Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος: «Αν δεν είμαστε συμμέτοχοι στην επανάσταση, τουλάχιστον ας μην είμαστε αντεπαναστάτες».

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η εσπερίδα με θέμα: «Ψηφιακή εποχή και οικονομική ανάπτυξη». Η εκδήλωση που διοργάνωσαν το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Διεθνές Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και το European Business Review, στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς εκδηλώσεων Διάλογος για την Ανάπτυξη, εστίασε τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να γίνει καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να δώσει λύσεις, μαζί με άλλους παραγωγικούς τομείς, σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που όλο και περισσότερο θα έρχονται στο προσκήνιο στην διάρκεια του 21ου αιώνα. Όλες οι εισηγήσεις απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και τη σύνδεσή τους με την ψηφιακή εποχή και την οικονομική ανάπτυξη.

 

Στην καταληκτική εισήγηση της βραδιάς, ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, σημείωσε ότι και σε αυτή την επανάσταση η πρωτοβουλία για τις αλλαγές και ο ηγετικός ρόλος ανήκουν στην επιχειρηματικότητα ενώ η εκπαίδευση ακολουθεί. Υπάρχει ανάγκη άμεσης επικοινωνίας της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με την παραγωγή. Η αναπτυξιακή διαδικασία στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θα πρέπει να έχει ως χαρακτηριστικό την συνεχή αλληλεπίδραση παραγωγής και εκπαίδευσης και την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που θα ενθαρρύνουν την άμεση σχέση εργασίας και μαθητείας. Η μαθητεία είναι χρήσιμη όχι μόνο για τους νέους, αλλά και για τους ώριμους εργαζομένους. Διευκολύνει το άμεσο πέρασμα από έναν κύκλο απασχόλησης σε άλλο μέσω εκπαίδευσης στον τόπο εργασίας. «Η 4η βιομηχανική επανάσταση αξίζει να συνοδευτεί στην Ελλάδα από μία ισοδύναμή της: μια επαναστατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Όλη η κοινωνία στηρίζεται στον αέναο κύκλο παραγωγής-εκπαίδευσης εκπαίδευσης-παραγωγής. Θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε την χώρα μας ως απέραντο πεδίο επιχειρηματικότητας που εκπαιδεύει και εκπαίδευσης που επιχειρεί. Αν εξ ορισμού το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης είναι αδύνατο στην Ελλάδα να ανταποκριθεί από μόνο του στο ρόλο του, θα μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε τα ιδιωτικά και δημόσια πειραματικά σχολεία να συνδεθούν άμεσα με τις επιχειρήσεις. Θα μπορούσαμε να πριμοδοτήσουμε γενναία τις πανεπιστημιακές μονάδες που συνεργάζονται με επιχειρήσεις. Αν δεν μετάσχουμε στην επανάσταση, τουλάχιστον ας μην γίνουμε αντεπαναστάτες».

 

Στην εναρκτήρια ομιλία, o Γεώργιος Χριστοφορίδης, Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo & Υπεύθυνος για το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)» (Περίπτερο 12), αναφέρθηκε στην εμπειρία που είχε από το πρόγραμμα αυτό του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την συνεργασία του με μια κοινότητα από 128 ελληνικές start up επιχειρήσεις με νέους ανθρώπους που είχαν μια ιδέα, πίστεψαν σε αυτή και προχώρησαν για να την υλοποιήσουν κόντρα σε όλους και όλα. «Είναι υποχρέωση της πολιτείας να φέρει αυτούς τους ανθρώπους σε επαφή με το κοινό, αλλά και με άλλες μεγαλύτερες επιχειρήσεις, γιατί η ιδέα από μόνη της δεν φτάνει. Πρέπει να βρεις τα χρήματα, πρέπει να την βγάλεις και στην ελληνική αγορά, γιατί όχι στην εποχή του ψηφιακού κόσμου να μην την βγάλεις και διεθνώς, σε όλη την παγκόσμια αγορά», σημείωσε. Στόχος είναι η ψηφιακή τεχνολογία, η επόμενη μέρα που αλλάζει τα δεδομένα για όλους μας, για όλη την χώρα, για το επιχειρείν, να δημιουργήσει τις προοπτικές για την πολυπόθητη ανάπτυξη. «Γιατί, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα και με τους πρωτόγνωρους ρυθμούς με τους οποίους θα κινηθεί η τεχνολογική αυτή επανάσταση, όποιος μείνει πίσω καταδικάζεται σε αποκλεισμό και θα είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει. Στόχος είναι να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

Ο Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων, ΕΜΠ, συμφωνώντας πως στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες αλλαγές που μπορεί επίσης να δημιουργήσουν άνισες εστίες όχι μόνο στο εσωτερικό των χωρών, αλλά και μεταξύ κρατών και χωρών, είναι επιτακτικό να μην μείνει κάποιος στο περιθώριο. «Στην Ελλάδα με το ξέσπασμα της κρίσης είχαμε να επιλύσουμε επείγοντα ζητήματα και αναγκαστικά υποτιμήθηκε το θέμα της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Όλες οι συνταγές μιλούσαν για μείωση του κόστους εργασίας και δεν δόθηκε βάρος από την αρχή στη σύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με τη βιομηχανία και γενικότερα με το παραγωγικό σύστημα στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι ιδέες που υπάρχουν και να μετασχηματιστούν σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα». Πρόσθεσε ότι: «Η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς η γνώση που υπάρχει στα πανεπιστήμια και το εκεί ερευνητικό δυναμικό θα αξιοποιηθεί ώστε να οδηγήσει σε επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης».

