Ποια ήταν η Τζόαν Κρόφορντ;

Η Τζόαν Κρόφορντ η αλλιώς Λουσίλ Φει Λε Σιούρ γεννήθηκε στις 23 Μάρτιου του 1904 ήταν μια χορεύτρια από το Σαν Αντόνιο του Τέξας .Η ζωή της θα λέγαμε ότι μοιάζει με παραμύθι η με ταινία καθώς είχε λίγο από όλα γάμους ,ζήλιες αποτυχίες, νίκες Όσκαρ.
Θα λέγαμε οτι είναι απο τις επιτυχημένες ηθοποιούς του κινηματογράφου λόγω των ρόλων που έχει ενσαρκώσει, μια γυναίκα με πάρα πολύ έντονη αύρα και προσωπικότητα που άφηνε το σημάδι απο όπου περνούσε
Το 1999 το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε μια από τις πιο 25 πιο πετυχημένες σταρ του κινηματογράφου 

Πώς ξεκίνησε την καριέρα της η Τζοάν Κρόφορντ;


Η Κρόφορντ ξεκίνησε την καριέρα της αρχικά ως χορεύτρια με το όνομα Λουσίλ με διάφορες θεατρικές εταιρίες. Το 1924 ο θεατρικός παραγωγός Jacob Subert την ένταξε στην θεατρική παράσταση Innocent Eyes.
Θεωρούσε όμως αυτό ο ρόλος δεν ήταν αντάξιος και αποφάσισε να πλησιάσει τον θεατρικό παραγωγό Nils Granlund
Ο Granlund της διασφάλισε ένα μικρό ρόλο με τον τραγουδιστή Harry Richman
Το 1924 η Κρόφορντ υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία Metro-Goldwyn-Mayer
Ο πρώτος της ρόλος ήταν το 1925 στο Lady of the Night που την κατάταξε από τις μεγαλύτερες στάρ του κινηματογράφου
Επίσης εμφανίστηκε στις εξής ταινίες : The Circle,Pretty Ladies και οι δυο το 1925 αλλα και σε δυο ταινίες του βωβου κινηματογράφου : The only Thing,The Merry Widow 

Bραβεία και υποψηφιοτητες 

Η Τζοάν Κρόφορντ κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ για την υποψηφιοτήτα καλύτερης ηθοποιού στην ταινία “Mildred Pierce” (1945).Όπου υποδυόταν μια φιλόφοξη νοικοκυρά που όνειρο της είναι να φτιάξει το δικό της εστιατόρειο
Οι κριτικοι έγραψαν πολύ κάλα λόγια για το ρολο της καθώς ηταν και ένας ρόλος που την βοήθησε να ανεβεί στην καριέρα της
Κέρδισε επίσης ακόμα δύο Οσκαρ για τις ταινίες: “Possessed” (1947), “Sudden Fear”
Ακόμα πιο γνωστή όμως έγινε από την ταινία “Whatever Happened to Baby Jane?” (1962) οπου εκεί παίζει με την Μπέτυ Ντειβις. 

To Αυτοβιογραφικό βιβλίο - φωτιά, «Mommy Dearest».




Μια εξαιρετική ερμηνεία καθώς η Κρόφορντ παίρνει το ρόλο της κατάκοιτης αδερφής της που τρομοκρατείται από την μεγαλυτερη αδερφή της
Δεν κέρδισε κάποιο Οσκαρ σε αυτή την ταινία
Αλλα κατάφερε να πείσει την τότε συμπρωταγωνίστρια ηθοποιό της Αν Μπάκροφτ να μείνει σπίτι και να παραλάβει αυτή το Όσκαρ αντί για αυτήν για τον ρόλο της στην ταινία “The Miracle Worker”

Η φήμη της άρχισε να παίρνει την κατηφόρα όταν το 1978 η υιοθετημένη κόρη της Κριστίνα Κρόφορντ έβγαλε σε δημοσιότητα το βιβλίο Mommy Dearest στο οποίο την κατηγορεί για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση
Το 1981 το βιβλίο έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια την Φει Ντουναγουέι.



Η πoλυγαμική ζωή της

H Τζοάν Κρόφορντ παντρεύτηκε τέσσερις φορές .Οι πρώτοι τρείς γάμοι της κατέληξαν σε διαζύγιο .Ο τελευταίος της γάμος τελίωσε με το θάνατο του άνδρα της Αλφρεντ Στιλ
Υιοθέτησε πέντε παιδιά. Τα δύο παιδιά της Κριστινα και Κρίστοφερ είναι τα παιδιά που έχουν τις χειρότερες σχέσεις.





