Σμύρνη, Δεκέμβρης του 1918, λίγο μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου. Το χρονικό της πόλης και η ζωή μιας νέας γυναίκας ξετυλίγονται σαν δυο κουβάρια σιγά-σιγά. Πόσο μοιραία θα αποδειχτεί η ύπαρξη ενός άνδρα, που καθορίζει την τύχη της κοπέλας, ενώ ταυτόχρονα παλεύει για την επιβίωση της πατρίδας του;          Τέσσερα χρόνια μετά, λάθη και προδοσίες θα οδηγήσουν τη Σμύρνη στο τραγικό της τέλος, με αποκορύφωμα τη φοβερή φωτιά του Σεπτέμβρη. Θα ακολουθήσει και ο έρωτας της νεαρής γυναίκας παράλληλη πορεία ή θα καταφέρει παρ’ ελπίδα να επιζήσει ανάμεσα στις φλόγες;Γνώμες αναγνωστών:

Λέων & Εμινέ – Κοινωνικό και γεωγραφικό, πολύ ερωτικό, άκρως ιστορικό, συγκλονιστικό! Οι εικόνες ξεπηδούν αβίαστα με μια σκηνοθετική ματιά, σαν σε ταινία. Με ταξίδεψε σε μια εποχή και σε μια πόλη που δεν θα γνωρίσω ποτέ αλλά που είχα την τύχη μέσα από το βιβλίο να περπατήσω, να οσφρηστώ τις μυρωδιές της, να νιώσω τις χαρές και τις αγωνίες της, να ερωτευτώ, να απογοητευτώ να ακούσω τη ντοπιολαλιά…. Λίγο πριν τον επίλογο, στο κεφάλαιο «Έξοδος», ο συγγραφέας χρησιμοποιεί με ευφυή τρόπο αντιθέσεις εικόνων θριάμβου και καταστροφής: (Πριν) «…Λευκοντυμένες κόρες τους ραίνουν με άνθη στην προκυμαία της Σμύρνης, μες σε μια θάλασσα από γαλανόλευκες. Κι έπειτα οι τουφεκιές μπρος στο Κονάκι, σαν προμήνυμα των δεινών που θ’ ακολουθούσαν…» (Μετά) «Τα άλογα, εκατοντάδες αδέσποτα άλογα και μουλάρια στην πλαγιά του βουνού και μέσα στη θάλασσα στον Τσεσμέ. Εξαντλημένα απ’ τις πολυήμερες πορείες χλιμίντριζαν θλιβερά, έψαχναν απεγνωσμένα κανένα ξερόχορτο να χορτάσουν την πείνα τους, έπιναν θαλασσινό νερό για να ξεδιψάσουν…» Τα ιστορικά γεγονότα αποδίδονται αμερόληπτα, αφήνοντας στο τέλος μια γλυκιά γεύση συναδέλφωσης Ελλήνων και Τούρκων. (Ένα βιβλίο 700 σελίδων δύσκολα διαβάζεται. Εμένα με συνεπήρε. Αρκούσαν λίγες μέρες για να το τελειώσω)
Συναρπαστικό! Ρεαλιστικό στην περιγραφή των ιστορικών γεγονότων, στις ερωτικές σκηνές, στην περιγραφή της πόλης και της κοινωνικής ζωής της! Μπράβο στο συγγραφέα!
Πουλημένος Γιώργος
Ο Γιώργος Πουλημένος γεννήθηκε στην  Αθήνα το 1959 και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε χημικός μηχανικός στην Καρλσρούη και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την αυτοκινητοβιομηχανία και μελετητικά γραφεία της Γερμανίας. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε επί εικοσαετία ως υπεύθυνος δικτύου και αναλυτής-
προγραμματιστής στο Αλουμίνιον της Ελλάδος, αναπτύσσοντας ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Πέρα από τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τη μελέτη της ιστορίας των Χαμένων Πατρίδων της Μικράς Ασίας. Το 2012 εξέδωσε σε συνεργασία με τους Σμυρνιούς Λεβαντίνους Alex Baltazzi και George Galdies το A Lexicon of Smyrneika, ένα μικρό τρίγλωσσο λεξικό της σμυρναίικης διαλέκτου, και το 2017 τον Ιστορικό Χάρτη της Σμύρνης, όπου αποτυπώνονται οι θέσεις των χαμένων ιστορικών μνημείων της πόλης πάνω στον ιστό της σύγχρονης Ιζμίρ. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το βασισμένο σε πολυετή έρευνα δίτομο έργο Η Προκυμαία της Σμύρνης, το οποίο συνυπογράφει με τον Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου, ενώ το παρόν είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Πηγή: Εκδόσεις Ωκεανός