Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το απόγευμα της Τρίτης το λιμάνι της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες.

Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 70 και οι τραυματίες είναι κοντά στις 4.000 σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Χαμάντ Χασάν, ο οποίος ζήτησε από ιατρούς και νοσοκόμους να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, όπου και αν βρίσκονται. Πρόκειται για προσωρινό απολογισμό, όπως έχει δηλώσει.

Hussein Malla/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
¨Εκρηξη στο λιμάνι της ΒηρυτούHussein Malla/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ανοίξει ειδική τηλεφωνική γραμμή, ώστε να συντονιστούν καλύτερα οι προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, εξασφαλίζοντας ότι οι τραυματίες θα διακομιστούν σε νοσοκομεία που μπορούν να τους φροντίσουν.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να βρίσκονται σε μια αποθήκη 2.750 τόνοι νιτρικού άλατος εδώ και 6 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ σε μήνυμα του προς τον λαό απηύθυνε έκκληση για διεθνή στήριξη και ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη αποθήκη υπήρχαν προβλήματα, γνωστά από το 2014, ενώ δεσμεύθηκε σε δεύτερο χρόνο να αποκαλύψει στοιχεία για την τοποθεσία, τονίζοντας ότι αυτή η τραγωδία δεν θα περάσει ατιμώρητη.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Μοχάμεντ Φεχμί, αλλά και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, ανέφεραν ότι υπήρχε αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως εκρηκτικές ύλες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας μάλιστα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε μεγάλες ποσότητες νιτρικού άλατος.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα, θα μας πουν ποια ήταν ή φύση του συμβάντος», πρόσθεσε.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού χαρακτήρισε την έκρηξη «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα».

Hussein Malla/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
¨Εκρηξη στο λιμάνι της ΒηρυτούHussein Malla/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

Ζημιές προκλήθηκαν από τις δύο εκρήξεις στην κυπριακή Πρεσβεία και την πρεσβευτική κατοικία, ενώ τραυματίστηκε, όχι σοβαρά, η επιτετραμμένη της Πρεσβείας. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Σερζ Μπου Σάμρα, υπάλληλος της Πρεσβείας, ανέφερε ότι έχουν προκληθεί ζημιές στο κτήριο της Πρεσβείας και την πρεσβευτική κατοικία, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί η έκτασή τους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε εξάλλου ότι το κτίριο της πρεσβείας της στη λιβανική πρωτεύουσα υπέστη ζημιές, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από το προσωπικό.

Πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος έχει κατακλυστεί από τηλεφωνικές κλήσεις. Υπάρχουν αναφορές ότι πολλά νοσοκομεία διώχνουν τους τραυματίες που διακομίζονται σε αυτά, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα περίθαλψής τους.

Τα νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση για αίμα, ενώ πολλά από αυτά έχουν ανακοινώσει ότι δεν μπορούν να δεχτούν άλλους τραυματίες.

Hussein Malla/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Έκρηξη στο λιμάνι της ΒηρυτούHussein Malla/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ο Τζορτζ Κετάνεχ είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.

Το λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, που επικαλείται το νοσοκομείο Hotel Dieu στη Βηρυτό, μετέδωσε πως παρέχει φροντίδα σε περισσότερους από 500 τραυματίες και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους.

Δεκάδες τραυματίες πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με το νοσοκομείο, που απευθύνει έκκληση για δωρεά αίματος.

Ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας. Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Αναφέρθηκε ότι κατέρρευσαν μπαλκόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, σε ανάρτησή του στο Twitter ο αριθμός των θανάτων δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, ζητώντας την αλληλεγγύη όλων.

Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας του Λιβάνου - Εθνικό πένθος για αύριο

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας, μετά τις βίαιες εκρήξεις που συγκλόνισαν το απόγευμα το λιμάνι της Βηρυτού.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος για αύριο, στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Ναζάρ Ναζαριάν, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Καταέμπ, μετέδωσε το Al Arabiya. Σύμφωνα με άλλο, τοπικό μέσο ενημέρωσης, το Lebanon24, ο Ναζαριάν έχει πέσει σε κώμα.

