Για τον εορτασμό των 30 χρόνων της διάσημης γυάλινης πυραμίδας του Κινέζου αρχιτέκτονα Ιεό Μινγκ Πέι, ο οποίος φέτος συμπληρώνει στις 26 Απριλίου τα 102 του χρόνια, έξω από το Μουσείο του Λούβρου, ο Γάλλος καλλιτέχνης JR δημιούργησε μια οπτική ψευδαίσθηση 17.000 τ.μ. γύρω από το κτίριο.

Μέσα σε πέντε ημέρες η ομάδα του JR που αποτελείτο από 400 εθελοντές έστρωσε αυτοκόλλητο χαρτί δημιουργώντας ένα έργο τέχνης που έκανε την πυραμίδα να μοιάζει βυθισμένη σε ένα λατομείο μέσα σε λευκούς βράχους. Το έργο ονομάζεται το «Μυστικό της μεγάλης πυραμίδας» και είναι το μεγαλύτερο κολάζ του μέχρι σήμερα για να τιμήσει τόσο το μουσείο που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, όσο και την εμβληματική επίσης πυραμίδα που σχεδιάστηκε από τον Πέι το 1989 και σήμερα αποτελεί όχι μόνο ένα τοπόσημο, αλλά και την κυρίως είσοδο του μουσείου.


Η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του μουσείου του Λούβρου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 περιελάμβανε επέκταση, νέες λειτουργικές υποδομές και εκ νέου οργάνωση των λειτουργιών του προκειμένου το μουσείο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις όχι μόνο της εποχής αλλά και του μέλλοντος.

Ο Πέι τοποθέτησε στην κεντρική αυλή του κτιρίου μια γυάλινη πυραμίδα η οποία και σήμερα χρησιμεύει και ως φωταγωγός για τον μεγάλο υπόγειο χώρο κάτω απ’ την κεντρική αυλή που στεγάζει την τεχνική υποστήριξη του μουσείου. Η εγκατάσταση του JR αποσυντέθηκε γρήγορα μόλις την πάτησαν οι χιλιάδες επισκέπτες του περασμένου Σαββατοκύριακου. Ο καλλιτέχνης δεν έδειξε να απογοητεύεται καθώς γνωρίζει ότι κάνει έργα εφήμερα τα οποία ο κόσμος συχνά όχι μόνο φθείρει αλλά και σκίζει για να πάρει ένα κομμάτι ως αναμνηστικό.

Πηγή: elculture.gr