Ο σκηνοθέτης Νίκος Λαμπό, μετά από τρεις μικρού μήκους ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ, είναι έτοιμος να παρουσιάσει το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του με τίτλο «Η Δουλειά της» στο πρωτοκλασάτο φεστιβάλ του Τορόντο (6-16 Σεπτεμβρίου).

Η ταινία με πρωταγωνιστές τους Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Δημήτρη Ήμελλο, αφορά μια αναλφάβητη νοικοκυρά λίγο πριν κλείσει τα 40 και μητέρα δύο παιδιών, η οποία αναγκάζεται να βρει για πρώτη φορά στη ζωή της δουλειά, αφού χάσει τη δική του ο άντρας της. Εξαιτίας των ελάχιστων εφοδίων της, προσλαμβάνεται από μια ιδιωτική εταιρία καθαρισμού σε ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί θα βιώσει συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, αλλά και μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας, η οποία θα την αλλάξει ολοκληρωτικά εφόσον πλέον μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της.

Τη βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ταινία σχολιάζει ο Λαμπό: «“Η Δουλειά της” είναι μια προσωπική ματιά πάνω σε μια γυναίκα που λίγο πολύ θα θυμίσει στον καθένα κάτι οικείο. Ακολούθησα σε όλη την πορεία έναν γνώμονα: να καταφέρω να διακρίνω και να μεταδώσω το συναίσθημα που βιώνει μια γυναίκα φοβισμένη, σχεδόν αναλφάβητη αλλά συγχρόνως ρομαντική και καλοπροαίρετη, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιες εξαντλητικές και ταπεινωτικές καταστάσεις που θα περίμενε κανείς να τη λυγίσουν και να την κάνουν να γυρίσει “πίσω στην κουζίνα της”. Ενδεχομένως κάποιος να εκνευριστεί, ή να τη λυπηθεί ή να θέλει να της φωνάξει “ξύπνα”. Παραδόξως η Παναγιώτα προχωρά αθόρυβα σε αντίθετη τροχιά από τον υπόλοιπο κόσμο, σε μια πορεία ανοδική! Ζει δηλαδή ενός τύπου χειραφέτηση στα 38 της χρόνια, ξεφεύγει από την μονοτονία του σπιτιού και βρίσκει νέο νόημα στη ζωή. Για να συμπορευτώ με τον συναισθηματικό κόσμο της Παναγιώτας αποφάσισα ότι σε αυτήν την ταινία οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο. Ο θεατής ανακαλύπτει στον ίδιο χρόνο με την ηρωίδα τις εξελίξεις. Εξελίξεις που αλλοιώνουν βήμα-βήμα, ανεπαίσθητα και σταθερά την πορεία της…»

Η ταινία συμμετέχει στο τμήμα «Discovery» μαζί με ταινίες όπως το βραβευμένο με τη φετινή Χρυσή Άρκτο «Touch Me Not» της Αντίνα Πιντιλίε και το πολυσυζητημένο ντεμπούτο «Girl» του Λούκας Ντοντ.

Στο Τορόντο όμως θα βρίσκεται ακόμα μια ταινία με ελληνικό ενδιαφέρον, συγκεκριμένα η βραβευμένη στις Κάνες μικρού μήκους «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» που συμμετέχει στο τμήμα «Short Cuts».

Η ταινία «Η Δουλειά της» είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (Homemade Films), Γαλλίας (Sister Productions) και Σερβίας (Sense Production), με την υποστήριξη του Ελληνικού (EKK), του Γαλλικού (CNC) και του Σέρβικου (FCS) Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμη η ΕΡΤ και η Cineventure 3.

Πηγή: athinorama.gr