Αναζητάτε την προσωπική σας ευτυχία; Ψάχνετε έναν ορισμό να την αποδώσετε αλλά είναι δύσκολο για εσάς να την προσδιορίσετε; Σύμφωνα με τους Ιάπωνες όλοι έχουμε έναν λόγο ύπαρξης που ονομάζεται «Ικιγκάι». Το βιβλίο «Ικιγκάι» των συγγραφέων Έκτορ Γκαρθία και Φράνσεσκ Μιράλλιες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, έρχεται να μας διαφωτίσει στο δρόμο αυτό προς την ανακάλυψη μιας ευτυχισμένης και μακροχρόνιας ζωής.

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=737911

Σύμφωνα με το βιβλίο, στον κόσμο υπάρχουν 5 γαλάζιες ζώνες, δηλαδή πέντε σημεία όπου οι κάτοικοι ζουν για πολλά χρόνια. Οι συγγραφείς επισκέφτηκαν ένα από αυτά, την Οκινάουα της Ιαπωνίας,  και συνάντησαν ανθρώπους που είχαν ξεπεράσει τα 100 έτη. Ήρθαν σε επαφή μαζί τους και αποκάλυψαν τον τρόπο ζωής τους που συνετέλεσε στη μακροβιότητά τους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η διατροφή, η άσκηση, η εργασία, η συναναστροφή με τους άλλους και η φιλία,  η ευγνωμοσύνη για τα μικρά πράγματα είναι παράγοντες που αυξάνουν το προσδόκιμο όριο ζωής.

Αναμφισβήτητα, το βιβλίο αυτό τονίζει τη σημασία του να κάνεις αυτό που σε παθιάζει και σε ευχαριστεί. Αν βρεις το σκοπό της ζωής σου, το “ικιγκάι” σου, τότε θα βρεις την πραγματική ευτυχία. Σίγουρα το «ικιγκάι» δεν είναι πάντα το ίδιο σε όλα τα στάδια της ζωής. Αλλάζει καθώς αλλάζουν και οι προτιμήσεις των ανθρώπων. Για να το βρεις, χρειάζεται να ασχοληθείς με διάφορα πράγματα, για να δεις τι πραγματικά σου αρέσει και σου δίνει γνήσια χαρά.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα διαφορετικό βιβλίο αυτογνωσίας που βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που μοιράστηκαν τον τρόπο ζωής τους, μια ζωή χωρίς άγχος γεμάτη ευγνωμοσύνη. Σίγουρα, θα μας βοηθήσει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να δούμε την ζωή αλλιώς.