Αν σου πω κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου πώς θα ήταν εάν έτρωγες ένα κομμάτι σοκολάτα, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να φτιάχνει μια εικόνα του γεγονότος και πολύ γρήγορα μπορείς να κρίνεις αν κάτι τέτοιο θα ήταν θαυμάσιο ή απαίσιο. Επιστημονικά αυτό λέγεται νοητική προσομοίωση του μέλλοντος. Αν σου πω κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου ότι περπατάς σε ένα φωτεινό διάδρομο, ο εγκέφαλός σου, όσο υποκειμενική και να είναι η εμπειρία, δεν μπορεί παρά να φανταστεί ένα διάδρομο φωτεινό και ευχάριστο, μάλιστα αυτή η καταγραφή συνοδεύεται και από έναν ευχάριστο ήχο.

Η τέχνη μερικές φορές ή ίσως περισσότερες δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα, αισθητηριακές εμπειρίες, ασυνείδητους συνειρμούς, όταν πλησιάζεις μέσα στο σκοτάδι κάτι φωτεινό για παράδειγμα. Ας πάμε στο παράδειγμα: είναι βράδυ και είσαι στο πάρκο. Παίρνεις το μονοπάτι που οδηγεί στο Φάρο, είναι το δώμα, η στέγη της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά σπάνια σκέφτεσαι όταν κάνεις τη διαδρομή ότι περπατάς επάνω σε μια στέγη. Η αυστηρή γεωμετρία του κτιρίου διακόπτεται από τους τέλεια φωτεινούς κύκλους στο έδαφος, σαν φλεγόμενα στεφάνια μέσα στην βλάστηση που αυτή την εποχή είναι κίτρινη σαν σταροχώραφο μετά το θερισμό. Οι Beforelight που δημιούργησαν το έργο αυτό και το ονομάζουν Crop Circles.  Καθώς οι κύκλοι βρίσκονται μέσα στην πυκνή βλάστηση, δημιουργούν έναν διάλογο με τη φύση αλλά και ένα ιδιαίτερο χειμερινό τοπίο που παραπέμπει στα αγρογλυφικά (crop circles) και το οποίο ζωντανεύει ο επισκέπτης με το πάτημα ενός κουμπιού.

Crop Circles

Στο βάθος δεξιά βλέπεις μπαλόνια φωτισμένα να αιωρούνται. Η αντίδραση είναι άμεση. Θέλεις να πλησιάσεις εκεί και να λύσεις το «μυστήριο». Ένα παιδί τεντώνει τα χέρια του μπροστά μου, είναι πολύ μικρό αλλά θέλει να αγγίξει το μπαλόνι και το φως. Το παιδί δεν ξέρει ότι αυτή είναι μια γιορτινή εικαστική εγκατάσταση, ούτε έχει σημασία αυτό. Σημασία έχει ότι ο εγκέφαλός του κάνει μια εικόνα ευτυχίας που διαρκεί μια στιγμή, αλλά κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο διαρκεί η στιγμή με τους όρους του χρόνου. Αυτή η εγκατάσταση με τα μπαλόνια καθόλου τυχαία ονομάζεται Child Hood στο Λαβύρινθο του πάρκου. Είναι το έργο της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Collectif Coin από τη Γαλλία, ένα σύννεφο από μπαλόνια που αιωρούνται με τον άνεμο. Αυτό ονομάζεται κινητική εγκατάσταση, και αν καθίσει κάποιος να την παρατηρήσει μοιάζει να έχει έναν αρμονικό χρόνο μέσα στον οποίο τα φώτα των μπαλονιών ανάβουν και σβήνουν.

Child Hood

Το Child Hood είναι ένα σύννεφο που έχει συντεθεί από έναν μεγάλο αριθμό φωτεινών μπαλονιών τα οποία σχοινοβατούν μεταξύ ενός αριθμητικού μινιμαλισμού και μίας μεγάλης κινητικής εγκατάστασης. Το σύννεφο εισβάλλει στον χώρο, ενώ τα μπαλόνια αιωρούνται στον άνεμο. Λειτουργώντας ως ο απόλυτος διερμηνέας, ένα στοιχείο του χάους εμφανίζεται μέσα σε μία οργανωμένη σύνθεση ήχου και φωτός.

