Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ένας Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, Ήρθε στο προσκήνιο ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος κατά τη διάρκεια της La Movida Madrileña, μια πολιτιστική αναγέννηση που ακολούθησε μετά το τέλος της Φραγκιστικής Ισπανίας.
Οι πρώτες του ταινίες χαρακτήριζαν την αίσθηση της σεξουαλικής και πολιτικής ελευθερίας της περιόδου. Το 1986, ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών, El Deseo, με τον μικρότερο αδερφό του Agustín Almodóvar, υπεύθυνο για την παραγωγή όλων των ταινιών του από το Law of Desire (1987).


Φωτογραφία από την ταινία:Law of Desire

Ο Almodóvar πέτυχε διεθνή αναγνώριση για τη μαύρη κωμωδία-δραματική ταινία Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988), η οποία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Ξένων Γλωσσών και πήγε σε μεγαλύτερη επιτυχία με τη σκοτεινή ρομαντική ταινία κωμωδίας Tie Me Πάνω! ΔΕΣΕ με! (1990), το μελόδραμα High Heels (1991) και το ρομαντικό θρίλερ Live Flesh (1997).

Οι επόμενες δύο ταινίες του κέρδισαν ένα Όσκαρ: Το All About My Mother (1999) έλαβε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ξένων Γλωσσών, ενώ το Talk to Her (2002) του κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο. Ο Almodóvar το ακολούθησε με το δράμα Volver (2006), το ρομαντικό θρίλερ Broken Embraces (2009), το ψυχολογικό θρίλερ The Skin I Live In (2011) και τα δράματα Julieta (2016) και Pain and Glory (2019), τα οποία ήταν όλα σε διαγωνισμό για το Palme d’Or στο Φεστιβάλ των Καννών.

Οι ταινίες του χαρακτηρίζονται από την απασχόληση ορισμένων ηθοποιών και δημιουργικού προσωπικού, σύνθετες αφηγήσεις, μελόδραμα, ποπ κουλτούρα, δημοφιλή τραγούδια, ασεβές χιούμορ, έντονα χρώματα και γυαλιστερή διακόσμηση.

Η επιθυμία, το πάθος, η οικογένεια και η ταυτότητα είναι από τα πιο διαδεδομένα θέματα του Almodóvar. Αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο επιτυχημένους διεθνώς ισπανούς κινηματογραφιστές, ο Almodóvar και οι ταινίες του έχουν αποκτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανέπτυξαν μια λατρεία.

Έχει κερδίσει δύο βραβεία Academy, πέντε βραβεία British Academy Film, έξι European Film Awards, δύο Golden Globe Awards, εννέα Goya Awards και τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 1997, ο Almodóvar έλαβε τη Γαλλική Λεγεώνα της Τιμής, ακολουθούμενο από το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας στις Καλές Τέχνες από το Ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού το 1999.

Χόλιγουντ - 23 Μαρτίου : Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ποζάρει με το βραβείο του για την καλύτερο σενάριο σκηνοθεσίας για την “Talk To Her” στην 75α Ετήσια Βραβεία Ακαδημίας στο Θέατρο Κόντακτ στις 23 Μαρτίου , του 2003 στο Χόλιγουντ , Καλιφόρνια.

Ο Almodóvar έχει ενοποιήσει το δικό του, πολύ αναγνωρίσιμο σύμπαν, σφυρηλατημένο επαναλαμβάνοντας θέματα και στιλιστικά χαρακτηριστικά “, έγραψε ο Gerard A. Cassadó στο Fotogramas, ισπανικό κινηματογραφικό περιοδικό, στο οποίο ο συγγραφέας εντόπισε εννέα βασικά χαρακτηριστικά που επαναλαμβάνονται στις ταινίες του Almodóvar: ομοφυλοφιλία, σεξουαλική διαστροφή. γυναικείες ηρωίδες · ιερός καθολικισμός · χειρισμός των χειλιών · οικογενειακοί καμέες · υπερβολικό κιτς και στρατόπεδο · παρεμβάσεις αφηγήσεων · και διατεκτυλικότητα.