Η έκρηξη φαίνεται να έγινε αισθητή και σε πολλά μέρη της Κύπρου, σύμφωνα με μαρτυρίες, που επικαλείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου η έκρηξη έγινε στην περιοχή του λιμανιού, όπου υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών. Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι προκάλεσε την έκρηξη και τι είδους εκρηκτικά φυλάσσονταν σε αυτές τις αποθήκες.

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen έκανε λόγο για «εκατοντάδες» τραυματίες ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός αριθμός» τραυματιών και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Άλλος μάρτυρας είπε ότι είδε πυκνό γκρίζο καπνό κοντά στην περιοχή του λιμανιού και μετά άκουσε μια έκρηξη και είδε φλόγες και μαύρο καπνό. «Όλα τα παράθυρα στο κέντρο της πόλης έσπασαν (…) Επικρατεί απόλυτο χάος», είπε.

Hassan Ammar/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
¨Εκρηξη στο λιμάνι της ΒηρυτούHassan Ammar/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Hassan Ammar/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Έκρηξη στο λιμάνι της ΒηρυτούHassan Ammar/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

Ελλάδα: Ετοιμότητα για αποστολή βοήθειας

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βυρητό, τονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά μας».

Κύπρος: Επικοινωνία με κυβέρνηση Λιβάνου και ετοιμότητα

Tα συλλυπητήριά του προς την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στα αγγλικά, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εύχεται ταχεία ανάρρωση των τραυματιών, ενώ εκφράζει την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη.

«Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, ιδιαίτερα προς τις οικογένειες όλων αυτών που πέθαναν στις τραγικές εκρήξεις της Βηρυτού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και προσθέτει: «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί τους Κύπριους που βρίσκονται στο Λίβανο να επικοινωνήσουν είτε με την κυπριακή πρεσβεία είτε απευθείας με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ.Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε επίσης, ότι υπήρξε επικοινωνία με την κυβέρνηση του Λιβάνου κατά την οποία εκφράστηκε η ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

ΗΠΑ: Έτοιμο για κάθε πιθανή βοήθεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου που πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να καθορίσει εάν Αμερικανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό.

Μήνυμα του Αιγύπτιου προέδρου - Έτοιμο για βοήθεια και το Ιράν

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια, τονίζοντας ότι προσεύχεται για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Και το Ιράν δηλώνει έτοιμο να προσφέρει βοήθεια με τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να δηλώνει ότι οι σκέψεις του είναι με τον λαό του Λιβάνου.

Η Ευρώπη στο πλευρό του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη στο Λίβανο.

Την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στο λαό και τις αρχές του Λιβάνου εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ έγραψε σε μήνυμά του στο τουίτερ ότι «η ΕΕ εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της και την πλήρη στήριξή της στις οικογένειες των θυμάτων και τις αρχές του Λιβάνου μετά τις επιθέσεις που έπληξαν σήμερα τη Βηρυτό».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έχει ήδη αποστείλει βοήθεια στο Λίβανο και εξέφρασε τη συμπαράστασή του μέσω Twitter.

Σοκαρισμένη δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέλη της διπλωματικής αποστολής της Γερμανίας στη Βηρυτό τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η χώρα του στέκεται αλληλέγγυα στο Λίβανο. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε τις εικόνες από το Λίβανο σοκαριστικές.

Ισραήλ: «Καμία σχέση με τις εκρήξεις» - «Πιθανότατα ατύχημα»

Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).

Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Αν και επίσημα το Ισραήλ βρίσκεται ακόμα σε πόλεμο με το Λίβανο, το Τελ Αβίβ δήλωσε έτοιμο να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Και η σιιτική Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με το περιστατικό και ζητά ενότητα μπροστά σε αυτήν την τεράστια εθνική τραγωδία.

euronews.com