Κύμα θλίψης και συγκίνησης έχει σκορπίσει στο πανελλήνιο ο θάνατος ενός εκ των αγαπημένων τραγουδοποιών, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στον Πτελεό Μαγνησίας.

Μία από τις πολλές επισκέψεις που πραγματοποίησε στη Λάρισα έγινε και στα τέλη Ιουνίου του 2016, τότε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας επισκέφθηκε το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές Λάρισας, όπου συναντήθηκε, συζήτησε και τραγούδησε με τους εκπαιδευόμενους.

Αναλυτικά, όλη η ανάρτηση του larissanet.gr από τις 28 Ιουνίου 2016, που καταγράφει όσα έγιναν σε εκείνη την επίσκεψη:

«Το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας που λειτουργεί στη φυλακή της πόλης επισκέφθηκαν ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο στιχουργός Γιάννης Μαύρος.

Οι δύο καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει εξαιρετικά τραγούδια, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διεύθυνσης του Σχολείου και το επισκέφθηκαν δύο ημέρες πριν την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους.

Στο χώρο του Σχολείου συνομίλησαν με τους εκπαιδευόμενους και συζήτησαν μαζί τους για τις συνθήκες κράτησης, αλλά και εκπαίδευσης στη φυλακή Λάρισας. Διαπίστωσαν ότι το σχολείο δεν είναι μόνο δεύτερη ευκαιρία στη ζωή των εκπαιδευόμενων που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στα νεανικά χρόνια, αλλά και μια ευκαιρία για μια «διαφορετική ρουτίνα» στην καθημερινότητα της φυλακής, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ένας εκπαιδευόμενος.

Στη συνέχεια ο ταλαντούχος μουσικός πήρε την κιθάρα που του πρόσφερε εκπαιδευόμενος, έπαιξε και τραγούδησε δικά του τραγούδια, αλλά και άλλων δημιουργών. Στο τέλος, οι εκπαιδευόμενοι σιγοτραγούδησαν μαζί του γνωστές μελωδίες δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Ο Λ. Μαχαιρίτσας έκλεισε αυτή τη μικρή και αυθόρμητη συναυλία ερμηνεύοντας το τραγούδι του «Έτσι κι αλλιώς» και λέγοντας ότι οι στίχοι του (σε ποίηση Ισαάκ Σούση) ταιριάζουν πολύ με την ανάγκη ενσυναίσθησης όχι μόνο των εγκλείστων, αλλά και των προσφύγων και ιδιαίτερα οι στίχοι: «Όταν θα νιώσεις όπως ένιωσα εγώ το πρόβλημα μου όταν γίνει και δικό σου»!

Πριν αναχωρήσουν στιχουργός και συνθέτης από το Σχολείου επισκέφθηκαν τη δανειστική βιβλιοθήκη και το νέο μουσειάκι «SMART», όπου δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις δημιουργίες των εκπαιδευόμενων και άλλων κρατούμενων της φυλακής.

Ο κ. Μαχαιρίτσας χαρακτήρισε μοναδική εμπειρία αυτό που βίωσε και δεσμεύτηκε να επανέλθει πιο οργανωμένα για να πραγματοποιήσει συναυλία στο χώρο του Σχολείου. Οι εκπαιδευόμενοι τους ευχαρίστησαν θερμά, φωτογραφήθηκαν μαζί τους και αποχαιρέτησαν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα εκφράζοντάς του την επιθυμία να τους επισκεφθεί σύντομα ξανά».

Πηγή: larissanet.gr