Συνεχίζουν τις εξαιρετικές επιδόσεις τα ελληνικά ομόλογα μετά από ένα διάλειμμα ήπιων διακυμάνσεων που σημειώθηκε το διάστημα γύρω από την επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου.

Αν και οι τάσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης γενικότερα σήμερα είναι μικτές, οι ελληνικοί τίτλοι καταγράφουν δυναμικό ράλι με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στα όρια του 1,3% με πτώση της τάξης του 8% περίπου από χθες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως το και το 1,296% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Ανάλογες είναι και οι… διαθέσεις στους 5ετείς τίτλους, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 0,595% έχοντας υποχωρήσει άνω του… 10% από χθες. Ιστορικά χαμηλά καταγράφουν και οι υπόλοιπες διάρκειες με το 15ετές να βλέπει την απόδοσή του στο 1,794%, το 20ετές στο 2,090% και το 25ετές στο 2,267%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές αποτιμούν θετικές εξελίξεις προσεχώς για την ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης, μετά και την έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής” από την Κομισιόν, για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Έτσι, “βλέποντας” πως τα ελληνικά ομόλογα θα προσφέρουν ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις, σπεύδουν να ανέβουν στο… τρένο του (νέου) ράλι.

Η S&P θα δώσει την “ετυμηγορία” της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας την επόμενη Παρασκευή και αναμένεται ευρέως αναβάθμιση κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα καθώς οι προοπτικές που δίνει ο οίκος είναι θετικές (που σημαίνει ότι η επόμενη κίνησή του είναι πιθανότατα θετική), ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται λίγες ημέρες μετά και από την DBRS, την 1η Νοεμβρίου η οποία συμπίπτει και με την επανεκκίνηση του QE της EKT, το οποίο θα ωφελήσει έμμεσα και τα ελληνικά ομόλογα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η υψηλότερη βαθμολογία που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από την Fitch και την DBRS, και απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ S&P και Moody’s την “βαθμολογούν” τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από το investment grade.

Οι εκπληκτικές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς ομολόγων, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ταχύτατες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων καθώς και την έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής” για τα “κόκκινα” δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θεωρείται ότι αποτελούν τα “κλειδιά” που θα ανοίξουν την πόρτα των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, με το “στοίχημα” της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο επόμενο 12μηνο με 18μηνο να είναι απόλυτα εφικτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Εδώ και καιρό οι οίκοι αξιολόγησης έχουν άλλωστε τονίσει εμμέσως πλην σαφώς πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας περνά από τις τράπεζες, με τους αναλυτές και των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης να έχουν επισημάνει πως η εφαρμογή των σχεδίων των ελληνικών Αρχών, σε συνδυασμό με τα σχέδια των ίδιων των τραπεζών για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, είναι καθοριστική στην πορεία των ratings τους για την Ελλάδα.

Οι σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της αγοράς ομολόγων και του τραπεζικού κλάδου, εκτός από την προσδοκία για επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης (οι οποίες βαθμολογούνται ακόμη με “CCC”), έχουν επίσης δημιουργήσει και την προσδοκία για άρση/χαλάρωση του ορίου των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πηγή: capital.gr