Το Σπίτι της Άλισον ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 1930 και την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Η Γκλάσπελ εμπνεύστηκε από την αινιγματική ζωή της σπουδαίας Αμερικανίδας ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον και θέλησε να γράψει ένα έργο για εκείνην. Όμως η οικογένεια της Ντίκινσον της απαγόρευσε να αναφέρει το όνομά τους και να χρησιμοποιήσει τα ποιήματα της Έμιλι. Έτσι η Γκλάσπελ απάντησε με το θεατρικό αυτό δημιουργώντας την οικογένεια των Στάνχοουπ και χρησιμοποιώντας ποίηση του Ραλφ Γουόλντο Έμερσον, του αγαπημένου ποιητή της Ντίκινσον.

Βρισκόμαστε στην τελευταία ημέρα του 19ου αιώνα και δεκαοχτώ χρόνια μετά τον θάνατο της σπουδαίας ποιήτριας Άλισον Στάνχοουπ στο σπίτι της, στην Αϊόβα των Η.Π.Α., το οποίο η οικογένεια ετοιμάζεται να πουλήσει. Αν και πολύ λίγα ποιήματα της Άλισον είχαν κυκλοφορήσει όσο ζούσε, ο κόσμος τα αγκάλιασε και τα αγάπησε πολύ. Το έργο Το Σπίτι της Άλισον επικεντρώνεται στην ποιήτρια και στην οικογένειά της αλλά πρωτίστως θέτει το ηθικό ερώτημα: Σε ποιον ανήκει το σπουδαίο –πλην όμως ιδιωτικό και προσωπικό− έργο της Άλισον Στάνχοουπ ή της Έμιλι Ντίκινσον τελικά;

Μετάφραση: Χλόη Βερίτη
Επιμέλεια: Ποντικάκη Ρουμπίνη
Επιμέλεια σειράς: Μαγκλάρα Κλεονίκη
Εργο Εξωφύλλου: Μιχαηλάρη Αριάδνη
Σελιδοποίηση: Κουνινιώτης Νικόλας
Είδος: Βιβλίο
Τίτλος πρωτοτύπου: Alison’s House
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
Σειρά: Παγκόσμιο Θέατρο · 190
ISBN-13: 978-960-558-263-0
Έτος έκδοσης: 2020
Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2020
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 14×21
Σελίδες: 116

Η Σούζαν Γκλάσπελ (1875-1948) έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της αμερικανικής δραματουργίας. Κι αυτό γιατί οι αναφορές στο όνομά της επικεντρώνονται περισσότερο στον ρόλο της ως συνιδρύτριας, μαζί με τον σύζυγό της Τζωρτζ Κραμ Κουκ, της πρωτοποριακής Αμερικανικής Θεατρικής Εταιρείας Πρόβινσταουν (1916-1922), που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το σύγχρονο αμερικανικό θέατρο.

Αν και ήταν γνωστή ως μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, ήταν τα θεατρικά της έργα που της έφεραν τη μεγαλύτερη αναγνώριση. Τα περισσότερα από τα έργα της –δεκατέσσερα θεατρικά, εννέα μυθιστορήματα και περισσότερα από πενήντα διηγήματα– διαδραματίζονται στην Αϊόβα, όπου είχε μεγαλώσει. Το θεατρικό της Το Σπίτι της Άλισον δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλά από αυτά βραβεύτηκαν και άλλα έγιναν μπεστ σέλερ. Στο πανεπιστήμιο Ντρέικ η Γκλάσπελ διακρίθηκε στις διαλογικές συζητήσεις ενώ στην πρώιμη επαγγελματική ζωή της ξεχώρισε στον, τότε ανδροκρατούμενο, χώρο της δημοσιογραφίας. Τα έργα της συχνά συμπεριλαμβάνονται στις Φεμινιστικές Σπουδές.

Πηγή: www.dodonipublications.gr