Με όχημα το νέο του βιβλίο που γεννήθηκε ως ανάγκη και ως επιθυμία ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ακολουθεί τα χνάρια των φράσεων και των εικόνων του και μας προσκαλεί σε μια αλλιώτικη βόλτα σε 24 πόλεις. Το Όπου και να ταξιδέψω είναι μια παραίνεση για ένα άλλο βλέμμα στην Ελλάδα. Ένας στοχασμός πάνω στον αστικό χώρο του χτες και του αύριο. Το βιβλίο, πλούσια εικονογραφημένο με τις φωτογραφίες του ίδιου, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Σε αυτό ο συγγραφέας του επιχειρεί μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα μέσα από το ασκημένο, υποκειμενικό του βλέμμα εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα των πόλεων αυτών, σε κτίρια και σε διαδρομές.
Επιλέγοντας να επιστρέψει στις πόλεις αυτές ο Νίκος Βατόπουλος επισκέπτεται τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, όπου θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με αφορμή το βιβλίο.

Η εκδήλωση στη Λάρισα

Στη Λάρισα η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, στις 7 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο – Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελτ 59), σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΚΑΛΤΣΑΣ.

Θα μιλήσουν ο ιστορικός-συγγραφέας Νίκος Παπαθεοδώρου και ο Θωμάς Κυριάκος, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας.

Ο Νίκος Βατόπουλος στον πρόλογό του γράφει για τη δημιουργία του βιβλίου: «Μεγάλωσα με την αγάπη της Ελλάδας. Σχημάτισα αυτό το αίσθημα στο μυαλό μου, σαν ιδέα, μεγάλος πια, ίσως και να με ξάφνιασε. Ενδεχομένως να μην το είχα σκεφτεί με αυτούς τους όρους. Ηταν κάτι που με πήγαινε μπροστά από μικρός, με ωθούσε η αγάπη του τόπου εν γένει, όχι μόνο όσων ήξερα ή όσων θα συναντούσα αργότερα ταξιδεύοντας αλλά και όσων μου άρεσε να φαντάζομαι σε όλη τη γη: επαρχίες της Βραζιλίας, πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης, εκείνα τα χρόνια, κωμοπόλεις της Αυστρο-Ουγγαρίας, από τις πτήσεις του νου στον χρόνο. Αλλά συγκίνηση αυθεντική άρχισα να νιώθω με το βίωμα του τόπου από μικρές και μεγάλες οικογενειακές εξορμήσεις, σε μικρούς και μεγάλους τόπους της Ελλάδας. […]
Από το 2016 άρχισα συστηματικά να περιηγούμαι στο σώμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήταν η ηπειρωτική χώρα αυτή που μου τραβούσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, ιδίως οι πόλεις που δεν ήταν απολύτως ή καθόλου τουριστικές. Βεβαίως, το βλέμμα μου αγκάλιαζε το σύνολο της χώρας από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και από τη Θράκη ως τα Επτάνησα, αλλά η ανάγκη μου ήταν να περιεργαστώ το αστικό απόθεμα, που ένιωθα ότι ήταν παραμελημένο, αγνοημένο, υποτιμημένο και σε απόσυρση».

Γράφει για τη Λάρισα

Η Λάρισα είναι μια πόλη-θρίαμβος του νέου, με έναν τρόπο όμως παραπλανητικό, καθώς βρήκα πολλά και ενδιαφέροντα θραύσματα του ιστορικού παρελθόντος.
Υπάρχουν σημεία, ακόμα και στο κέντρο, όπου καταλαβαίνει κανείς την ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης. Δύσκολο να βρεις τα παλιά αρχοντικά της Λάρισας, με λιγοστές μόνο εξαιρέσεις, αλλά στα στενά που οδηγούν από το Θέατρο προς το Φρούριο και το Μπεζεστένι, είδα πολλές ποιητικές εικόνες. Επιγραφές και παλιά διώροφα, χορταριασμένα ερείπια και εκεί ανάμεσα ταβέρνες και εστιατόρια που μαζεύουν κόσμο. Είναι ένα αμάλγαμα η Λάρισα. Για να την καταλάβεις θα πρέπει να μπεις στο πετσί της. Χρειάζεται χρόνος αλλά και κάποιες αφορμές.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το πρόσωπο της Αθήνας. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» (αίθουσα τέχνης «ena») και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το βιβλίο του Περπατώντας στην Αθήνα (κυκλοφορεί και αγγλική έκδοση με τον τίτλο Walking in Athens) και το 2019 το βιβλίο του Μικροί δρόμοι της Αθήνας.

Πηγή: larissanet.gr