Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά παρουσιάζει από τις  20 έως 24 Δεκεμβρίου 2019 την έκθεση εικαστικών της Μαρίας Μπαχά ,με τίτλο “Celestial Views/Ουράνιες Απ-Όψεις”.

Οι σύνθετες δυνατότητες της συμπαντικής  ομαδοποίησης  της δημιουργού στοχεύουν να αποδώσουν το εύρος μιας πρωτοποριακής  δομής και δόμησης  που  μεταφέρει μια  οπτική  στην ευρύτερη αναφορά,μια εκδοχή  που προσελκύει ολοένα  και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Η επικοινωνία της με το κοινό σταδιακά και βαθμιαία  εξελίσσεται σε μια οικεία διαπραγμάτευση που κοινωνεί μια διαδικασία με αυθόρμητες εντάσεις, εμβληματικές  κινήσεις και στέρεες εικονίσεις.Τα αφηρημένα έργα  παίρνουν ποικίλες υφές με παρόμοια περιγράμματα και πολυάριθμες χρωματικές στρώσεις, με σκορπισμένες γαλάζιες πινελιές. Χαρακτηρίζονται από μια εντυπωσιακή κίνηση με  πυκνότητα και λεπτομέρεια .                   Η γραφή  είναι σταθερή, επαναλαμβανόμενη και  με ακρίβεια και σαφήνεια ονειρική.Η σύλληψη υπάρχει στο κέντρο της σύνθεσης  ενώ  ο πυρήνας  εξισορροπεί το  ουράνιο τοπίο.
Η ζωγράφος οραματίζεται ένα ταξίδι στην λύτρωση της ανθρωπότητας.                                Επιθυμεί να μεταφέρει τον θεατή σε μια άλλη πραγματικότητα μακριά από την πίεση της καθημερινότητας. Η εξιλέωση και η κάθαρση της ψυχής είναι ο απώτερος σκοπός.                Η περιπλάνηση φτάνει στο τέλος  στην προσωρινή  Ιθάκη και μένει ,είναι εκεί.                    Όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται σε αυτόν τον ειδυλλιακό άχρονο τόπο.                         Ο στόχος  εκπληρώνεται φέρνοντας   ισορροπία,  ηρεμία,  αρμονία και  ελευθερία .

Η κριτικός τέχνης-art curator Ειρήνη Περσίδου γράφει μεταξύ άλλων για το έργο της
Μαρίας Μπαχά:
“Ο θεατής αλληλεπιδρά με τη σειρά των έργων της Μαρίας Μπαχά με τίτλο “Hydro
experiences” (Εμπειρίες Νερού), “Sky experiences”(Εμπειρίες Ουρανού) και “Lagoon
Nebula”(Νεφελώδη Λιμνοθάλασσα), γίνεται μέρος αυτών, στέκεται και οραματίζεται.
Η δημιουργός, αποθεώνει στο έπακρο το φυσικό τοπίο, βρίσκοντας την πραγματική της
ταυτότητα σε ένα ιδιαίτερο υλικό, το υγρό γυαλί. Η γραφή της αυθόρμητη, καθαρή, άκρως
χειρονομιακή, χαρακτηρίζεται ως αφηρημένος εξπρεσιονισμός. Στα έμπειρα χέρια της
πλάθει το ιδιαίτερο αυτό υλικό, τιθασσεύει το ρευστό στοιχείο, δίνοντας διαφορετικές ματιέρες, βάθη και αισθήσεις. Και μέσα από την τελευταία της δουλειά αυτό θέλει να πετύχει. Μια αισθητηριακή προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης.”
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Χαμόγελο του Παιδιού και σε Φιλοζωικό Σωματείο.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, 11:00πμ-18:00μμ

Υπεύθυνος διοργάνωσης: Μαρία Μπαχά

Τηλ. Επικοινωνίας: 6942925080, 6943188295
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO Βορείων Προαστείων.