Φιλάνθρωπος, σοβαρός επιχειρηματίας, ζωγράφος! Ας δούμε ποιο είναι πιο σημαντικό στη ζωή του Βέρνερ Χέρμαν (Werner Hermann)

 • Σας “βρίσκουμε” σε διάφορα πεδία. Μιλήστε μας λίγο για σας.
  Το ότι με «βρίσκετε» σε διάφορα πεδία που έχουν σχέση με την κοινωνία η οποία μας περιβάλλει πιθανόν να οφείλεται στην αγάπη μου να εξυπηρετώ το συνάνθρωπο. Είτε μέσω της εργασίας που προσφέρω επαγγελματικά είτε μέσω «ιδιωτικών» δραστηριοτήτων… όπως η ζωγραφική, η φιλανθρωπία μέσω συλλόγων και ακόμα οι πολεμικές τέχνες! Όπου μπορώ θεωρώ ότι πρέπει να προστατεύει κανείς τους πιο αδύνατους και γενικά να κάνει τη ζωή των ανθρώπων λίγο πιο «εύκολη».
 • Η εργασία σας είναι αυτή που σας “γεμίζει” περισσότερο ή οι άλλες σας δραστηριότητες αλληλεπιδρούν με αυτή;
  Η εργασία έχει τον πρώτο λόγο, διότι από αυτή ζούμε και είναι και παράλληλα η βάση του να μπορώ να προσφέρω θετικό αποτέλεσμα στις άλλες κοινωνικές και ιδιωτικές δραστηριότητες. Πιστεύω ότι από ένα σημείο και μετά πράγματι υπάρχει μια αλληλεπίδραση με αποτέλεσμα μια ψυχολογική ισορροπίας.
 • Μέσα από τη ζωγραφική θέλετε να επικοινωνήσετε κάτι;
  Ναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούμε σε μεγάλες ή μικρές πόλεις και γι’ αυτό βλέπετε να ζωγραφίζω city cubistics (όπως το ονομάζω). Κάπου μέσα εκεί χάνεται το «άτομο», ο άνθρωπος ο μοναχικός. Με τα πολλά χρώματα προσπαθώ να «ελαφρύνω» το «πρόβλημα» του «χαμένου» μέσα στην πόλη και να διασκεδάσω τον παρατηρητή.
 • Πόσο σημαντική είναι η τέχνη στη ζωή μας; Θεωρείτε πως μας πάει παρακάτω;
  Η Τέχνη είναι πολιτισμός. Μουσική, λογοτεχνία και ζωγραφική, ακόμα και ο αθλητισμός (ως σωματική τέχνη) είναι τρόπος έκφρασης, όπως η γλώσσα. Είναι τρόπος επαφής μεταξύ μας για να μπορούμε να συνεννοούμαστε παγκοσμίως. Η τέχνη είναι το αποτέλεσμα του μυαλού μας. Η τέχνη μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
 • Η φιλανθρωπία είναι ένα από τα “δυνατά” σας σημεία. Πόσο την επιζητάτε;
  Η φιλανθρωπία προϋποθέτει δύο πράγματα. Την αγάπη και το σεβασμό στο συνάνθρωπο. Η ζωή όπως τη βιώνουμε και «βλέπουμε» (εάν έχουμε τα μάτια μας «ανοιχτά») «δοκιμάζει» πολλούς συνανθρώπους μας με κακή υγεία, με οικονομικούς περιορισμούς και με εγκατάλειψη. Εμείς οι πιο «τυχεροί» έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Ίσως να βρεθούμε εμείς στη θέση τους. Ό,τι έχουμε -και χαιρόμαστε γι’ αυτά- είναι δανεικά. Με το να «δίνεις» προσφέρεις και χαρά. Αυτό αρκεί.
 • Μιας και όλα αυτά με τα οποία ασχολείστε έχουν κοινωνικό αντίκτυπο, πόση ικανοποίηση δέχεστε ότι έχετε πετύχει το στόχο σας;
  Όταν δίνεις χαρά σε κάποιον ή όταν βοηθάς και προστατεύεις κάποιον πιο αδύναμο από σένα νιώθεις ικανοποίηση. Ακόμα και διασκεδάζοντάς τον για να ξεχάσει μία κάποια φορά τη δυσάρεστη καθημερινότητα. Δεν χρειάζεται να περιμένεις το «ευχαριστώ». Εάν είσαι φιλοπρόοδος πρέπει να προσφέρεις καθημερινά στο κοινωνικό σύνολο. Εάν έχει πετύχει κανείς και έναν μόνο από τους στόχους που έχει βάλει, είναι σημαντικό.
 • Η ανταπόκριση που έχετε είναι το ίδιο σημαντική από τους Έλληνες και τους ξένους;
  Λόγω και του επαγγέλματός μου κινούμαι στον διεθνή χώρο και πράγματι επιτρέπεται να παρατηρήσω ότι η ανταπόκριση είναι σχεδόν το ίδιο σημαντική. Λέω σχεδόν, διότι κινούμαι περισσότερο στον ελληνικό χώρο, άρα υπερέχει η ανταπόκριση από τους Έλληνες, χωρίς να θέλω να κάνω διάκριση.
 • Έχετε βραβευτεί για το κοινωνικό και καλλιτεχνικό σας έργο;
  Πριν από μερικά χρόνια ο σημερινός Καγκελάριος της Αυστρίας, κύριος Kurz, με τίμησε στη Βιέννη με το βραβείο «Ηθικής στο επιχειρείν». Ήταν μια έκπληξη. Βραβείο για το κοινωνικό και καλλιτεχνικό έργο είναι για μένα η χαρά που ίσως προσφέρω στους συνανθρώπους μου και το ότι με δέχονται στην «παρέα» τους. Ένα άλλο βραβείο για μένα είναι όταν έχω καταφέρει και μέσω της Τέχνης να ευαισθητοποιήσω άλλους ανθρώπους να προσφέρουν και αυτοί πρακτικά «κάτι» στο κοινωνικό σύνολο. Τα άλλα βραβεία από εκθέσεις αρχειοθετούνται με σεβασμό. Βεβαίως χαίρομαι (βραβείο είναι και αυτό) όταν βλέπω να κρέμονται έργα μου σε σπίτια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Με τιμούν με αυτό τον τρόπο.

