Στην καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορωνοϊού SARS-CoV-2 των μονάδων υγείας και των υπηρεσιών των νησιών, τα οποία έως τώρα προστατεύθηκαν από την πανδημία με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών και στη μετάβασή τους σε αυτά, μετατίθεται το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών της χώρας.

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα του ΕΚΑΒ για την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και για τον έλεγχο της ετοιμότητας των μονάδων υγείας των νησιών, ενώ ήδη από χθες ξεκίνησαν και οι κοινές δράσεις του ΕΟΔΥ με τη Σύμπλευση ΑΜΚΕ σε νησιά του Αιγαίου για δειγματοληπτικά τεστ ανίχνευσης του ιού σε κατοίκους.

Ειδικότερα, το ΕΚΑΒ ξεκινάει σήμερα από τη Σύρο το πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E. (Stay Alert Fully Educated)», το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα υγειονομικά στελέχη των νησιών του Αιγαίου, αλλά και σε στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, ενόψει της σταδιακής άρσης των μέτρων για τον τουρισμό, με σκοπό την προστασία της υγείας επισκεπτών και κατοίκων.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η επάρκεια γνώσεων όσων συμμετέχουν σε αυτό στην τήρηση των μέτρων προστασίας, στη γενική διαχείριση ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού και στην υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών ασθενών κατά το χρονικό διάστημα που απαιτείται έως ότου γίνει διακομιδή σε νοσοκομείο αναφοράς COVID-19.

Ετσι, σήμερα η επιχειρησιακή ομάδα του ΕΚΑΒ, υπό την επίβλεψη του προέδρου του Κέντρου Νίκου Παπαευσταθίου και του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστου Ροϊλού, μεταβαίνει στη Σύρο (νοσοκομείο και λιμεναρχείο). Αύριο θα επισκεφθεί τα κέντρα υγείας Τήνου και Μυκόνου και θα συνεχίσει την Πέμπτη με τις μονάδες υγείας σε Νάξο, Πάρο και Αντίπαρο. Το πρόγραμμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιουνίου, περιλαμβάνει ασκήσεις και ελέγχους και σε Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Θάσο, Ιθάκη, Ιο, Κάρπαθο, Κάσο, Κίμωλο, Κουφονήσι, Λειψούς, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Παξούς, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο κ.ά.

Από τα νησιά Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη δράση στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΟΔΥ με τη Σύμπλευση ΑΜΚΕ, για τη δημιουργία πλωτών ομάδων πραγματοποίησης διαγνωστικών ελέγχων ανίχνευσης του κορωνοϊού σε κατοίκους απομονωμένων και ακριτικών νησιών. Κοινό κλιμάκιο από στελέχη του ΕΟΔΥ και εθελοντές επισκέπτεται με φουσκωτά σκάφη τα νησιά και λαμβάνει δείγματα από άτομα ευπαθών ομάδων, όπως ηλικιωμένοι, με αναπνευστικά προβλήματα, διαβητικοί κ.ά.

Τέλος, εντείνεται και η προσπάθεια καλύτερης στελέχωσης νοσοκομείων των νησιών με τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων προσωπικού σε αυτά. Σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα για την κύρωση ΠΝΠ που έχουν εκδοθεί, έχει προβλεφθεί διάταξη για τη σύσταση 170 θέσεων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα ακόλουθα νοσοκομεία του ΕΣΥ: Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Αγιος Παντελεήμων» και Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο».

Πηγή: kathimerini.gr