Επανάληψη του Συριακού, ποιος θα ελέγχει τα κοιτάσματα υδρ/κων σε ξηρά και θάλασσα – ανατολ. Μεσόγειο.

Αυτήν τη στιγμή στη γείτονα χώρα της Βόρειας Αφρικής διεξάγεται εμφύλιος.

Από τη μια πλευρά έχουμε την φιλο-ισλαμική ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ του Σάρατζ (δείτε στην εικόνα το εθνόσημό τους, είναι ίδιο με την τουρκική σημαία). Έχει έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη και υποστηρίζεται από παρακρατικές δυνάμεις των γύρω πόλεων.
Είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ, Βρυξέλλες, ΗΠΑ).
Υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με την Τουρκία, η οποία στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό, εκπαιδεύει προσωπικό, αναστηλώνει οθωμανικά μνημεία και προωθεί τα σχέδια για τη Γαλάζια Πατρίδα αποδυναμώνοντας την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τον ΛΙΒΥΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ του στρατηγού Χαφτάρ με έδρα την πόλη Τομπρούκ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και φαίνεται να έχει προβάδισμα.
Υποστηρίζεται από Ρωσία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες δυνάμεις για λόγους οικονομικούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς, παρότι είχαν συμφωνήσει στην αναγνώριση της επίσημης κυβέρνησης (βρέθηκαν πύραυλοι από τη Γαλλία – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ!).

Η Ελλάδα, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, αναγνώρισε την Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.
Είμαστε στην ουσία θεατές και ευχόμαστε την ειρηνική επίλυση της διαμάχης. Κίνδυνοι υπάρχουν, αύξηση ροής μεταναστών, λαθρεμπόριο, τρομοκρατία και αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Ο Καντάφι από το 2004-’05 είχε οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες που έφταναν μέχρι την Κρήτη. Η κυβέρνηση τότε του Κώστα Καραμανλή είχε αδρανήσει.

Οι εξελίξεις άγνωστες.

Πίπιλας Μανώλης