Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο της Πόλης που Μαθαίνει και του Πανεπιστημίου Πολιτών με θέμα «Η Οικονομία στην εποχή του Κορωνοιού. Κίνδυνοι προκλήσεις προοπτικές». Η συζήτηση μεταδόθηκε ψηφιακά από την ψηφιακή πύλη του Δήμου Λαρισαίων www.larissamazi.gr
Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν  ο κ. Θεόδωρος Σκυλλακάκης, Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην Υπουργός Οικονομικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός – μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ. Επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Κοτσιμογεώργος

Συντονίστρια της εκδήλωσης είναι η κ.α Όλγα Τσιούρβα, Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας.

Καλογιάννης: Ο δήμος θα βάλει πλάτη στην ανάκαμψη
Η συζήτηση ξεκίνησε  με χαιρετισμό από το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. Στην τοποθέτησή του εκτίμησε ότι η ύφεση από τον κορωνοϊό θα υπάρξει και θα είναι σημαντική. Από την άλλη εκτίμησε ότι θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ώστε να υπάρξει ανάσχεση στη φτώχεια την ανέχεια. Ζήτησε να στηριχθεί η αυτοδιοίκηση ώστε στο νέο περιβάλλον να μπορέσει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται. «Χρειαζόμαστε την συνεργασία με όλους. Ο δήμος θα βάλει πλάτη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η κεντρική διοίκηση να πιστέψει στην αυτοδιοίκηση», Μάλιστα τόνισε ότι ο δήμος έχει ήδη έτοιμες πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσει την αγροτική παραγωγή με την δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου.

Σκυλλακάκης: Μικρότερη η ύφεση στη Λάρισα από τον κορωνοϊό

Ακολούθως τοποθετήθηκε ο Θεόδωρος Σκυλλακάκης, Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής οποίος τόνισε ότι η ύφεση θα είναι σημαντική. Μάλιστα το υπουργείο έχει επεξεργαστεί δύο σε ένα με ζημιά 4,7% και ένα άλλο δυσμενέστερο με 7,9% απώλειες του ΑΕΠ. «Η ύφεση στην Λάρισα θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το σύνολο της χώρας», είπε εξηγώντας όχι η περιοχή μας έχει μεγαλύτερο αγροτικό τομέα και μικρότερο τουριστικό τομέα οποίος θα δει καθίζηση της τάξης του 50%, εκτίμησε ο υπουργός. Εξέφρασε ότι την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα επεσήμανε ότι η πολυδιάσπασή του δεν βοήθησε στο να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Εκτίμησε ότι με την υγειονομικά με τον κορωνοϊό δεν έχουμε τελειώσει και σημείωσε ότι η διεθνής κρίση ενδέχεται να πλήξει και την χώρα μας.

Υπογράμμισε ότι η κρίση του κορωνοϊού θα κρατήσει άλλους 6-7 μήνες διάστημα που θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και δήλωσε αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2021 με την ορθή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας.

Τσακαλώτος: Να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην Υπουργός Οικονομικών μιλώντας για την κρίση του κορωνοϊού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν άρπαξε τις ευκαιρίες που βρήκε μπροστά της επισημαίνοντας ότι αυτή η  κρίση απέδειξε πόσο σημαντικό είναι ένα καλά δομημένο σύστημα υγείας. Ζήτησε πιο ισχυρά μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία. «Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στέκεται στους υψηλούς μισθούς και θα στηρίζει την εργασία, χωρίς τις γνωστές ευέλικτες θέσεις εργασίας», ανάφερε. Υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Σαχινίδης: Να πάμε σε μια πιο ισορροπημένη οικονομία

Ο κ. ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός – μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ σημείωσε ότι για μια τέτοια κρίση η χώρα θα έπρεπε να έχει πλεονάσματα. «Πρέπει να κρατήσουμε όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορούμε εν ζωή  και στην συνέχεια να μετασχηματίσουμε την οικονομία ώστε να είναι πιο ισορροπημένη»

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός οποίος τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να δράσουν πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα, με ταχύτητα και αυτοματισμό.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος στην τοποθέτησή του ζήτησε να στηριχθεί ο επιχειρηματίας από την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο παραγωγικό μοντέλο σημείωσε ότι πρέπει να πάμε σε μεταποίηση υψηλής αξίας.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Κοτσιμογεώργος ζήτησε μεταρρυθμίσεις για καλύτερο και δικαιότερο κράτος το οποίο θα πρέπει να γίνει πιο φιλικό στο πολίτη έχοντας στο επίκεντρο την επιχείρηση.

Πηγή: larissanet.gr