η δύναμη του Χριστού σε υποχρεώνει! (1974)

 

Ευρύτερα η ερμηνεία του ως Ernst Blofeld στην ταινία «Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ». (1985)

 

 

Για το POLISPOST, Μάιος 2020