 

Τονίζοντας την κρισιμότητα για έγκαιρη προετοιμασία, προκειμένου η χώρα να μην μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων, ο Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους πρέπει  η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική στην νέα εποχή που ανατέλλει. «Γιατί πρέπει να προετοιμαζόμαστε; Το ίδιο δεν συνέβη και τα τελευταία 200 χρόνια και ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την άνθηση της πληροφορικής; Μήπως προετοιμαστήκαμε τότε; Η απάντηση είναι για να μην χάσουμε το τρένο. Δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας σήμερα έχει την μισή παραγωγικότητα από ό,τι οι μισές πιο ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ», σημείωσε, προσθέτοντας πως για να μην «χαθεί το τρένο», η προετοιμασία τώρα πρέπει να είναι συνυφασμένη με την εκπαίδευση και την κατάρτιση του κόσμου της εργασίας, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που διέπει την αγορά εργασίας. «Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από ό,τι θα συμβαίνει στις άλλες χώρες.

 

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, παρουσίασε με πλήθος παραδειγμάτων τις ραγδαίες εξελίξεις που συμβαίνουν στην ψηφιακή εποχή και την σημασία της ανάλυσης δεδομένων. Συνδέοντας άμεσα την ψηφιακή τεχνολογία με την οικονομική ανάπτυξη ανέφερε: «Αν δείτε σήμερα, οι δύο εταιρείες που ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο κεφαλαιοποίηση είναι η Amazon και η Apple. Και στο Forbes θα δείτε ότι από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους, οι 6-7 ασχολούνται με την τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι τα λεφτά θα βγουν από τις εφαρμογές της τεχνολογίας σε όλες ανεξαιρέτως της δραστηριότητες». Και συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να ζούμε στην ψηφιακή εποχή κι αυτό δεν το κάνουμε ακόμη. Ούτε τα πανεπιστήμια ετοιμάζουν τους ανθρώπους ούτε η κοινωνία έχει καταλάβει ότι το θέμα δεν είναι να μην χάσουμε το τρένο, αλλά να επιβιώσουμε».

 

Αντίστοιχη ήταν και η ανάλυση και κωδικοποίηση παραδειγμάτων του Θοδωρή Γεωργακόπουλου, Editorial Director της διαΝΕΟσις, ο οποίος παρουσίασε τα βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία ως συστατικό της ανάπτυξης (καινοτόμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο, αναβάθμιση πανεπιστημιακής έρευνας, προσέλκυση ξένων καινοτόμων επιχειρήσεων) και τα μακροπρόθεσμου ή μεσοπρόθεσμου ενδιαφέροντος καθώς πολλά από αυτά ήδη εκτυλίσσονται(αυτόνομα αυτοκίνητα, χρήση αλγορίθμων και θέματα που αγγίζουν το φιλοσοφικό πεδίο). Εστιάζοντας στο παράδειγμα του Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην σημασία των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων ως πυρήνων παραγωγής υψηλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. «Ο ρόλος τους στην ανάπτυξη μπορεί να είναι κρίσιμος. Στην Ελλάδα έχουμε και πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως οχήματα για την ανάπτυξη, αλλά μόνο αν η ποιότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή, αν εκπαιδεύουν μεγάλους αριθμούς εργαζομένων πολύ υψηλής κατάρτισης, ώστε να αναγκάσουν επιχειρήσεις να έρθουν εδώ». Έρευνα της διαΝΕΟσις έδειξε εξ άλλου ότι για να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση και να έρθει η ανάπτυξη πρέπει να ανοίξουν πολλές και πολύ καλά ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε τομείς της τεχνολογίας.

 

Ο Αντώνης Τριφύλλης, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις, έδωσε επιπλέον παραδείγματα με τα οποία τόνισε ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι ήδη εδώ και πλέον προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα και στον κόσμο γενικότερα. Επικέντρωσε στην κατασκευή έξυπνων σπιτιών, στην ψηφιακή δημοσιογραφία, στην αγροτική οικονομία και στην ιατρική.

 

Tην εσπερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πανεπιστημιακού κόσμου αλλά και αρκετοί φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια, που κυρίως την αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον στην συζήτηση που ακολούθησε εξέφρασαν. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Μπήτρος και ο πρωτεργάτης της ψηφιακής οικονομίας και από τους θεμελιωτές του διαδικτύου, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικής Λογικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Γιώργος Μητακίδης.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εσπερίδα, αλλά και τις προηγούμενες εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας για δημόσιο διάλογο του Hellenic American College/Hellenic American University, μπορείτε να βρείτε στην σελίδα http://dialog.haec.gr