Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαψεύδοντας τις θετικές προσδοκίες που δημιούργησε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, καθώς η Λ. Αθηνών δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα που τροφοδοτεί η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 936,25 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 930,95 μονάδων (-1,86%) και 945,00 μονάδων (-0,38%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 436 χιλ. τεμάχια.

Υπέκυψε στο παγκόσμιο sell off το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,36%, στις 2.333,69 μονάδες, ενώ στο -1,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.282,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,24% στις 863,75 μονάδες.

Το μη χείρον… βέλτιστον! Αυτό ήταν το σχόλιο εγχώριων αναλυτών για την εικόνα που είχε σήμερα το ΧΑ, καθώς με τις ευρωαγορές με απώλειες έως 2,5% και τη Wall Street στο -2%, η “τύχη” της Λ. Αθηνών δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις μιας επιδημίας κοροναϊού φαίνεται ότι λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού μπορεί να επηρεάσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, της Κίνας, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα πλήξει και άλλες συνδεόμενες οικονομίες.

Έτσι η αναβάθμιση της Fitch, η οποία μάλιστα ήρθε ακόμη και αν αρκετοί αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί, λειτούργησε σήμερα μάλλον ανατρεπτικά στην πτώση και καθόλου ως μοχλός ανόδου. Άλλωστε, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις δύο “σκαλοπάτια” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, με αρκετούς αναλυτές (HSBCMorgan Stanley) να έπονται σήμερα και να εκτιμούν πως η Ελλάδα θα δεχτεί αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από τους οίκους φέτος. Σε αυτήν την προοπτική το Oceanwood φαίνεται ότι έχει αλλάξει άρδην τη στρατηγική του, καθώς προχώρησε σε νέα μείωση της short θέσης στην Εθνική, στο 0,55% (αισίως), από 1,56% στις 9 Ιανουαρίου.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν, μάλιστα, και ένα “εκρηκτικό” ράλι που καταγράφηκε σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις – μετά από ένα διάστημα σταθεροποιητικών κινήσεων – να επιστρέφουν σε νέα ιστορικά χαμηλά, με ώθηση τόσο από την θετική ετυμηγορία της Fitch αλλά και τη σημαντική μείωση των ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Έτσι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,138% σήμερα, το οποίο και αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό από το 1,15% που είχε σημειώσει στις αρχές του φθινοπώρου του 2019. Ακόμη πιο έντονο είναι το ράλι στα 5ετή ομόλογα, με την απόδοση του τίτλου να υποχωρεί στο 0,321%, σημειώνοντας επίσης νέα ιστορικά χαμηλά. Σημαντική βελτίωση καταγράφει και το ομόλογο 13 ετών, με την απόδοση να υποχωρεί επίσης σε ιστορικά χαμηλά και στο 1,564%.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο ΟΔΔΗΧ ξεκινά την πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2020, με έναν τίτλο-ορόσημο, ένα νέο 15ετές ομόλογο (λήξης Φεβρουαρίου 2035). O Οργανισμός έδωσε σήμερα το μεσημέρι εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία και σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, εκτός απρόοπτου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και ο Φουρλής έκλεισαν με απώλειες 3,36% και 3,24% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση που κατέγραψαν οι Jumbo, Εθνική, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ.

Η πτώση σε Aegean, Titan, Ελλάκτωρ, Σαράντη, Alpha Bank και ΟΠΑΠ ξεπέρασε το 1%, ενώ υπό έλεγχο ήταν οι πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ ξεχώρισαν, καθώς μέσα στο έντονα αρνητικό κλίμα κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη 1,18% και 1,10% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Πηγή: capital.gr