Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτριών-Νοσηλευτών και την 200η επέτειο από τη γέννηση της Florence Nightingale, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ενώνει εκατοντάδες θεσμικούς φορείς και εταίρους υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο για να τονίσει την υψίστης σημασίας  προσφορά των νοσηλευτριών και νοσηλευτών στη άοκνη προσπάθεια παροχής υγειονομικής περίθαλψης και να ευχαριστήσει τις νοσηλεύτριες για το έργο που προσφέρουν στις δομές υγεία. Το θέμα για τη φετινή χρονιά είναι «Νοσηλεύοντας τον κόσμο στην υγεία».

Όπως τονίζεται στη ανακοίνωση του ΠΟΥ, “ιστορικά όπως και σήμερα, οι νοσοκόμες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης των επιδημιών και των πανδημιών – παρέχοντας υψηλής ποιότητας νοσηλευτική φροντίδα. Είναι συχνά ο πρώτος και μερικές φορές ο μόνος επαγγελματίας υγείας που βλέπουν οι πάσχοντες και η ποιότητα της αρχικής αξιολόγησης, φροντίδας και θεραπείας τους είναι ζωτικής σημασίας.

Οι νοσηλεύτριες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ωστόσο υπάρχει επείγουσα έλλειψη νοσηλευτριών παγκοσμίως με 5,9 εκατομμύρια ακόμη νοσηλευτές που χρειάζονται ακόμη, ειδικά σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Η πανδημία Covid-19 υπενθυμίζει έντονα το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλεύτριες στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τις υπόλοιπες δομές υγεία. Χωρίς νοσοκόμες και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, δεν θα κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στα κρούσματα, δεν θα επιτύχουμε τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης ή την καθολική κάλυψη για την υγεία”.

“Καθώς το επισημαίνουμε, προτρέπουμε τις χώρες να διασφαλίσουν:

– την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία των νοσηλευτριών και όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της απρόσκοπτης πρόσβασης σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να παρέχουν φροντίδα και να μειώνουν τις μολύνσεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

-οι νοσηλεύτριες και όλοι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν πρόσβαση σε υποστήριξη ψυχικής υγείας, τίμια αμοιβή, άδεια ασθενείας και ασφάλιση.

-πρόσβαση στις πιο ενημερωμένες γνώσεις και οδηγίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εστιών.

Οι νοσηλευτές έχουν την οικονομική υποστήριξη και άλλους πόρους που απαιτούνται για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο του COVID-19 και των μελλοντικών εστιών επιδημίας

Σε αυτό το έτος της Νοσηλεύτριας και της Μαίας, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό η πολιτεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση  και οι θεσμικοί φορείς να στηρίξουν με  έργα και όχι με λόγια το έργο των νοσηλευτριών-νοσηλευτών και να επενδύσουν σε αυτό”. Η πανδημία  COVID19 ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης και οι προσπάθειες για επενδύσεις σε νοσηλευτικές δομές και εκπαίδευση πρέπει να ενταθούν.

Ο ΠΟΥ τονίζει στην ανακοίνωσή του “την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε και παρέχει προτάσεις για εφικτές πολιτικές για τις κυβερνήσεις ώστε να επενδύσουν στη νοσηλευτική. Απώτερος σκοπός είναι  η υγεία για όλους να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα”.

Αναπτύσσοντας το νοσηλευτικό εργατικό δυναμικό τους, οι χώρες μπορούν να επιτύχουν τον τριπλό αντίκτυπο στη βελτίωση της υγείας, στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Η ενίσχυση της νοσηλευτικής θα έχει τα πρόσθετα οφέλη από την προώθηση της ισότητας των φύλων  συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και στηρίζοντας άλλους στόχους αειφόρου ανάπτυξης.

Η Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (Διευθυντής, Δημήτριος Μπόγδανος, Αν. Kαθηγητής Παθολογίας και κλινικής Ανοσολογίας)  του πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με πρωτοβουλίες της στους εμπλεκόμενους φορείς και διάχυση και εξωστρέφεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για άμεση επίλυση των προβλημάτων, θεσμικών και άλλων των νοσηλευτών.

Όσον αφορά την ανάγκη για συνεχή και άρτια εκπαίδευση, η Κλινική συμμετέχει στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα της νοσηλευτικής υπηρεσίας στο ΠΓΝΛ. Επίσης, διοργανώνει για δεύτερη φορά την εξαιρετικά επιτυχημένη Νοσηλευτική Ημερίδα Ρευματολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων για νοσηλεύτριες και νοσηλευτές όλων των ειδικοτήτων που θα πραγματοποιηθεί στην Λίμνη Πλαστήρα στις 25-27 Σεπτεμβρίου (https://www.ird2020.gr, https://www.autorheumatology.com).

Ο Διευθυντής, το ιατρικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό της Κλινικής ευχαριστεί δημόσια τις νοσηλεύτριες και νοσηλευτές της Κλινικής για την προσφορά τους, και εύχεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, όλων των νοσοκομείων της περιφέρειας και της πατρίδας μας γενικότερα να ανταμειφθούν οι κόποι τους και να ευοδοθούν οι προσπάθειές τους για εργασία με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Πηγή: larissanet.gr