Αν κάθε φεστιβάλ  έχει μια σταρ, το σταρ έργο αυτού του φεστιβάλ δεσπόζει στο Ξέφωτο. Ένα κύμα όπως είναι και το όνομά του (Wave) ο φωτεινός διάδρομος της ευτυχίας που λέγαμε νωρίτερα. Από τα πιο επιβλητικά έργα που έχουν παρουσιαστεί στον ελληνικό δημόσιο χώρο έχει μήκος 80 μέτρα και επιβάλλεται να μπεις μέσα, να το διασχίσεις. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη βόλτα μέσα στο φωτεινό διάδρομο που δημιουργεί. Ποτέ δεν είναι το ίδιο. Οι αισθητήρες κίνησης του έργου το κάνει να μεταμορφώνεται και να είναι διαρκώς μοναδικό καθώς ανταποκρίνεται στον αριθμό, την κίνηση και τον ρυθμό των επισκεπτών του. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 40 πύλες ύψους 4 μέτρων η καθεμιά. Αν το φωτογραφίσετε ή το βιντεοσκοπήσετε θα παρατηρήσετε ότι το διαδραστικό αυτό τούνελ έχει διαρκώς μοναδικό περιεχόμενο, αφού οι επισκέπτες επηρεάζουν το χώρο που αλλάζει διαρκώς, χρώμα, ποιότητα ήχου και πυκνότητα και φωτός. Οι δημιουργοί αυτού του έργου, η κολεκτίβα Vertigoέχουν δημιουργήσει με το Wave ένα φωτεινό φάρο στο σκοτάδι του χειμώνα.

The Wave

Το Wave δημιουργήθηκε αρχικά για να παρουσιαστεί στην Ofelia Plads, στη Κοπεγχάγη, ως μέρος του Frost Festival το 2017 και αποτελεί μια ανάθεση του Frost Festival και του Association Ofelia Plads. Το έργο έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στην Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και το Λίβερπουλ.

O κόσμος έχει πάντα φως για να ζεις την εναλλαγή του, ο Michael Davis ο Βρετανός καλλιτέχνης που έφτιαξε το Illumaphonium, στον Μεσογειακό Κήπο, κάνει τον κόσμο να έχει και ένα φανταστικό ήχο. Καταφέρνει με μια δυναμική, διαδραστική, πολυαισθητηριακή, μουσική εγκατάσταση, την πρώτη του είδους της να δημιουργήσει ένα φωτεινό πελώριο μεταλλόφωνο, μια εντελώς πρωτότυπη εφεύρεση, ένα μουσικό γλυπτό ύψους 3,5 μέτρων που αποτελείται από περισσότερα από 200 φωτισμένα σήμαντρα. Τι κάνεις όταν φτάσεις εκεί; Τα χτυπάς. Καθένα από αυτά ανταποκρίνεται στην αφή, ενώ ο ήχος και το φως τους εναλλάσσεται με βάση μοτίβα που ξεχύνονται σαν κύματα στην επιφάνεια της εγκατάστασης. Πολλά άτομα μπορείτε ταυτόχρονα να παίζουν μουσική, κι έτσι το Illumaphonium ενώνει τους επισκέπτες δημιουργώντας μία διασκεδαστική κοινή εμπειρία. Το έργο έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ φωτός Lumiere στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλα φεστιβάλ στην Αγγλία και τη Σκωτία.

Illumaphonium

Αρκετά με τα σήμαντρα. Αν έχετε μικρά παιδιά δύσκολα θα τα απομακρύνετε από αυτό το έργο, είναι μαγνήτης. Αλλά υπάρχει και ο επόμενος στους Πίδακες Νερού, το Light Jets, ένα διαδραστικό έργο, το οποίο ενεργοποιούν οι επισκέπτες με το πάτημα ενός κουμπιού, απελευθερώνει μια χορογραφία φωτεινών λάμψεων, που, σε συνδυασμό με τη χορογραφία του υδάτινου στοιχείου, δημιουργεί κάθε φορά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι ωραίος περίπατος σαν ένα δάσος με πυγολαμπίδες, ένα φεστιβάλ φωτός στις ήσυχες χειμωνιάτικες βραδιές.

Είναι σαν ένα παιχνίδι του μυαλού: ακολουθείς τα φωτεινά σημεία του πάρκου, τα ενώνεις και γίνονται όλα μια στιγμή ευτυχίας. Όσο κρατήσει αυτή η στιγμή.

Info:

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Οι εγκαταστάσεις αναλυτικά: Child Hood, (Collectif Coin, Γαλλία – Συμπαραγωγή: La Casemate), 01–17/12 ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ | The Wave, (Vertigo, Δανία), 01/12–07/01 ΞΕΦΩΤΟ | Crop Circles, (Beforelight, Ελλάδα), 01/12–07/01 MONOΠΑΤΙ ΦΑΡΟΥ | Illumaphonium, (Michael Davis, Μεγάλη Βρετανία), 01/12–07/01 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ | Light Jets, (Beforelight, Ελλάδα), 01/12–07/01 ΠΙΔΑΚΕΣ ΝΕΡΟΥ

To ωράριο λειτουργίας Δεκεμβρίου είναι:

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Από 01/12 έως 20/12: Δευτέρα έως Πέμπτη: 06.00 – 22.00, Παρασκευή έως Κυριακή: 06.00 – 00.00

Από 21/12 έως 06/01: Καθημερινά: 06.00 – 00.00

Αγορά, Φάρος: 06.00 – 00.00

Κέντρο Επισκεπτών: 09.00 – 22.00

Πηγή: elculture.gr