Σοβαρά και ευτράπελα του Βαγγέλη Μπάκα

 

Ο φασίστας Λεωνίδας Αλεξάνδρου δεν γνώριζε αγγλικά, αλλά μπορούσε και διάβαζε κάποιες λέξεις όταν ήταν αρκετά ομαλές και δεν είχαν εκείνα τα παράξενα γράμματα σαν το ανάποδο κεφαλαίο γράμμα μι! Το ντάμπλγιου W! Γράμμα κι αυτό… Σαν μισή τουαλέτα…

Τη λέξη SALES την είχε δει γραμμένη σε κάποιο τζάμι νεωτερισμών. Την διάβασε ελληνικά και του προέκυψε σαλες! Κι αφού οι σάλες δεν του λέγανε τίποτα, έβαλε  τον τόνο στη λήγουσα. Σαλές! Μα είναι δυνατόν να αφορούσε τις τρεις πωλήτριες και να την είχαν γράψει στη βιτρίνα για καμάρι!

Στο επόμενο κατάστημα ο ιδιοκτήτης ήταν άντρας. Δεν έγραφε όμως Σαλός! Άρα κάτι άλλο συνέβαινε. Το μυαλό μου πήγε στους Σελλούς. Στο αρχαίο ελληνικό φύλο της Ηπείρου. Με την αρχαιότητα τον συνέδεε αρκετά η ρατσιστική ιδεολογία του. «Μπα σε καλό σας…» σκέφτηκε. «Άκου σαλές!…».

Την επόμενη μέρα άφησε έξω την ντροπή και πέρασα μέσα σε κάποιο κατάστημα με την ίδια άγνωστη αγγλική λέξη στη βιτρίνα. Καλημέρισε την ωραία ιδιοκτήτρια και μοναδική κυρία και της λέει:

«Συγγνώμη κυρία! Γιατί γράψατε αυτή τη λέξη SALES. Μήπως σαλέψατε από την αναδουλειά λόγω κορονοϊού; Τη διαβάζω και ανάποδα μέσα από το κατάστημα, αλλά τίποτα πάλι δεν καταλαβαίνω. Μου βγαίνει SELAS. Τι συμβαίνει; Γιατί αυτή η ξενομανία;».

«SALES, κύριε, θα πει εκπτώσεις! Πρώτη φορά την είδατε αυτή τη λέξη;».

«Την είδα κι άλλη φορά, αλλά τότε είχα ένα πρόβλημα με την όραση και τη διάβασα SOLES».

«Μα τι λέτε τώρα! Για τσαγκαράδικα τα περάσατε τα καταστήματά μας!…».

«Άκου σαλές οι εκπτώσεις! Να τις δεχθώ μεγάλες, ναι. Να τις δεχθώ απίθανες, ναι. Να δεχθώ ακόμα και τζάμπα εκπτώσεις, ναι! Πάλι καλά που δεν υπάρχουν και σαλές μπουγάτσες!».

«Υπάρχουν! πώς δεν υπάρχουν. Πάτε στην Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και θα  τις δείτε:

Πήγε και τι να δει! Αντί ο πονηρός πόντιος Χαϊβάνογλου να κάνει 50% έκπτωση στην τιμή, την έκανε στην μπουγάτσα. Έκοβε τη μερίδα στη μέση. Παρόλα αυτά δεν με τον ενόχλησε η πονηριά του, όσο η ταμπέλα η οποία έγραφε:

 

                      Η ΝΟΣΤΙΜΗ ΠΟΥΓΑΤΣΑ - ΠΑΠΗΣ ΧΑΫΒΑΝΟΓΛΟΥ.

 

Αργά το βράδυ του έσβησε το ΓΑ και του έριξε κάτω από την πόρτα ένα σημείωμα στο οποίο έγραψε:

«Μπάμπης και όχι Πάπης… τουρκόσπορε πόντιε. Μόνο την παύλα έχεις σωστά . Κι αν δεν μάθεις να λες τα διπλά: μπ, ντ, τζ, και γκ, την επόμενη φορά θα κάνεις κι εσύ αγγλικές εκπτώσεις. Θα δεις δίπλα στο επίθετό σου το παρατσούκλι SALOS! Χ.Α

Ο Πάπης… έκανε μήνυση κατά του Σημίτη. Κι όταν ο γείτονας του ο Καπαδόκας του είπε πως αυτός ο οποίος του είχε κάνει τη ζημιά δεν ήταν το Χρηματιστήριο Αθηνών,  όπως είχε νομίσει, αλλά «το φασιστικό οργάνωση Χρυσή Αυγό…».

Κι εγώ τι να πω:

Ζήτω τα παράλογα. Ζήτω μας και μάς…