Μια απο τις πιο ιδιαίτερες και  τόσο μοναδικές γυναίκες αλλα και προσωπικότητες στον χώρο της τέχνης,θα λέγαμε πως είναι η Φρίντα Κάλο,μια γυναίκα μυστήριο όπως θα έλεγαν πολλοί που ξεχώρισε όχι μόνο σαν άνθρωπος αλλά και σαν καλλιτέχνης.

Ποια ήταν η Φρίντα Κάλο;

Η Frida Kahlo ήταν μια  μεξικανή ζωγράφος και γνωστή για τα πολλά πορτραίτα της, την αυτοπροσωπογραφία της και έργα εμπνευσμένα από τη φύση και τα αντικείμενα του Μεξικού. Εμπνευσμένη από τη λαϊκή κουλτούρα της χώρας, χρησιμοποίησε ένα αφελές στυλ λαϊκής τέχνης για να διερευνήσει ζητήματα ταυτότητας,μεταποικιοκρατίας, φύλου, τάξης και φυλής στη μεξικανική κοινωνία.

Η καταγωγή της

Γεννημένη από έναν Γερμανό πατέρα και μια μητέρα mestiza, η Κάλο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και της ενήλικης ζωής της στο La Casa Azul, το σπίτι της οικογένειάς της στο Coyoacán - και τώρα είναι προσβάσιμη στο κοινό ως το Μουσείο Frida Kahlo. Παρόλο που είχε αναπηρία από την πολιομυελίτιδα ως παιδί, η Κάλο ήταν μια πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια που κατευθύνθηκε για ιατρική σχολή μέχρι που υπέστη ένα ατύχημα λεωφορείου στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών, το οποίο προκάλεσε τον δια βίου πόνο και τα ιατρικά της προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης επέστρεψε στο παιδικό της χόμπι της τέχνης με την ιδέα να γίνει καλλιτέχνης.

Η πολιτική της δράση

Τα ενδιαφέροντα της Κάλο στην πολιτική και την τέχνη την οδήγησαν να ενταχθεί στο Μεξικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1927, μέσω του οποίου συνάντησε τη συνάδελφο μεξικανό καλλιτέχνη Ντιέγκο Ριβέρα. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1929,  και πέρασε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ταξιδεύοντας στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανέπτυξε το καλλιτεχνικό της στιλ, αντλώντας την κύρια έμπνευσή του από τη λαϊκή κουλτούρα του Μεξικού, και ζωγράφιζε ως επί το πλείστον μικρά αυτοπροσωπογραφίες που ανάμιζαν στοιχεία προ-Κολομβιανών και Καθολικών πεποιθήσεων. Οι πίνακες της αύξησαν το ενδιαφέρον του σουρεαλιστή καλλιτέχνη André Breton, ο οποίος διοργάνωσε την πρώτη ατομική έκθεση του Κάλο στη Γκαλερί Julien Levy στη Νέα Υόρκη το 1938. Η έκθεση ήταν επιτυχής και ακολούθησε άλλη μία στο Παρίσι το 1939. Ενώ η γαλλική έκθεση ήταν λιγότερο επιτυχημένη, το Λούβρο αγόρασε έναν πίνακα από το Κάλο, το πλαίσιο, καθιστώντας την την πρώτη μεξικανική καλλιτέχνη που θα εμφανιστεί στη συλλογή τους. [Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1940, ο Κάλο συμμετείχε σε εκθέσεις στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης. Δίδαξε στο Escuela Nacional de Pintura, Escultura y Grabado “La Esmeralda” και ήταν ιδρυτικό μέλος του Seminario de Cultura Mexicana. Η πάντα εύθραυστη υγεία του Κάλο άρχισε να μειώνεται την ίδια δεκαετία. Είχε την πρώτη ατομική της έκθεση στο Μεξικό το 1953, λίγο πριν από το θάνατό της το 1954 σε ηλικία 47 ετών.

Έργα της Φρίντα Κάλο :