Με αφορμή την άγρια και αποτρόπαια δολοφονία του Τζώρτζ ΦλόΙντ από 4 αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ ως υπόπτου διακίνησης …πλαστού εικοσαδόλαρου!
Δεν μπορώ να αναπνεύσω!
Διαβάζω σε έντυπα του 2000..
Καθόλου μακρινό διάστημα…
Μα εξόχως σκοτεινό…
Οργή για την αστυνομική βία και την «τυφλή» Δικαιοσύνη
Ο θρήνος της μάνας στην κηδείας του Αμαντού Ντιάλο
Associated Press
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Ασυγκράτητη κατακραυγή και ογκώδεις μαχητικές διαμαρτυρίες προκάλεσε στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, η αθωωτική απόφαση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (25/2), το Ορκωτό Δικαστήριο του Ολμπανι, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, υπέρ των τεσσάρων λευκών αστυνομικών, οι οποίοι είχαν εξοντώσει τα μεσάνυχτα της 4ης Φλεβάρη του 1999, έπειτα από ένα φοβερό καταιγισμό 41 πυροβολισμών, τον άοπλο Δυτικοαφρικανό μετανάστη Αμαντού Ντιάλο, καθώς βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού όπου κατοικούσε, στην περιοχή Μπρονξ της πόλης της Νέας Υόρκης.
Ο Ντιάλο, 22 ετών, που καταγόταν από τη Γουινέα, ταξίδεψε στις ΗΠΑ με νόμιμα έγραφα για να σπουδάσει Πληροφορική! Εργαζόταν ως υπαίθριος εμποράκος. Πωλούσε βίντεο, κάλτσες, γάντια και άλλα παρόμοια είδη, τοποθετημένα σε ένα πεζοδρόμιο της 14ης οδού του Μανχάταν, κεντρικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Δούλευε 12 ώρες τη μέρα, επί 6 ή 7 μέρες τη βδομάδα…Μιά εβδομάδα πρίν δολοφονηθεί έγινε δεκτός στο κολέγιο!
. Ήταν ένας καλός, μετρίου αναστήματος νέος, χωρίς κανένα ποινικό μητρώο. Γύρω στα μεσάνυχτα της μέρας εκείνης είχε γυρίσει στο σπίτι του. Στις 12.40 π.μ., κατέφθασαν εκεί οι 4 λευκοί αστυνομικοί, μέλη της λεγόμενης Μονάδας Εγκλήματος του Δρόμου, ( Οργανώθηκαν επί δημαρχίας του υπερσυντηρητικού Τζουλιάνι»Νόμος και Τάξη») περιπολώντας με ένα αυτοκίνητο χωρίς αστυνομικά διακριτικά και έχοντας πολιτική περιβολή. Αναζητούσαν, όπως είχαν πει τότε, έναν ύποπτο για σειρά σεξουαλικών βιασμών. Ηταν οι: Σιν Κάρολ, 37, Εντουάρτ Μακμέλον, 27, Κένεθ Μπος 28 και Ρίτσαρντ Μέρφι, 27 ετών.
Καταθέτοντας στη δίκη μια γυναίκα, μόνη αυτόπτης μάρτυρας, η Σρι Ελιοτ, είπε ότι, όταν έφτασαν στο σημείο αυτό οι 4 αστυνομικοί, κάποιος ανέκραξε: «Οπλο». Οι αστυνομικοί στρίμωξαν τότε τον Ντιάλο και άρχισαν να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση. Η ίδια βεβαίωσε κατόπιν, ότι οι αστυνομικοί συνέχισαν να βάλλουν ακόμα και όταν το άοπλο θύμα έπεσε στο έδαφος. Από τις 41 σφαίρες, 19 έπληξαν και συνέτριψαν τη σπονδυλική του στήλη και άλλα σημεία του σώματός του.
Οπως γράφτηκε επανειλημμένα, όταν ο Ντιάλο είδε τα 4 αυτά πρόσωπα με πολιτική περιβολή και προτεταμένα τα πιστόλια τους, νόμισε ότι απλά ήταν μία συμμορία ληστών και αμέσως ανέσυρε από την εσωτερική τσέπη το πορτοφόλι του και ανυψώνοντάς το, τους άφηνε να εννοήσουν ότι το περιεχόμενό του – τα χρήματα – ήταν στη διάθεσή τους. Στο σημείο αυτό ο Κάρολ φώναξε: «Οπλο» και αμέσως άρχισε ο εξοντωτικός καταιγισμός των 41 πυροβολισμών. Ο Κάρολ μάλιστα, όπως και ο Μακμέλον, που έπαιζαν πρωταρχικό ρόλο εδώ – αφού ο καθένας τους έριξε τα πρώτα 16 βλήματα – ξαναγέμισαν τα πιστόλια τους και συνέχισαν.Ο Κάρολ κι ο ΜακΜέλον έριξαν δεκάξι σφαίρες ο καθένας. Ο Μπος πέντε. Ο Μέρφι τέσσερις.
