«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ – 56 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν –  Με επιστολική ψήφο ψήφισαν 141 βουλευτές – Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να διεξαχθεί και επί της αρχής του.

Διαμάχη για τις επιστολικές ψήφους

Σημειώνεται ότι με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταφερεθεί ενάντια στην απόφαση του προεδρείου της Βουλής να παρέχει την δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίζουν νομοσχέδια με επιστολική ψήφο κάτι που όπως υποστήριξε παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος.

«Εμείς αυτή την διαδικασία δεν πρόκειται να την νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας γι’ αυτό και αποχωρούμε ελπίζοντας ότι θα είναι τελευταία φορά» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απάντησε μεταξύ άλλων: «Βάλαμε συμπληρωματικά την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου κατ αναλογία της δυνατότητας που δίνει ο Κανονισμός και το Σύνταγμα. Υπήρξαμε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί σε αυτό το ζήτημα. Είπαμε για όσο διαρκεί η κλεισούρα να ψηφίζουμε συμπληρωματικά και με επιστολική ψήφο. Αυτό δεν θα γίνει συνεχώς και προφανώς στις μυστικές ψηφοφορίες παρότι επιτρέπετα».

Ανακοίνωση – απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε αυτήν ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε «και σήμερα με την αποχώρησή του απέδειξε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής».

protothema.gr