Τη σημασία της Σούδας και ευρύτερα της Ελλάδας για τις ΗΠΑ τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών, χτες, στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), όπου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε άλλη μια ευρωατλαντική φιέστα. Αυτήν τη φορά με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη των Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας στο ΝΑΤΟ, παρουσία και των πρεσβευτών τους, όπως και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χρ. Χριστοδούλου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της φιέστας διοργανώθηκε και σεμινάριο («Strategic Think Tank Forum») με θέμα «Χτίζοντας την ευρωατλαντική οικογένεια – 70 χρόνια ΝΑΤΟ, 20 χρόνια συμμετοχής των Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας» («Building Transatlantic Family – 70 years of NATO, 20 Years of Membership of Poland, the Czech Republic and Hungary»).

Μιλώντας εκεί ο Πάιατ αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι έχει γίνει «πολύ καλά κατανοητή από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ». Το απέδωσε στη «γεωγραφία» της, λέγοντας ότι η χώρα συνδέεται γεωγραφικά με τα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη αναζήτησης τρόπων για το «χτίσιμο» μιας «κιβωτού σταθερότητας» στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως «τα καλά νέα είναι ότι κάνουμε πρόοδο». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια, είχε την ευκαιρία να δει από πολύ κοντά πώς «η Ελλάδα χρησιμοποίησε την έξοδό της από την οικονομική κρίση για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο με έναν τρόπο που σταθεροποιεί την περιοχή».

«Ενα ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η πόρτα που άνοιξε με τη συμφωνία των Πρεσπών, χάρη στην οποία είμαστε στη διαδικασία να εντάξουμε στο ΝΑΤΟ τη Βόρεια Μακεδονία ως το 30ό μέλος του», τόνισε ο Πάιατ, αναδεικνύοντας τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της συμφωνίας και τους ρόλους «σημαιοφόρου» της κυβέρνησης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Εμφανίστηκε, μάλιστα, ικανοποιημένος για το γεγονός, όπως είπε, ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία ήρθαν κοντά μετά τις Πρέσπες για τη δημιουργία πιο στενών δεσμών. «Με κάθε βήμα που κάνουμε για να καλωσορίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ – και ελπίζω μια ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση – θεμελιώνουμε συνθήκες που βελτιώνουν το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και το “χτίσιμο” σταθερότητας», υποστήριξε, συνδυάζοντας το όλο θέμα και με τις μπίζνες. Πρόσθεσε, άλλωστε, πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε ευκαιρίες για την «πρόοδο» όλων των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Εξάλλου, εστίασε στην ανάγκη συντονισμού των διμερών δράσεων όχι μόνο με στρατιωτικούς όρους αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα και τη «σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων», υπογραμμίζοντας ότι όλες αυτές οι παράμετροι είναι σημαντικές για να προστατευτεί και να διατηρηθεί η ασφάλεια.

Επικεντρώνοντας, χαρακτηριστικά, στις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, είπε ότι «απελευθερώνονται» πλέον σταδιακά οι χώρες που μέχρι σήμερα στηρίζονται 100% στο ρωσικό φυσικό αέριο, κάνοντας και ονομαστική αναφορά στην εταιρεία ρωσικών συμφερόντων «Gazprom». Υποστήριξε, άλλωστε, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τα ενεργειακά θέματα και το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο.

Παραπέρα, ο Πάιατ έκανε ειδική αναφορά στον κόλπο της Σούδας, επισημαίνοντας ότι παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι στενή και διαρκής. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «ισχυρή υποστήριξη» στην τέτοια συνεργασία του υπουργού Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Χρ. Χριστοδούλου. «Μπορώ να σας πω ότι όταν μιλώ με τους πολιτικούς ηγέτες στην Ουάσιγκτον και στο αμερικανικό Κογκρέσο η συνεργασία μας στον κόλπο της Σούδας είναι στην κορυφή της ατζέντας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έκανε και στο ΚΕΝΑΠ, σημειώνοντας πως «δεν έχει την προσοχή που του αξίζει»! Σημείωσε ότι είναι μοναδικό, ότι το έργο του είναι ζωτικής σημασίας, ότι έχει βοηθήσει πολλές χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία ακόμα επιβεβαίωση της σημασίας της Σούδας για τους Αμερικανούς, χτες κατέπλευσε στη βάση το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ «USS Florida», δένοντας στο Μαράθι για ανεφοδιασμό.