Του Βαγγέλη Μπάκα                                         

Δεν ξέρω τι τους έχει πιάσει τους υπουργούς παιδείας και θέλουν όλοι να αφήσουν το αποτύπωμά τους με κάποια μεταρρύθμιση. Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται τρεις φορές την ημέρα μετά το φαγητό!… Θέλουν το χρόνο τους. Ή καλύτερα, το πλήρωμα του χρόνου. Από πού να αρχίσω! Κάποιες είναι δικαιολογημένες και προώθησαν την παιδεία στα λαϊκά στρώματα, όπως ο Λουκής Ακρίτας με τον Ευάγγελο Παπανούτσο, εισάγοντας τη δωρεάν παιδεία! Ο Πέτρος Ράλης, με την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας, Ο Λευτέρης Βερυβάκης, με την κατάργηση της ποδιάς και την καθιέρωση  του μονοτονικού συστήματος. Ο Αντώνης Τρίτσης, με τον έλεγχο της εκκλησιαστικής  περιουσίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο νεώτερος την καλύτερη αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών, ώστε να μη διώκονται ποινικά. Ο Σουφλιάς επιχείρησε την αξιολόγηση των καθηγητών. Ο Γεράσιμος Αρσένης κατάργησε την επετηρίδα των εκπαιδευτικών. Η Διαμαντοπούλου εισήγαγε τη μεταρρύθμιση του μοντέλου διοίκησης των πανεπιστημίων. Ο Γιαβρόγλου επιχείρησε τη σύμπραξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η Ν.Δ κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Και τώρα  ξεκινά ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, σύμφωνα με την υπουργό Νίκη Κεραμέως. Θα νικήσει η κυρία Νίκη ή θα τα κάνει κεραμιδαριό! Από μια αναδρομή, στις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, διαπιστώνω πως όλες σχεδόν συνοδεύονταν από καταλήψεις, βανδαλισμούς, χτίσιμο παράθυρων, για να μη μπαίνει κανείς από το παράθυρο… Και πολλές άλλες ζημιές! Ακόμα και τις καρέκλες με τα τραπέζια σπάζανε οι γνωστοί άγνωστοι! Ακόμα και δείρανε κάποιους καθηγητές! Ενώ κατά τις επετείους του Πολυτεχνείου όλοι οι χώροι της παιδείας μετατρέπονταν σε χωματερή! Σε κάποιες αίθουσες και γραφεία καθηγητών, μετά το πέρασμα των ορδών του Αττίλα… δεν ήταν απείραχτα ούτε τα ντουβάρια. Έβλεπες να κρέμονται ακόμα και ξηλωμένες πρίζες… Σε κάποια υπόγεια γινότανε σεμινάρια, εκ μέρους των χημικών, για παρασκευή βομβών μολότοφ. Ακόμα και τη μεγάλη Παρασκευή… για αν γιορτάσουν την ανάσταση της (Α)ναρχίας! Διακίνηση ναρκωτικών με πανέρια, σαν τους κινέζους, και διάφορες άλλες παράνομες δραστηριότητες είχαν την τιμητική του! Κι όμως, ακόμα τους λένε γνωστούς αγνώστους. Πακιστανοί, Αλβανοί, Αβγανοί, μαύροι, άσπροι, κόκκινοι, κυκλοφορούν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους σαν τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Οι τοίχοι είναι βαμμένοι με όλα τα χρώματα της ίριδας! Πότε θα γίνουν τα σχολεία μας ευρωπαϊκά! Μέχρι σήμερα δεν ευοδώθηκε καμιά απολύτως προσπάθεια. Η νέα κυβέρνηση κάτι πάει να κάνει:

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέλαβε να καθαρίσει Εξάρχεια. Και η κυρία Κεραμέως να καθαρίσει τα πανεπιστήμια. Ούτε ένα σύνθημα στα ντουβάρια! Ούτε ένα «Φατμέ σ’αγαπό». Είναι δυνατόν να το έγραψε αυτό φοιτητής! Ούτε ένας φοιτητής ντουβάρι! Ούτε ένας εξωσχολικός στα σχολεία. Ως πότε θα είμαστε στο ίδιο αμφιθέατρο… θεατές!

Αρκετά με το καρότο. Μόνο με το μαστίγιο θα απομακρυνθεί όλη η σάρα και η μάρα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και για να μην παρεξηγηθώ, καμιά σχέση με τη μάρα Ζαχαρέα. Πιπέρι στο στόμα του! Η κυρία Ζαχαρέα είναι γλυκύτατη, και χωρίς γλουτένη!…

Να τι έκανε ο Χριστός Μας όταν του έδωκαν τον κάλαμον!

«…έδωκαν επί την δεξιάν αυτοίς χείραν κάλαμον ίνα συντρίψει αυτούς ως σκεύη Κεραμέως!» Κι Αυτός δεν τον χρησιμοποίησε καν! Ήταν της παρακάτω σχολής:

«Αν σε ραπίσει κάποιος την δεξιάν παρειάν στρέψε και την αριστεράν» λες και είμαστε παρίες…

Κι ο πρωθυπουργός: «… έδωκεν επί την δεξιάν αυτής (αφού είναι δεξιόχειρ) φούρκαν, ίνα τους συντρίψει η Κεραμέως ως σκεύη κεραμέως!…