Ερώτηση για την τραγική η κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες κατάθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης ΓκιόκαςΓιάννης ΔελήςΝίκος ΚαραθανασόπουλοςΓιώργος ΛαμπρούληςΝίκος ΜωραΐτηςΚώστας ΣτεργίουΜανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Το πρόβλημα με τις φοιτητικές εστίες της χώρας, με την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και τη σοβαρή έλλειψη δωματίων, την κλιμακούμενη έξωση σπουδαστών, συνεχώς διογκώνεται. Στην περίοδο των εκατοντάδων “μεταμνημονιακών” νόμων, που τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας γιγαντώνονται, η κυβέρνηση συντηρεί και επιτείνει το πρόβλημα με εστίες και λέσχες, πετιούνται κυριολεκτικά σπουδαστές στο δρόμο, ξεπουλώντας τις υποδομές σε ιδιώτες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ οι αιτήσεις για διαμονή στις εστίες κάθε χρόνο αυξάνονται, η δυναμικότητα των εστιών και των ενοικιαζόμενων δωματίων είναι κάτω από το 9% του πλήθους των φοιτητών, με αποτέλεσμα ακόμα πολλοί πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν μακριά από τα σπίτια τους να μην ξεκινούν καν τις σπουδές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων στις εστίες: Την υποχρηματοδότηση, τα προκλητικά συμβόλαια εκατομμυρίων με τους εργολάβους, τις μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την υποβάθμιση, τα ενοίκια σε μια σειρά εστίες, τη μη ανέγερση νέων εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Η κατάσταση στις υπάρχουσες εστίες σε όλη τη χώρα είναι δραματική. Πλυντήρια χαλασμένα, ασυντήρητοι κλιματισμοί και καλοριφέρ, ανυπαρξία ζεστού νερού, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στοιχειωδώς. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι στη φοιτητική εστία της Πάτρας αναλογεί ένα πλυντήριο για 700 φοιτητές! Η καθαριότητα και η φύλαξη είναι παραδομένα σε εργολάβους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών. Σε αρκετές φοιτητικές εστίες οι οικότροφοι διώχνονται κυριολεκτικά τους καλοκαιρινούς μήνες για να αξιοποιηθούν τουριστικά οι εγκαταστάσεις.

Αυτή η πολιτική οδηγεί εκατοντάδες φοιτητές να πετιούνται έξω από τις εστίες, να διακόπτουν τις σπουδές τους, να αναγκάζονται να εργαστούν για να τα βγάλουν πέρα, να ζούνε σε τριτοκοσμικές συνθήκες σε αρκετές εστίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

1. Κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από τις φοιτητικές εστίες, να προβλεφθούν οι ανάγκες στέγασης των πρωτοετών φοιτητών (αξιοποίηση ξενοδοχειακών συγκροτη­μάτων, άλλων κατάλληλων χώρων) που εισήχθηκαν με το νέο ακαδημαϊκό έτος. Να δημιουργηθούν νέες εστίες, να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, δωρεάν για όλους τους φοιτητές – σπουδαστές. Να αξιοποιηθούν άμεσα ξενοδοχειακά συγκροτή­ματα και άλλοι κατάλληλοι χώροι για τη διασφάλιση της δωρεάν στέγασης και σίτισης του συνόλου των φοιτητών – σπουδαστών;

2. Μέχρι τη διασφάλιση δωρεάν χώρων φοιτητικής στέγασης, να επιδοτηθούν τα νοίκια των φοιτητών και σπουδαστών που έχουν περάσει σε Τμήματα μακριά από τον τόπο διαμονής».