Ο June Thomas από το περιοδικό Slate αναγνώρισε επίσης ότι η παράνομη χρήση ναρκωτικών, η επιστολή, η κατασκοπεία, η καταδίωξη, η πορνεία, ο βιασμός, η αιμομιξία, η τρανσεξουαλικότητα, ο εμετός, η δημιουργία ταινιών, οι πρόσφατοι τρόφιμοι, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι συχνά μοτίβα που επαναλαμβάνονται στο δικό του. δουλειά.

Ο Almodóvar πέτυχε διεθνή αναγνώριση για τη μαύρη κωμωδία-δραματική ταινία Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988), η οποία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Ξένων Γλωσσών και πήγε σε μεγαλύτερη επιτυχία με τη σκοτεινή ρομαντική ταινία κωμωδίας Tie Me Πάνω! ΔΕΣΕ με! (1990), το μελόδραμα High Heels (1991) και το ρομαντικό θρίλερ Live Flesh (1997).

Οι επόμενες δύο ταινίες του κέρδισαν ένα Όσκαρ: Το All About My Mother (1999) έλαβε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ξένων Γλωσσών, ενώ το Talk to Her (2002) του κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο. Ο Almodóvar το ακολούθησε με το δράμα Volver (2006), το ρομαντικό θρίλερ Broken Embraces (2009), το ψυχολογικό θρίλερ The Skin I Live In (2011) και τα δράματα Julieta (2016) και Pain and Glory (2019), τα οποία ήταν όλα σε διαγωνισμό για το Palme d’Or στο Φεστιβάλ των Καννών. Οι ταινίες του χαρακτηρίζονται από την απασχόληση ορισμένων ηθοποιών και δημιουργικού προσωπικού, σύνθετες αφηγήσεις, μελόδραμα, ποπ κουλτούρα, δημοφιλή τραγούδια, ασεβές χιούμορ, έντονα χρώματα και γυαλιστερή διακόσμηση. Η επιθυμία, το πάθος, η οικογένεια και η ταυτότητα είναι από τα πιο διαδεδομένα θέματα του Almodóvar. Αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο επιτυχημένους διεθνώς ισπανούς κινηματογραφιστές, ο Almodóvar και οι ταινίες του έχουν αποκτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανέπτυξαν μια λατρεία. Έχει κερδίσει δύο βραβεία Academy, πέντε βραβεία British Academy Film, έξι European Film Awards, δύο Golden Globe Awards, εννέα Goya Awards και τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το 1997, ο Almodóvar έλαβε τη Γαλλική Λεγεώνα της Τιμής, ακολουθούμενο από το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας στις Καλές Τέχνες από το Ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού το 1999.

Ο Almodóvar επιλέγει συχνά ορισμένους ηθοποιούς σε πολλές από τις ταινίες του. Οι ηθοποιοί που έχουν παίξει στις ταινίες του 3 ή περισσότερες φορές σε πρωταγωνιστικούς, υποστηρικτικούς ή καμέο ρόλους περιλαμβάνουν τους Chus Lampreave, Antonio Banderas, Carmen Maura , Cecilia Roth, Rossy de Palma, Penélope Cruz, Julieta Serrano , Kiti Manver , Fabio MacNamara , Marisa Paredes , Eva Silva, Victoria Abril , Lola Dueñas  Andersen, Loles León και Javier Cámara .

Ο Almodóvar φημίζεται ιδιαίτερα για τη δουλειά του με ισπανικές ηθοποιούς και έχουν γίνει γνωστά στοργικά ως “chicas Almodóvar” (γυναίκες Almodóvar)

Oι ισπανίδες ηθοποιοί που περνάνε μέρος στις ταινίες του Αλμοδόβαρ.