Συμβουλευτική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία υπολόγισε τις συνέπειες στην αξία των ποδοσφαιριστών. Στο απαισιόδοξο σενάριο της οριστικής διακοπής των διοργανώσεων στην Ευρώπη, η αξία των ποδοσφαιριστών θα μειωθεί κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Οι μεταγραφές αναμένεται να μειωθούν δραματικά ως αποτέλεσμα οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων. Οι κορυφαίες κατηγορίες στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία παραμένουν δεσμευμένες να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τις σεζόν, ώστε να μπορούν να τιμήσουν τεράστιες τηλεοπτικές συμβάσεις και να ελαχιστοποιήσουν την οικονομική αποτυχία.

Η KPMG εκτιμά ότι τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου έχει τελειώσει η σεζόν, θα μπορούσαν να χάσουν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ εάν τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.

Στην έρευνα εκτός από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα συμπεριλήφθηκαν επίσης Βέλγιο, Ολλανδία Πορτογαλία, Τουρκία και η Championship της Αγγλίας, και συνολικά 4.183 παίκτες, ενώ συνυπολογίστηκαν παράγοντες που θα επηρεάσουν την τιμή του παίκτη, όπως η οικονομική διαθεσιμότητα, η διάρκεια των συμβολαίων, η ηλικία και η ανάπτυξη των ακαδημιών,

Στη χειρότερη περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, η αξία των παικτών στην Ευρώπη θα μειωθεί κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι ο αριθμός που έχει εκτιμήσει η KPMG, ως επίδραση της ακύρωσης των πρωταθλημάτων στην τιμή των παικτών: 26,5% της αξίας.

Η Premier League θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά σε ποσοστιαία βάση, ωστόσο, η La Liga θα υποφέρει περισσότερο, με πτώση σχεδόν του ενός τρίτου. Η κατάσταση θα βελτιωνόταν σαφώς αν γινόταν επιστροφή στα πρωταθλήματα: η απώλεια θα διευθετηθεί περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ακόμη και αν τα πρωταθλήματα στην Τουρκία και στην αγγλική Championship θα υποφέρουν περισσότερο.

Οι απώλειες είναι πολύ σημαντικές και για τους ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα ο Λιονέλ Μέσι έχει χάσει το 28% της αξίας του, δηλαδή 44 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τον Κιλιάν Μπαπέ που έχασε 42,9. Τρίτος είναι ο Έρλινγκ Χάαλαντ με 37 εκατ. ευρώ, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο χάνει 13 εκατ. ευρώ της αξίας του.

Πηγή: sport-fm.gr