Ποια είναι η Μπέτυ Ντέιβις;

Η Μπέτυ Ντέιβις η αλλώς Ρούθ Ελίζαμπεθ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1908. Ηταν μια Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου αλλά και της τηλεόρασης.Με καρίερα που διάρκησε σχεδόν 60 χρόνια.Ειναι μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του Χόλιγουντ
Οι ρόλοι της ήταν κυριώς δραματικοί και συνήθως έπαιζε την κακιά
Οι κύριες κατηγορίες ρόλων ήταν σαπουνόπερες,δραματικές και ταινίες τρόμου

Υποψηφιότητες και βραβεία

H Μπέτι Ντέιβις ήταν υποψήφια 26 φορές και κέρδισε 26 βραβεία συνολικά
Στην Ακαδημία ήταν υποψήφια 11 φορές και κέρδισε 2 Όσκαρ για τις εξής ταινίες:

Jezebel (1938) και Dangerous (1935) Human Bondage (1934)

Επίσης κέρδισες ένα βραβείο στις Χρυσές σφαίρες το 1974

Βραβεία Εμμυ για την ταινία (Καλύτερης ηθοποιού) Strangers: The Story of a Mother and Daughter (1979)

Βραβεία BAFTA (Καλύτερης Ξένης ηθοποιού) What Ever Happened to Baby Jane? (1962)

Ακαδημία Αμερικάνικου Ινστιτούτου Actress(βραβείο διάκρισης ζωής) 1977

Φεστιβάλ Κανών (Καλύτερης ηθοποιού) All About Eve (1950)

Βραβεία Σεζάρ , France 1986

Κοινότητα Φιλμ Λινκον 1989

Βραβεία Χρυσών Μύλων(Καλύτερης Συνεργασίας) 1963 και 1941

Εθνικό Ιταλικό Συνδικάτο Φιλμ (Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού) All about Eve (1950)

Βραβεία Λορέλ(Καλύτερης δραματικής ηθοποιού) Hush…Hush, Sweet Charlotte (1964)

Φεστιβάλ Φιλμ Βενετίας (Καλύτερης ηθοποιού)
Kid Galahad (1937)
Marked Woman (1937) 


Η πολυγαμική ζωή της

Έμεινε έγκυος από τον πρώτο σύζυγό Χάρμον Νέλσον το 1933 και 1936, από τον εραστή της William Wyler το 1940, και με το δεύτερο σύζυγό της, τον Arthur Farnsworth το 1941, 1942 και 1943. Σε όλες απέβαλλε.

Δηλώσεις που έκανε η Μπέτυ Ντέιβις

Δηλώσεις

*** Θα παντρευτώ ξανά, αν βρώ έναν άνθρωπο που έχει δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια περιουσία, θα υπογράψει πάνω από το μισό σε μένα, και αφού μου εγγυηθεί ότι θα είναι νεκρός μέσα σε ένα χρόνο.

***θέλω να πεθάνω με τα ψηλά τακούνια μου σε δράση.

***Αν δεν δούλευα στο Χόλυγουντ, θα ήμουν η καλύτερη γραμματέας του κόσμου.

** Όταν πεθάνω, θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα δημοπρασία για τις ψεύτικες βλεφαρίδες μου. Το μεγαλύτερο μυστικό της ήταν ότι χρησιμοποιούσε καφέ μάσκαρα.

*** Για τον John Wayne έχει δηλώσει: Είναι ο πιο ελκυστικός άνθρωπος που περπάτησε ποτέ στη γη, νομίζω.

** Δεν μπορείτε να μου πείτε ότι κάθε άνθρωπος που έχει αγαπήσει πραγματικά μια γυναίκα, ή αντιστρόφως, μπορεί πραγματικά να είναι φίλοι και πάλι, μετά από ένα διαζύγιο. Είναι σαν να δένεις, ένα ροζ κορδελάκι σε πολυβόλο.

*** Από τη στιγμή που ήμουν έξι αισθάνθηκα σέξι. Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι ήταν κόλαση, απόλυτη κόλαση!

50 χρόνια πριν, η Μπέτι Ντέιβις μιλούσε ήδη για την πάλη των φύλων στο Χόλιγουντ



Η μεγάλη διαμάχη των δύο ηθοποιών

Σταδιακά, οι δύο σταρ άρχισαν να έχουν ανάγκη ρόλους που θα τους έφερναν επιτυχία και χρήματα. Η Κρόφορντ είναι αυτή που πρώτη υπογράφει συμβόλαιο για το Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;. Στην ταινία παρακολουθούμε δύο αδελφές, πρώην σταρ, να ζουν σε μία έπαυλη. Η αυταρχική Τζέιν φέρεται σαδιστικά στην ανάπηρη Μπλανς, διαιωνίζοντας μια σχέση ανταγωνισμού που ξεκίνησε από την παιδική τους ηλικία.