– Τι καινούργιο ετοιμάζετε στο άμεσο μέλλον;
Ετοιμάζω μία ατομική έκθεση με πίνακες ζωγραφικής του 2019 μαζί με τη «Λάνασσα» “Ένωση Εικαστικών Λάνασσα υπέρ φορέων καρκινοπαθών και άλλων ασθενών σε Ελλάδα και Κύπρο” υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την αιγίδα του Δήμου Ηλιούπολης στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Ηλιούπολης. Εγκαίνια 19.10.19 ώρα 18.00 μ.μ. Στον κοινωνικό τομέα επιδιορθώνω ένα μικρό σπίτι στο χωριό του Έλληνα παππού μου στην Αρκαδία για να στεγαστεί ο τοπικός σύλλογος. Επιδιώκω να γίνει ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο. Ελπίζω να είναι έτοιμο το 2020.

Werner Γουλιέλμος Hermann

Γεννήθηκα στη Γερμανία. Στην Ελλάδα (Γλυφάδα, Αττικής) ήρθα το 1959. Τελειώνοντας τη Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA) συνέχισα τις σπουδές μου (συγκοινωνιολογία) στη Βιέννη και το Λιντς, Αυστρίας και από το 1980 διευθύνω τη διαμεταφορική εταιρεία INTERCONTOR Ελλάς AE (έδρα Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»). Έμαθα πιάνο (το οποίο άφησα και με άφησε) και πέντε γλώσσες. Πού και πού ζωγράφιζα. Στο σπίτι ζωγράφιζε όμως η μητέρα μου. Όταν σταμάτησε, μου χάρισε το καβαλέτο της, πινέλα και χρώματα που της είχαν μείνει. Με αυτά τα εργαλεία και θέλοντας να δημιουργήσω και εγώ κάτι διαχρονικό, ξεκίνησα με πάθος να ζωγραφίζω μέρα-νύχτα. Στην αρχή αντιγράφοντας μοτίβα άλλων (για εξάσκηση) και μετά παρουσιάζοντας με επιτυχία δικές μου εμπνεύσεις σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μου αρέσει το πολύχρωμο γραμμικό στυλ με κυβιστική τάση σε πλήρη εξέλιξη. Σκοπός μου είναι να κλέψω λίγο από το χρόνο του θεατή για να τον διασκεδάσω και όχι να τον προβληματίσω.

 

Καίτη Χόρτη, katehorti.blogspot.com