Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η 8η Παρουσίαση του Δήμου Καλαμάτας «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων από τις 23 μέχρι τις 25 Αυγούστου 2019. Επίκεντρο της Παρουσίασης ήταν η μαγειρική, καθώς εκατοντάδες Καλαματιανών και επισκεπτών έσπευσαν στο Πάρκο, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εμπνεύσεις της σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου.

Επίσης, το κοινό επισκέφθηκε τα 44 περίπτερα παραγωγών και τυποποιητών αγροτικών προϊόντων ποιότητας, που δεν ήταν μόνο ντόπιοι, αλλά ήλθαν στην Καλαμάτα και από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η πιο γνωστή εκπρόσωπος της πολίτικης κουζίνας, η Μαρία Εκμετσίογλου, παρουσιάστρια και εκπαιδεύτρια σεφ ήταν η κεντρική καλεσμένη στη φετινή διοργάνωση .

 

ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τα υλικά και τις διαδικασίες παρασκευής φαγητών της παραδοσιακής – μεσογειακής κουζίνας στη μεσσηνιακή της εκδοχή, είχαν την ευκαιρία οι επισκέπτες της Έκθεσης να δουν από κοντά, καθώς τα μέλη των Συλλόγων είχαν ετοιμάσει πέτουλες, λαλάγγια Μάνης, πίτες γάμου, κάθε είδους λιχουδιές με αγκινάρα, ρυζόγαλο, γαύρο μαρινάτο, λαλαγγίδες, ντοματοκεφτέδες από χοντροκατσαρή ντομάτα, κορκοφίκι με γάλα κατσικίσιο και πολλά άλλα.

Προσφέρθηκαν  σάμαλι, μουσταλευριά και δίπλες που παρασκευάστηκαν με μεράκι τα και διανεμήθηκαν δωρεάν στο κοινό, αποσπώντας τη θερμή επιδοκιμασία και το χειροκρότημα των παρευρεθέντων.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου εξήγησε στο κοινό τα μυστικά του τας κεμπάπ, με τη βοήθεια των executive chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μιχάλη Αγγελόπουλου, Μιχάλη Σουρίλα και Μαρίνου Κουμουνδούρου.

Εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών, προσφέρθηκε στην Μ. Εκμεκτσίογλου το βιβλίο των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, με τίτλο «Προσφυγικοί συνοικισμοί Καλαμάτας και Μεσσήνης», το οποίο η Κωνσταντινουπολίτισσα σεφ και συγγραφέας δέχθηκε με συγκίνηση.