Η Κρόφορντ συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται την τέλεια παρτενέρ, την οποία βρίσκει στο πρόσωπο της Ντέιβις. Ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να ζητήσει από την αντίζηλό της να δεχθεί τον ρόλο -κάτι που η Ντέιβις κάνει, αφού πρώτα αναγκάσει τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Όλντριντς να της υποσχεθεί ότι δεν υπάρχει σεξουαλική ένταση μεταξύ του ιδίου και της Κρόφορντ (οι φήμες ήθελαν την Κρόφορντ να διατηρεί ερωτικές σχέσεις με αρκετούς από τους σκηνοθέτες της).

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν καλά – καλά αρχίσουν τα γυρίσματα. Σε συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή των συμβολαίων, η Ντέιβις βρίσκει την καλύτερη θέση στο τραπέζι, εξασφαλίζοντας ότι το όνομά της θα φαίνεται πρώτο στις λεζάντες των φωτογραφιών. Η Κρόφορντ σπεύδει να σταθεί στα δεξιά της, έτσι ώστε να φαίνεται το δικό της όνομα πρώτο.

Στη διάρκεια των γυρισμάτων αρκετές ιστορίες ανταγωνισμού έρχονται στο φως (χωρίς να είναι γνωστό εάν ήταν όλες πραγματικές): μία από αυτές ήθελε την Ντέιβις να κλωτσά στο κεφάλι τη συμπρωταγωνίστριά της, σε μία σκηνή διαμάχης μεταξύ των χαρακτήρων τους.

Μία αγγελία που εμφανίστηκε ένα μήνα πριν την έξοδο στις αίθουσες της Baby Jane έκανε τα πράγματα χειρότερα: «Μητέρα τριών παιδιών – 10, 11 και 15. Χωρισμένη. Αμερικανίδα. Τριάντα χρόνια εμπειρίας ως ηθοποιός. Μπορεί να κινείται ακόμα και είναι πιο καταδεκτική από ότι τη θέλουν οι φήμες. Αναζητά σταθερή εργασία στο Χόλιγουντ».

Όταν, το 1963, η Μπέτι Ντέιβις προτάθηκε για την ερμηνεία της στην ταινία -ενώ η αντίζηλός της δεν προτάθηκε-, η Κρόφορντ έγραψε ένα γράμμα στις υπόλοιπες υποψήφιες της κατηγορίας ζητώντας τους να παραλάβει εκείνη το βραβείο στη θέση τους. Η Ανν Μπάνκροφτ κερδίζει τελικά το Όσκαρ για την ταινία Μάνα Κουράγιο, αλλά καθώς δεν μπορούσε να παραστεί, η Κρόφορντ παραλαμβάνει το βραβείο και η Μπέτι Ντέιβις μένει να παρακολουθεί εξοργισμένη. Η Ντέιβις κατηγόρησε, μάλιστα, την Κρόφορντ ότι είχε κάνει τα πάντα προκειμένου να την εμποδίσει να κερδίσει το Όσκαρ.

Παρά την αντιζηλία, η επιτυχία της Baby Jane οδήγησε σε συζητήσεις για νέα συνεργασία. Οι δύο ηθοποιοί επρόκειτο να εμφανιστούν στην ταινία Hush… Hush Sweet Charlotte και νέος ανταγωνισμός ξεκινά: η Κρόφορντ βάζει μηχάνημα με Pepsi στο καμαρίνι της (ήταν στο ΔΣ της εταιρείας εξαιτίας του συζύγου της -διευθύνοντος συμβούλου της Pepsi- που είχε πεθάνει) και η Ντέιβις «απαντά» με αντίστοιχο μηχάνημα Coca-Cola. Τελικά, η Κρόφορντ αποχωρεί από το πρότζεκτ και τη θέση της παίρνει η Ολίβια ντε Χάβιλαντ.

Το 1977 η Κρόφορντ πεθαίνει. Οι φήμες θέλουν την Ντέιβις να λέει -όταν μαθαίνει την είδηση του θανάτου της: «Δεν πρέπει ποτέ να λες άσχημα πράγματα για τους νεκρούς, μόνο κάτι καλό. Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Αυτό είναι καλό».