Τέσσερις δεκαετίες προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, αλλά και σε κάθε γωνιά του κόσμου πρόσφερε το Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Απόψε γιόρτασε στην στέγη του, στην κατάμεστη αίθουσα «Ζήνα Πατέρα» με εκδήλωση – ομιλία του  κ. Ευάγγελου Καραμανέ, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η πρόεδρος του Λυκείου κα Θέλμα Ζητονούλη, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές για τη λαμπρή πορεία του Λυκείου. Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με τη σπουδαία 40χρονη διαδρομή και τους κυριότερους σταθμούς του Λυκείου Ελληνίδων της Λάρισας και τις βραβεύσεις σε Ελλάδα, Αμερική, Ρωσία, Ιταλία κ.α.

Ακολούθως ο Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές μίλησε με με θέμα «Επιτόπιες εθνογραφικές καταγραφές και ζητήματα δημοσίευσης των δημοτικών τραγουδιών και διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών». 

Η ομιλία του ήταν μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση των Λυκείων Ελληνίδων της χώρας μας, αλλά και μια ανασκόπηση στις εθνογραφικές καταγραφές. Η ομιλία του, που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, διανθίστηκε με προβολή οπτικού υλικού με τους σημαντικότερους σταθμούς των δημοτικών τραγουδιών και των παραδοσιακών χορών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Κατσαρός, ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος, η διευθύντρια του Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού, ο εκδότης της larissanet κ. Χρήστος Μπεχλιβάνος, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος χορευτών και μελών του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας.

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στην αίθουσα του Λυκείου.

Μια βιτρίνα γεμάτη βραβεία και διακρίσεις στην 40χρονη διαδρομή του ΛΕΛ…

 40 χρόνια ΛΕΛ

Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας ιδρύθηκε το 1979 και  συμπληρώνει  φέτος 40 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας και προσφοράς  στην πόλη και στη χώρα  μας, καταγράφοντας και παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, ήθη  και  έθιμα από την πλούσια ελληνική παράδοση.

Τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου των Ελληνίδων, τα οποία έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες μαθητών από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, αποτελούνται από  ένα παλλόμενο και συνεχώς ανανεωμένο έμψυχο υλικό με βασικό σκοπό της δράσης του την εκμάθηση, συντήρηση και μετάδοση της ελληνικής παράδοσης. Η ιματιοθήκη του Λυκείου περιλαμβάνει παλιές αυθεντικές φορεσιές σε μεγάλη ποικιλία καθώς και εξαιρετικής ομορφιάς παραδοσιακά κοσμήματα, στοιχεία που την καθιστούν πολύ αξιόλογη. Το ενδυματολογικό και μουσικοχορευτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί δεν προορίζεται μόνον για μουσειακούς σκοπούς, μελέτη και διδασκαλία, αλλά ζωντανεύει στις εμφανίσεις των  χορευτικής ομάδων του σε εκδηλώσεις κύρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κορυφαίες εμφανίσεις του ΛΕΛ στην  Ελλάδα, οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό,  είναι  οι  θεματικές  παραστάσεις:  »Έλληνες  και  Εποχές» 1994, »Τα  χάλκινα  πνευστά   της  Μακεδονίας» 1998, ο »Κύκλος της ζωής της Θεσσαλίας» 2001, »Χοροχρώματα» 2006, Από την τελετουργία στο γλέντι» 2013, »Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα», 2017, την οποία το ΛΕΛ παρουσίασε στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαγεύοντας το κοινό που την παρακολούθησε.

Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας έχει κάνει μια αξιόλογη εξαγωγή πολιτισμού, ταξιδεύοντας και παρουσιάζοντας αξιόλογες παραστάσεις στις μεγάλες πόλεις Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη, Λος Άντζελες, Λας Βέγκας, Σολτ Λέικ Σίτι, Μόσχα, Βλαντιμίρ, Παρίσι, Σαιντ-Ετιέν, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Βαρσοβία, Βελιγράδι, Ρώμη, Ερεβάν, Τελ Αβίβ, Πεκίνο, Σαγκάη, Σεούλ, Χάιφα, Αβινιόν, Σαν Ρέμο, Κόμο, Λουγκάνο, Αβιάνο, Μόντενα,  Λίλ,  Λιεβέν, Βισύ, Μαρτινί και άλλες.

Οι αξίες και τα ιδανικά του Λυκείου των Ελληνίδων αποτελούν το συνεκτικό δεσμό όλων αυτών που ακούραστα εργάζονται για την επίτευξή τους. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό, σε έναν κόσμο αποξένωσης και έκπτωσης αξιών, οι άνθρωποι να συνδέονται και να έχουν κοινά σημεία αναφοράς τις υψηλές αξίες και τα ευγενή ιδανικά που ταπεινά και διακριτικά διδάσκει η πλούσια ελληνική παράδοση.

Εικόνες από την εκδήλωση και τη δεξίωση στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων:

Πηγή: larissanet.gr