Στο “ρελαντί” μέχρι τις αρχές του 2021, αποφάσισε να διατηρήσει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στο Ρέντη η διοίκηση της γερμανικής πολυεθνικής BSH Gmbh. Όπως έγινε γνωστό χθες Τρίτη επιτεύχθηκε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για παράταση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας της Αθήνας.

Ωστόσο το συγκεκριμένο εργοστάσιο υπολειτουργεί. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας τον Ιούλιο παρέμεινε κλειστό μια εβδομάδα ενώ τις υπόλοιπες ημέρες που ήταν ανοικτό οι εργαζόμενοι του δεν δούλεψαν Δευτέρα και Παρασκευή. Επί της ουσίας δηλαδή η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί λιγότερο από μια βάρδια ημερησίως, όταν το αντίστοιχο εργοστάσιο που διατηρεί ο γερμανικός όμιλος στην Τουρκία, το οποίο παράγει μεταξύ των άλλων και τα μοντέλα κουζίνας που παράγει και το πρώην εργοστάσιο της Πίτσος, δουλεύει τρεις βάρδιες την ημέρα.

Η απόφαση της μητρικής να παρατείνει τη ζωή μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021 ελήφθη σύμφωνα με όσα έγιναν επισήμως γνωστά από τα γραφεία της θυγατρικής της στην Αθήνα, διότι “αξιολόγησε διεξοδικά την κατάσταση που προέκυψε μετά και την ολοκλήρωση του Προγράμματος Εθελοντικής Αποχώρησης που είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο 2017 και υλοποιήθηκε, προκειμένου να προσδιορίσει το μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας το επόμενο διάστημα” –σ.σ. η συμμετοχή στην Εθελουσία ήταν χαμηλή μόλις 51 άτομα επί συνόλου 300 που απασχολούνταν στο εργοστάσιο.

Επίσης όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση “η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μεταφέρει παραγωγή μικρότερου εύρους, αν και τούτο συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο κόστος και επιβάρυνση της εταιρείας, στο εργοστάσιο της Αθήνας, και να επεκτείνει τη λειτουργία του εργοστασίου της Αθήνας έως τις αρχές του 2021 για τους προαναφερόμενους λόγους”.

Για την απόφαση της μητρικής να μεταφέρει παραγωγή στην Ελλάδα είχε αναφερθεί εκτενώς το Capital.gr σε παλαιότερο δημοσίευμά του. Μέχρι στιγμής πάντως αυτός ο σχεδιασμός δεν υλοποιείται, ενώ έχουν μειωθεί και οι πωλήσεις κουζίνας προς τη μητρική στη Γερμανία και σε εταιρεία του ομίλου στην Κίνα.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε. το 2016 διαμορφώθηκε στα 151,067 εκατ. ευρώ από 155,405 εκατ. ευρώ το 2015. Από αυτό τον τζίρο η βιομηχανική δραστηριότητα ήταν 47,3 εκατ. ευρώ και η εμπορική δραστηριότητα 102,2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr