Η Ευθυμία Αθανασιάδου δίνει με γλαφυρό τρόπο το περίγραμμα μιας συγγραφέα που ζει μέσα από τους ήρωές της!

Ευθυμία, θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για εσένα και τη συγγραφική σου διαδρομή; 

Άρχισα να γράφω λίγο πριν αποστρατευτώ από την Πολεμική Αεροπορία όπου υπηρέτησα για 29 χρόνια.Ο πρώτος εκδοτικός οίκος που συνεργάστηκα -και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό- ήταν οι εκδόσεις Βεργίνα, που κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα μυθιστορήματά μου, «Για όσα δεν μιλήσαμε ποτέ» και το «Παράθυρο στο χρόνο». Το 2015 άλλαξα εκδοτικό οίκο και με αγκάλιασαν οι εκδόσεις «Έξη» κυκλοφορώντας την ίδια χρονιά το μυθιστόρημα «Στο σεντούκι της ψυχής μου» και το 2019 «Τα όνειρα που κράτησα για μένα».

Πόσα βιβλία έχεις γράψει και σε τι αναφέρονται;

Τα βιβλία που έχω γράψει είναι τέσσερα, τα δύο πρώτα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Βεργίνα» και τα επόμενα δύο από τις εκδόσεις «Έξη». Στο πρώτο «Για όσα δεν μιλήσαμε ποτέ», η ιστορία αφορά την απομάκρυνση ενός ζευγαριού σε ένα γάμο. Οι σύζυγοι χάνονται στις υποχρεώσεις τους και βρίσκουν διεξόδους αλλού. Στο δεύτερο βιβλίο μου, «Παράθυρο στο χρόνο», σκιαγραφείται η πορεία των προγόνων μου από την καταστροφή της Σμύρνης σε νέες πατρίδες και η μετέπειτα πορεία και εξέλιξη του καθενός. Το βιβλίο αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα και ανθρώπους που πέρασαν αυτή την τραγωδία της Σμύρνης. Στο τρίτο βιβλίο «Στο σεντούκι της ψυχής μου» βλέπουμε πόσα δεινά μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος και όμως με δύναμη ψυχής, αγάπη, θέληση, υπομονή και επιμονή, θέτοντας στόχους και όνειρα καταφέρνει να βγει νικητής στη ζωή του. Στο τέταρτο «Τα όνειρα που κράτησα για μένα», ένα μυθιστόρημα ημερολόγιο που μέσα του καταθέτονται πολύ προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα, ένα ημερολόγιο το οποίο αλλάζει την ίδια τη ζωή της ηρωίδας και τα όσα πίστευε μέχρι τότε. Ένα βιβλίο ύμνος στην αδερφική αγάπη, στον έρωτα, στη ζωή, στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Πόσο είναι εύκολο ή δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα βιβλίο;

Δεν θεωρώ πως υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από το είδος της λογοτεχνίας που επιλέγει κάποιος, από τη μόρφωση του συγγραφέα, από την έμπνευση, από το θέμα που θα καταπιαστεί.

Το είδος της συγγραφής που έχεις επιλέξει θεωρείς πως ανήκει στη λεγόμενη «γυναικεία» λογοτεχνία;

Θεωρώ πως κάθε βιβλίο είναι διαφορετικό και το κοινό μπορεί να ανήκει και στα δύο φύλα. Σαφώς το γυναικείο κοινό «έλκεται» περισσότερο από το μυθιστόρημα. Για παράδειγμα, στο πρώτο μου βιβλίο μπορώ να πω πως με εξέπληξε ευχάριστα το πόσοι άντρες το διάβασαν, μου μίλησαν με τα καλύτερα λόγια και πώς είχα καταφέρει να μεταφέρω σκέψεις που έκαναν οι ίδιοι σε αυτό. Όπως επίσης και το «Παράθυρο στο χρόνο», το οποίο αναφέρεται στη Μικρασιατική καταστροφή και οι ήρωες, οι οποίοι ήταν αληθινά πρόσωπα, ανήκουν και στα δύο φύλα.

Ένας συγγραφέας έχεις ως στόχο να «μπει» στη σκέψη αλλά και στα συναισθήματα των ηρώων του;

Σαφώς και «οφείλεις» ως συγγραφέας να μπαίνεις στις σκέψεις και στα συναισθήματα των ηρώων κάθε φορά, γιατί έτσι μπορείς να συνεχίζεις να πλάθεις τον κάθε  ήρωα και να ολοκληρώνεται η ιστορία του. Όσο κι αν η έμπνευση έρχεται και τον πηγαίνει παρακάτω, ο συγγραφέας πρέπει να είναι παρών σε κάθε του βήμα και να γνωρίζει το λόγο της κίνησης, τη σκέψη και το συναίσθημα.

Πόσο σε έχει επηρεάσει το συγγραφικό έργο πάνω στον τρόπο που σκέφτεσαι;

Η συγγραφή απαιτεί ενσυναίσθηση. Μαθαίνεις να μπαίνεις στα «παπούτσια» του άλλου, να κατανοείς, να συναισθάνεσαι. Ο τρόπος που σκέφτεσαι, ο κόσμος που ήξερες αλλάζει σε κάθε βιβλίο, με κάθε νέο ήρωα που δημιουργείς αφού μέσα από τη συγγραφή ανακαλύπτει κανείς νέους κόσμους, διαφορετικούς χαρακτήρες, άλλους τρόπους συμπεριφοράς.

Ποιοι συγγραφείς αποτελούν για εσένα πηγή έμπνευσης;

Εκείνος που με έχει επηρεάσει αρκετά από τα χρόνια της εφηβείας μου ήταν ο Λέο Μπουσκάλια καθώς πολλά αποφθέγματά του αποτελούν μότο ζωής για μένα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Όσον αφορά τη συγγραφή, έχω τελειώσει και το πέμπτο μυθιστόρημά μου, έχει σταλθεί ήδη  στις εκδόσεις «Έξη» και αναμένουμε την κυκλοφορία του, ελπίζω σύντομα! Κατά τα άλλα εύχομαι υγεία και τύχη σε όλο τον κόσμο και σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία σας!

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

Η Ευθυμία Αθανασιάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες μέχρι την αποφοίτησή της από το Οικονομικό Λύκειο. Κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία το 1979 και από τότε ζει μόνιμα στην Αθήνα. Υπηρέτησε για 29 χρόνια, ώσπου αποστρατεύτηκε με το βαθμό του σμηναγού το 2008. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Για όσα δεν μιλήσαμε ποτέ» (πρώτη έκδοση 2008-δεύτερη έκδοση 2011) και «Παράθυρο στο χρόνο» (2010) από τις εκδόσεις Βεργίνα. Το 2015 άλλαξε εκδοτικό οίκο και συνεργάζεται με τις εκδόσεις «Έξη», όπου κυκλοφορεί τα βιβλία «Στο σεντούκι της ψυχής μου» και «Τα όνειρα που κράτησα για μένα» (2019).

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001091790280