Μπορεί πολλά πολιτιστικά ιδρύματα στον κόσμο να παραμένουν ακόμα κλειστά εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, αλλά ευτυχώς, υπάρχει ακόμα τρόπος να περιηγηθείτε σε διάσημες συλλογές, ενώ τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις. Έτσι, το Μουσείο Georgia O’Keeffe στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού έχει διαθέσει 1.100 και πλέον έργα τέχνης της θρυλικής Αμερικανίδας ζωγράφου που είναι διαθέσιμα για προβολή στο διαδίκτυο δωρεάν.

Η εκτεταμένη ψηφιακή συλλογή περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της, όπως τους πίνακες λουλουδιών, τις νεκρές φύσεις και τα τοπία των Νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον, οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να περιηγηθούν σε λιγότερο γνωστά σχέδια από τα σκίτσα της O’Keeffe, φωτογραφίες από το ράντσο της στο Taos, στο Νέο Μεξικό, καθώς και τα σπάνια αφηρημένα γλυπτά της.

Στη συλλογή μπορείτε ακόμα να δείτε έργα του συζύγου της διάσημου φωτογράφου Alfred Stieglitz. Κάθε έργο συνοδεύεται από την ιστορία του και πληροφορίες σχετικά με τον τόπο αλλά και τον τρόπο που φιλοτεχνήθηκε.

Η Georgia O’Keeffe γεννήθηκε στο Σαν Πρέρι του Ουισκόνσιν το 1887 και πέθανε το 1986. Σπούδασε τέχνη στο Σικάγο και το 1916 ξεκίνησε να διδάσκει στο κολέγιο Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας. Όταν ο φωτογράφος και γκαλερίστας Alfred Stieglitz είδε τα έργα της εντυπωσιάστηκε και την κάλεσε στη Νέα Υόρκη. Παντρεύτηκαν το 1924 και ήταν ένα από τα πιο δυναμικά ζευγάρια της τέχνης. Ωστόσο, η O’Keeffe δεν αγάπησε ποτέ την πόλη και άρχισε να ταξιδεύει ολοένα και περισσότερο στη Δύση.

Ο Stieglitz, πολλά χρόνια μεγαλύτερός της και με συχνά προβλήματα υγείας, δεν μπορούσε να ταξιδεύει μαζί της. Έτσι, τα ταξίδια της στη Δύση τής έδωσαν τη μοναξιά που χρειαζόταν για να αφοσιωθεί στην τέχνη της.

Η Georgia O’Keeffe πέρασε πολλά χρόνια στο Τάος (Taos) του Νέου Μεξικού, και από το 1946, τη χρονιά που πέθανε ο Stieglitz, μετακόμισε μόνιμα εκεί. Έζησε ανάμεσα στο Τάος και τη Σάντα Φε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Πηγή: elculture.gr