Οι Δ/νσεις  Α/θμιας Εκπαίδευσης  Λάρισας και Μαγνησίας, δια των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Π.Ε.Κ.Ε.Σ.) της ΠΔΕ Θεσσαλίας δια της Συντονίστριας Αειφορίας Θεσσαλίας, με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) διοργανώνει Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Το τραίνο πάει… σχολείο… και προστατεύει το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό» την Τετάρτη 16/10/2019 το απόγευμα, από τις 5.00 ως τις 8.00 μ.μ στο χώρο του Σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί την ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα του τρένου που ενώνει τις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου πριν και μετά την ανάπτυξη της Βιομηχανίας ώστε να το εντάξουν σαν θεματική στον προγραμματισμό τους κατά τη νέα σχολική χρονιά. Εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης των εκπ/κων μελών (παλαιών, νέων ή μελλοντικών) του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Βιομηχανική Κληρονομιά και Θεσσαλικά Τοπικά Προϊόντα» με φορείς– ιδρυτές τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Μαγνησίας και πρόκειται να υλοποιήσουν προγράμματα Σχολ. Δραστ. με συναφές θέμα. Υπενθυμίζουμε ότι ο φετινός τίτλος των δράσεων του Δικτύου είναι: «Τοπική Ιστορία και Βιομηχανική κληρονομιά».

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Χαιρετισμοί

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δήμαρχος Λαρισαίων, Περιφερειακός Δ/ντης Π.&Δ.Ε. Θεσσαλίας, Διευθύντρια Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, Συντονίστρια Αειφορίας Θεσσαλίας, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Κυκλοφορίας Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας-Τοπικής Επιθεώρησης Λάρισας

Α. Εισαγωγή «Το τραίνο πάει… σχολείο… και προστατεύει το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό»

Εισηγητές: Κων/να Χατζημίχου, Αντώνης Αντωνίου Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης  Λάρισας και Μαγνησίας

Β. Ξενάγηση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό – Μουσειακό Πάρκο Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Λάρισας

Εισηγητής: Ιωάννης Μάνθος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών Λάρισας

Γ. Ιστορική Αναδρομή της χρήσης του τρένου ως μέσου μαζικής μεταφοράς – Γνωριμία με το «Μουτζούρη», το ιστορικό τραινάκι του Πηλίου.

Εισηγητής: Γιώργος Αποστολέρης, Κεντρικός Σταθμάρχης Βόλου

Διάλειμμα

Δ. Ξενάγηση στο Μουσείο του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Λάρισας.

Ε. Παρουσίαση του εγκεκριμένου από το Υπουργείο (Αρ. Πρωτ.: Φ2.1/ΕΧ/82656/Δ7/24-05-2019) εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: «Ασφαλής Συμβίωση Μαθητών με το Σιδηροδρομικό Δίκτυο» της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους νομούς Λάρισας, Αττικής και σε λοιπούς νομούς όπου υφίσταται σιδηροδρομικό δίκτυο.

Εισηγητής: Νίκος Κόνδυλας, Προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης Ηλεκτροκίνησης Κ. Ελλάδος

Πηγή: larissanet.gr