Μεγάλη έκθεση ζωγραφικής  θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνογερμανική Αγωγή με τη συνεργασία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και την παρουσία διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακών στον τομέα της Παιδαγωγικής.

«Όλα είναι αριθμός» θα δηλώσουν την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου ο «γκουρού» των Μαθηματικών και εμπνευστής καινοτόμων παιδαγωγικών μοντέλων που αποτελούν σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, Dr. Peter Baptist, ο  Ελβετός ζωγράφος Eugen Jost, εκπρόσωποι της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), εκπαιδευτικοί και επιστήμονες.

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Eugen Jost

Έτσι, με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως Έτους Μαθηματικών από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αλλά και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, οι εκπρόσωποι της Εταιρείας και τα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή»  εγκαινιάζουν την έκθεση έργων του Eugen Jost με τίτλο «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται», που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στην Παλλήνη. Χαιρετισμό θα απευθύνει  και ο κ. Ανάργυρος Φελλούρης, Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, πρόεδρος ΕΜΕ.

Το ταξί του Hardy - Έργο του καλλιτέχνη Eugen Jost που εντάσσεται στην έκθεση «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται»

Η έκθεση ζωγραφικής του Jost αποτελεί από μόνη της ένα «εκπαιδευτικό μοντέλο» για τη διδασκαλία του μαθήματος, καθώς τα έργα του έχουν ως θέμα τα Μαθηματικά. Με τη βοήθεια των έργων που θα παρουσιαστούν, μάλιστα, διδάσκονται, εξηγούνται και αναλύονται σύνθετες μαθηματικές έννοιες, έτσι ώστε να τίθεται η τέχνη στην υπηρεσία της διδασκαλίας ενός επιστημονικού αντικειμένου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 36 έργα. Τα 16 από αυτά δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση στην Ελλάδα και με σκοπό να καταδείξουν τη σύνδεση των Μαθηματικών με την Αρχαία Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού του 2018 ως Έτους Μαθηματικών, όπως ανακηρύχθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

JOST VON ALLMEN

Συμμετρία - Έργο του καλλιτέχνη Eugen Jost που εντάσσεται στην έκθεση «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται»

Όπως έχει επισημάνει ο εξέχων και εκκεντρικός μαθηματικός στο Cambridge, Godfrey Harold Hardy, (1877 - 1947): «Ένας μαθηματικός, όπως ένας ζωγράφος ή ποιητής, είναι κατασκευαστής μοτίβων. Εάν τα μοτίβα του είναι πιο μόνιμα σε σχέση με τα δικά τους, είναι επειδή είναι κατασκευασμένα με ιδέες».

Οι αριθμοί στην καθημερινότητα - Έργο του καλλιτέχνη Eugen Jost που εντάσσεται στην έκθεση «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται»

Στα εγκαίνια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, θα παρευρεθεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης, όπως και ο Dr. Peter Baptist, κάτοχος της έδρας Μαθηματικών και Εκπαίδευσης στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Bayreuth. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα SINUS που σχεδίασε ο Baptist εφαρμόστηκε σε χιλιάδες γερμανικά σχολεία μέχρι το 2007, ενώ έγινε σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προτάθηκε η εφαρμογή του σε όλα τα σχολεία στην Ευρώπη. Ο Dr. Peter Baptist, τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης, θα μιλήσει στο ελληνικό κοινό για τη μαγεία των μαθηματικών.

Καλή τύχη - Έργο του καλλιτέχνη Eugen Jost που εντάσσεται στην έκθεση «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται»

Η έκθεση, που θα διαρκέσεις έως τις  30 Νοεμβρίου, θα λειτουργεί για το κοινό: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 π.μ. – 8.00 μ.μ.,  Σάββατο – Κυριακή 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

Πηγή: naftemporiki.gr