Καθώς πλησιάζει η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, κορυφώνεται η αγωνία μαθητών και γονέων, καθώς όλοι στοχεύουν στην ανταμοιβή των κόπων τους και σε καλά αποτελέσματα που θα τους δώσουν το εισιτήριο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι υποψήφιοι έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος.

Εδώ αξίζει να επαναπροσδιοριστεί ο όρος αυτός που προκαλεί πανικό στο άκουσμά του. Καταρχάς, το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση, όταν αντιμετωπίζουμε κάποια πρόκληση. Έτσι, μέχρι ενός σημείου μπορεί να είναι δημιουργικό, γιατί μας ενεργοποιεί να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Τι γίνεται όμως, όταν ξεπερνάει το όριο; Υπάρχουν τρόποι να το ελέγξουμε;

Γενικώς πριν τις εξετάσεις, καλό είναι οι μαθητές να οργανώσουν τις επαναλήψεις τους. Πιστέψτε με, έχετε ήδη αφομοιώσει την ύλη και αποτελεί κτήμα σας. Δεν πρόκειται να την ξεχάσετε ξαφνικά! Θυμηθείτε ότι έχετε γράψει άπειρα διαγωνίσματα και έχετε κάνει άπειρες ασκήσεις. Έπειτα, αν νιώσετε υπερένταση, κάντε λίγη γυμναστική να εκτονωθείτε. Επίσης, δώστε έμφαση στην διατροφή σας και στον περιορισμό της καφεΐνης.

Μια μέρα πριν τις εξετάσεις, προετοιμαστείτε κατάλληλα από το προηγούμενο βράδυ. Δηλαδή, διαλέξτε τι θα φορέσετε, τι θα πάρετε μαζί σας (3 στιλό, μολύβι, γόμα, μπουκαλάκι νερό, ρολόι, ένα φυλακτό), όμως μην πάρετε μαζί σας βιβλία.

Την ημέρα των εξετάσεων φάτε ένα καλό πρωινό και επαναλάβετε «θα τα καταφέρω!» Όταν φτάσετε στο σχολείο, συζητήστε γενικά με τους συμμαθητές σας και μην συζητάτε θέματα. Είναι φυσιολογικό να αγχώνεστε, όμως να θυμάστε ότι έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα. Όταν πάρετε τα θέματα, διαβάστε προσεκτικά τις εκφωνήσεις και μην βιάζεστε. Αν νιώσετε αγωνία, πάρτε μια βαθιά εισπνοή και σκεφτείτε κάτι θετικό, π.χ. το καλοκαίρι που έρχεται μπροστά σας!

Αγαπητά μου παιδιά, πάνω από όλα να πιστεύετε στον εαυτό σας! Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία! Θέλω να θυμάστε ότι η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Και επιτυχία σημαίνει πρωτίστως προσωπική ευτυχία και όχι ένα τεράστιο βιογραφικό! Γι’ αυτό πάνω από όλα σας εύχομαι υγεία και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε πάντα!


Αφιερωμένο στους μαθητές μου αλλά και σε όλους τους υποψηφίους!