Σύνολο: 41 σφαίρες.
Έπειτα σιωπή. Μόλις κατάφεραν να συνέλθουν και να πλησιάσουν κοίταξαν το χέρι του νεκρού Ντιάλο.
“Πού πήγε το γαμημένο όπλο;” φώναξε ο Κάρολ.
Στο χέρι του ο νεκρός κρατούσε ένα πορτοφόλι.
Οι 41 σφαίρες που σκότωσαν τον Ντιάλο ρίχτηκαν μέσα σε δυομιση δευτερόλεπτα. Όλο το περιστατικό, απ’ τη στιγμή που οι αστυνομικοί κατέβηκαν από το αυτοκίνητο μέχρι να πέσει νεκρός ο Ντιάλο, διήρκεσε μόλις 7 δευτερόλεπτα! Όσο χρόνο χρειάζεστε για να διαβάσετε δύο παραγράφους σαν αυτή.Μετά τη δολοφονία του Ντιάλο έγιναν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη την πόλη. Η λεωφόρος Γουίλερ μετονομάστηκε σε Τοποθεσία Αμαντού Ντιάλο. Κι ο Μπρους Σπρίνγκστην έγραψε το τραγούδι “41 shots”, όπου το ρεφρέν λέει: “Μπορείς να σκοτωθείς μόνο και μόνο επειδή ζεις στο αμερικάνικο πετσί σου”.
Συνειρμός!
Ένας μαύρος. Ένα όπλο.
Εύας μαύρος ίσον ύποπτος!
Στερεότυπο!
2020!
Ο Αμαντού ΄δεν ήταν το τελευταίο θύμα αστυνομικής βίας!
Ακολούθησαν κι άλλα…
Ούτε ο Τζώρτζ Φλόϊντ θα είναι!
Αυτή η θαυμάσια χώρα είναι βαθειά διχασμένη και βαθειά τραυματισμένη!
Οι ανισότητες πληθαίνουν!
Η μεσαία τάξη καταποντίζεται…
Δεν τα βγάζει πέρα…
Το 1% γίνεται πλουσιότερο…
Οι μισθοί των μεγαλοστελεχών των μεγάλων επιχειρήσεων είναι 100 φορές μεγαλύτεροι από τον μισθό του μέσου εργαζόμενου…
Είναι αδιανόητο ένας εργαζόμενος πλήρως απασχολούμενος να μη μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς, να μην έχει περίθαλψη…να μη μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του…
Οι λομπίστες νόθευσαν τη δημοκρατία…
Οι φοροαπαλλαγές των 5 μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται ιλιγγιωδώς και αφορούν δισεκατομμύρια δολάρια…
Είναι μεγαλύτερες κατά πολύ του προϋπολογισμού παιδείας και υγείας….
Η άγρια εκμετάλλευση θα γεννάει βία, η βία θα γεννάει περισσότερη βία και θα εξάγεται…
O ρηχός λαϊκισμός είναι στις δόξες του…
Που μας οδηγεί;
Σίγουρα προς τα πίσω…
Σε τραγωδία…
ΥΓφα: Τη δεκαετία του 60 δολοφονήθηκε ο πρόεδρος J. F Kenendy,ακολουθώντας τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ακολούθησε η δολοφονία του Μαλκομ Χ, η δολοφονία του υποψήφιου προέδρου R. Kenendy…
Η γονείς ΝΤΙΑΛΌ ΚΈΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ απέναντι στο Δήμο της Ν. Υόρκης. Από τα 50 εκατομμύρια δολάρια που ζητούσαν τους επιδικάστηκαν 3 εκατομμύρια!
Διατέθηκαν στό ίδρυμα Αμαντού Ντιαλό…
Η ιστορία του διδάσκεται στα σχολεία…
Ο αγώνας της μάνας Ντιαλό εν μέρει δικαιώθηκε…
Ο εμπλεκόμενοι αστυνομικοί αποσπάσθηκαν στην Πυροσβεστική και σε άλλες υπηρεσίες…
Δημήτρης Ψευτογκάς