Αναποφάσιστο εμφανίσθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ψάχνοντας ουσιαστικά κατεύθυνση, καθώς αρκετές φορές άλλαξε πρόσημο χωρίς ποτέ βέβαια να ξεπεράσει τις 620 μονάδες, και να κλείνει τελικά με πτώση και με τον τραπεζικό δείκτη να “χάνει” τις 300 μονάδες.

Οι επενδυτές ξεκάθαρα απουσιάζουν είτε λόγω διακοπών είτε λόγω αποστροφής από το ρίσκο του Χ.Α, με τον τζίρο να έχει υποστεί καθίζηση, δίνοντας στην αγορά μία απαξιωτική εικόνα η οποία δημιουργεί προβληματισμούς για τη συνέχεια καθώς είναι δύσκολο να έρθουν τα κάτω… πάνω ειδικά τον παραδοσιακά “χλιαρό”  Αύγουστο και ελλείψει κάποιου φρέσκου θετικού καταλύτη.

Σε αυτό το σκηνικό εάν προσθέσουμε και τον κίνδυνο που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας, με την αύξηση των νέων κρουσμάτων, τότε τα πράγματα μοιάζουν αρκετά δύσκολα για την αγορά.

Άλλωστε σήμερα ο Γενικός Δείκτης είχε την ευκαιρία να “δώσει” κάτι καλύτερο, ωστόσο αρνήθηκε πεισματικά να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες είχαν μία πολύ καλή μέρα μετά τις πιέσεις την προηγουμένη εβδομάδα που έφεραν τα σοκαρίστηκα νέα για την ύφεση. Οι τραπεζικές μετοχές, ο συνήθης ύποπτος, συνέχισαν την αδύναμη πορεία τους και αυτό ήταν αρκετό για να κρατήσει και σήμερα το Χ.Α “εγκλωβισμένο” κάτω από τις 620 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,41% στις 615,07 μονάδες με υψηλό ημέρας στις 619,55 μονάδες και χαμηλό τις 633,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μόλις 32,25 εκατ. ευρώ. Έχοντας χάσει τη ζώνη στήριξης των 630 μονάδων φαίνεται δύσκολο να αποφύγει το ραντεβού με τη στήριξη των 600 μονάδων, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ενώ η πτωτική αλυσίδα θα σπάσει με επαναφορά πάνω από τις 630 μονάδες.

Καθίζηση τζίρου, στο "κόκκινο" οι τράπεζες - Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στο Χρηματιστήριο

Στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,44% στις 1.479,09 μονάδες, ενώ με πτώση 0,02% κινήθηκε και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 819,66 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα ήταν μικτή ενώ αρκετοί τίτλοι ξεχώρισαν χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αλλάξουν την τελική αρνητική εικόνα του Χ.Α. Άνοδο 3,01% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, 3,74% η Ελλάκτωρ, 2,25% η ΔΕΗ, 1,56% η ΓΕΚ Τέρνα και 1,25% η Τιτάν. Αντίθετα, πιέσεις της τάξης του 2,5% ασκήθηκαν στην ΕΧΑΕ και 2,16% στην Coca Cola, και απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Jumbo, Motor Oil, Aegean και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης μετά από το πτωτικό άνοιγμα αλλά και την αντίδραση που σημείωσε στη συνέχεια η οποία όμως δεν κράτησε, έκλεισε με απώλειες 1,33% στις 298,83 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,49%, την Eurobank στο -1,63%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,05% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,61%.

Για άλλη μία μέρα λοιπόν, το Χ.Α κινήθηκε υπό τη σκιά των τραπεζών. Από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ένα… καθυστερημένο -σε σχέση με αυτό που είχε ξεκινήσει ο Γενικός Δείκτης από τα μέσα Μαρτίου- ιλιγγιώδες ράλι άνω του 47% έως τις 397,37 μονάδες με έκρηξη του όγκου συναλλαγών. Και μετά επέστρεψαν οι ρευστοποιήσεις, παρά τη γενικότερη… αποχή των short funds τα οποία συνήθως ασκούν πιέσεις, στέλνοντας έτσι τον κλαδικό δείκτη ακόμα και κάτω από τις 300 μονάδες και σχεδόν 25% χαμηλότερα σε λιγότερο από ενάμισι μήνα και διατηρώντας υψηλές τις απώλειες από τις αρχές του έτους, οι οποίες ξεπερνούν το 66%. Όλα αυτά οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών να… κατεβάσει στροφές και τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί μία πορεία συσσώρευσης και… ταλαιπωρίας, αδυνατώντας να “σηκώσει” κεφάλι.

Οι αρχικές ελπίδες τον Μάιο ότι η πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα αν και θα χτυπηθεί δεν θα είναι καταστροφική, ήταν μάλλον πρόωρες δεδομένου και του νέου κύματος της πανδημίας που παρατηρείται στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι το “χτύπημα” στο ελληνικό ΑΕΠ θα είναι τελικά βαθύτερο από ό,τι αναμενόταν και έτσι ο αντίκτυπος όσον αφορά τα NPLs των ελληνικών τραπεζών θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ο τουρισμός λοιπόν, είναι ένας σημαντικός λόγος πίσω από τη μεγάλη επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι επενδυτές στις τράπεζες μετοχές αλλά και στο Χ.Α γενικότερα, τη στιγμή μάλιστα που η αύξηση και των εγχώριων κρουσμάτων εντείνει τη διστακτικότητα πολλών χαρτοφυλακίων.

Η “βουτιά” του τουρισμού θα καθορίσει και το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας σε μεγάλο βαθμό, έτσι και το μακροοικονομικό μέτωπο αποτελεί έναν άλλο κίνδυνο γύρω από τις ελληνικές τράπεζες.

Φυσικά, σημαντικό είναι και το ρίσκο γύρω από την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και την κερδοφορία τους, και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η επιδείνωση στο μέτωπο των NPLs. Λόγω του αντικτύπου της COVID-19 στην οικονομία και ορισμένων μέτρων της κυβέρνησης, όπως τα μορατόρια πληρωμών δανείων, οι επενδυτές φοβούνται ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση της μείωσης του υψηλού επιπέδου των NPLs των ελληνικών τραπεζών λόγω της δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων, και αυτό εξηγεί επίσης την επιφυλακτική τους στάση απέναντι στον κλάδο. Ο προβληματισμός για το πώς στην πράξη θα επηρεάσει η κρίση του κορονοϊού τα business plans των τραπεζών είναι έντονος.

Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές, χωρίς τζίρο και χωρίς… τράπεζες, το Χ.Α δεν έχει πολλά περιθώρια να πάει “μακριά”. Αν και υπάρχουν αρκετές εισηγμένες με καλά οικονομικά αποτελέσματα και καλή πορεία στο ταμπλό, ο δεικτοβαρής χαρακτήρας των τραπεζών αναγκαστικά καθορίζει και το σύνολο της αγοράς. Ίσως τα αποτελέσματα εξαμήνου του κλάδου που ξεκινούν αύριο (Πειραιώς) δώσουν κάποιες απαντήσεις στις ανησυχίες των επενδυτών, ίσως όμως και όχι…

Πηγή: capital.gr