Όσο δύσκολη κι αν φάνταζε κάποτε η απόφαση κάποιου περί δερματοστιξίας, η απόφασή του δηλαδή να κάνει τατουάζ, τόσο εύκολη αποδεικνύεται σήμερα η αφαίρεσή του. Εν αντιθέσει με την παλαιότερη αντίληψη περί μονιμότητας του τατουάζ, φάνηκε τελικώς πως υπάρχει τρόπος να το αποχωριστεί κανείς. Με ασφάλεια, δίχως χειρουργικές επεμβάσεις, δίχως σημαντικές παρενέργειες ή  κινδύνους βλάβης και τραυματισμών στον περιβάλλοντα ιστό. Οι επώδυνες χρήσεις μεταλλικών συρμάτων ή εργαλείων που ενεργούν επάνω στο δέρμα ως γυαλόχαρτα, έδωσαν τη θέση τους στη σύγχρονη τεχνολογία. Στο Laser μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας Pico -το πλέον κατάλληλο, τόσο για την αφαίρεση των τεχνητών μελαγχρώσεων των τατουάζ, όσο και κάποιων φυσικών μελαγχρώσεων του δέρματος.

 

Περί τρόπου δράσης του Pico Laser: Καθώς η χρωστική ουσία του τατουάζ εγχέεται στα κατώτερα στρώματα του δέρματος, σφραγίζεται από ένα σκληρό δίκτυο ινών κολλαγόνου. Η δυσκολία της αφαίρεσής του έγκειται στο ότι η απομάκρυνση της χρωστικής ουσίας  πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς να επηρεαστεί ο περιβάλλοντας ιστός. Κάτι που μόνον το Pico Laser καταφέρνει κατά την αφαίρεση του τατουάζ. Στην επαφή του με το τατουάζ αρχικώς διαλύει το μελάνι. Εν συνεχεία αυτό απορροφάται από το σώμα, το οποίο μιμείται το φυσικό ξεθώριασμα που θα δημιουργούσε ο χρόνος ή έκθεση στον ήλιο.

 

Περί τύπου επιδερμίδας: Τα σκούρα δέρματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και περισσότερες συνεδρίες για την αφαίρεση του τατουάζ.

 

Περί σημείου του σώματος: Τα τατουάζ χεριών, ποδιών και δαχτύλων χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες για να αφαιρεθούν.

 

Περί χρώματος: Τα μαύρα μελάνια αφαιρούνται ευκολότερα από τα υπόλοιπα χρώματα. Δυσκολίες παρουσιάζονται στα κίτρινα, στα πράσινα, στου φθορίου καθώς και στις νέες αποχρώσεις που δύσκολα αφαιρούνται πλήρως.

Περί του ίδιου του τατουάζ: Τα παλαιότερα τατουάζ και όσα έχουν γίνει από επαγγελματίες του χώρου, αφαιρούνται ευκολότερα από τα πιο πρόσφατα και εκείνα που έγιναν από ερασιτέχνες.

 

Περί επιτυχίας: Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις δεν είναι εφικτή η πλήρης αφαίρεση του τατουάζ.

 

Περί παρενεργειών: Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιασθεί δυσχρωμία ή εμφάνιση ουλής κατά την αφαίρεση.

 

Περί αριθμού συνεδριών: Εξαρτώμενες πλήρως από το είδος και το χρώμα του τατουάζ, χρειάζονται από 10 έως 15 συνεδρίες πριν την ολική αφαίρεσή του. Οι περισσότερες των περιπτώσεων δείχνουν να χρειάζονται από 6 έως 12 συνεδρίες και τελικώς απαιτούν μήνες για την ολοκλήρωση της θεραπείας, καθώς ανάμεσα στις συνεδρίες οπωσδήποτε προβλέπεται και κενό διάστημα  εβδομάδων.

Περί κόστους: Το κόστος της θεραπείας είναι πλήρως εξαρτημένο από τον τύπο και την έκταση του τατουάζ, αλλά και από τον ίδιο τον ιατρό.