Αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν δεν τηρηθούν τα βασικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, η πανδημία θα γίνεται ολοένα και χειρότερη, απηύθυνε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού ΥγείαςΚατά ένα εκατομμύριο αυξήθηκαν τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο μέσα σε 5 ημέρες, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι πολλές χώρες οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση. Επισήμανε την επικίνδυνη άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές χώρες, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία γεμίζουν με ασθενείς της Covid-19.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω με ευθύτητα, πάρα πολλές χώρες οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση, ο ιός παραμένει ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός», είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη.

O γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα στο ορατό μέλλον.

Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως τη Δευτέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καταγράφοντας αύξηση ενός εκατομμυρίου μόλις σε 5 ημέρες.

Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 και χρειάστηκαν τρεις μήνες για να φτάσει ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στο ένα εκατομμύριο. Χρειάστηκαν μόλις πέντε ημέρες για να αυξηθεί ο απολογισμός κατά ένα εκατομμύριο στα 13 εκατομμύρια από τα 12 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί στις 8 Ιουλίου.

Πηγή: Reuters

ert.gr