«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα εκμετάλλευσης πετρελαίου προκαλούν εντάσεις», ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter o Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας την απόφασή του να ενισχύσει προσωρινά την στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, στα πλαίσια της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που αναπτύσσει η Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στη Βιέννη ενώ την ίδια ημέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετά την αποδοχή του αιτήματος του κ. Δένδια για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η Ε.Ε. βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού» τόνισε ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Πήτερ Στάνο.

Την Πέμπτη, ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί αρχικά με τον ομόλογό του Γκάμπι Εσκενάζι και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε εκφράσει «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της», σημειώνοντας πως «παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

ert.gr