• Ανδρέα, δώσε μας μια περιγραφή της πορείας σου. Πού γεννήθηκες, κατάγεσαι από αγροτική οικογένεια, πώς ασχολήθηκες με τη βιολογική καλλιέργεια;

Κατάγομαι από την Αχαΐα αλλά έχω μεγαλώσει στην Αθήνα. Συνέχισα τη δουλειά του πατέρα μου κάνοντας εμπόριο οπωρολαχανικών, τα οποία προμηθευόμουν απευθείας από παραγωγούς. Το 2003 σε έναν από τους προμηθευτές παραγωγούς την ώρα που φορτώναμε, έπεσε στα χέρια μου ένα χημικό σκεύασμα που ο παραγωγός μου είπε ότι είχε χρησιμοποιηθεί πριν τρεις μέρες. Πάνω στην ετικέτα της συσκευασίας όμως έγραφε «συγκομιδή ΜΕΤΑ από 25 μέρες». Έπειτα από αυτό το γεγονός αποφάσισα να ασχοληθώ με τη βιολογική καλλιέργεια. Έτσι το 2004 αγόρασα μία έκταση 40 στρεμμάτων στην Εύβοια και τελικά το 2005 ξεκίνησα την καλλιέργεια.

  • Στο αγρόκτημά σου παράγεις όλα τα είδη λαχανικών ή ανάλογα με την περιοχή ευδοκιμούν και τα είδη;

Στην περιοχή μου, στο Αυλωνάρι Ευβοίας, και σε όλη την Εύβοια ευδοκιμούν σχεδόν όλα τα προϊόντα, εκτός από τροπικά φρούτα τα οποία χρειάζονται ζεστό κλίμα.

  • Ποια η σχέση μεταξύ φυτών από σπόρο και φυτών από το εργαστήριο;

Τα φυτά από σπόρο είναι σίγουρα ποικιλία και μπορεί ο σπόρος να καλλιεργηθεί και τον επόμενο χρόνο (υπάρχουν και υβρίδιοι σπόροι, όχι μόνο φυτά). Αντίθετα τα φυτά εργαστηρίου (υβρίδια) κάνουν μόνο μία παραγωγή και δεν είναι δυνατόν να κρατήσουμε σπόρο για τον επόμενο χρόνο, διότι οι σπόροι από υβρίδια φυτά δεν είναι παραγωγικοί για την επόμενη χρονιά.

  • Πειραματίζεσαι με φυτά από εργαστήριο;

Γενικά επιλέγω ποικιλίες, όσο είναι αυτό δυνατόν.

  • Η αιτιολόγηση πως ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν μπορεί να τραφεί και επομένως οι επιστήμονες κατέφυγαν σε γενετικά τροποποιημένα ως πιο ανθεκτικά πώς αντικρούεται;

O παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί εύκολα να τραφεί με ποικιλίες όταν όλα χρησιμοποιούνται ορθά. Όσον αφορά τα γενετικά τροποποιημένα φυτά είναι -κατά τη γνώμη μου- θέμα οικονομικών συμφερόντων και όχι ότι δεν μπορεί να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός.

  • Η βιολογική καλλιέργεια έχει δεχτεί πολλά «πυρά» από τους αρνητές της. Πώς μπορείς να απαντήσεις στα αρνητικά σχόλια;

Με αποδείξεις!

  • Υπάρχει η έννοια της αμιγώς βιολογικής καλλιέργειας;

Βεβαίως υπάρχει! Διότι τα βιολογικά σκευάσματα είναι όλα οργανικά. Επομένως είναι αμιγώς βιολογική η καλλιέργεια.

  • Σήμερα βλέπουμε πως έχει δυναμώσει η επιλογή αγοράς βιολογικών προϊόντων από τους καταναλωτές. Θεωρείς πως υπάρχει σημαντική αύξηση;

Αύξηση υπάρχει, όχι όμως τόσο σημαντική όσο θα έπρεπε να είναι. Έχει σημασία να τονίσουμε πως μιλάμε για βιολογικά προϊόντα, δηλαδή ΚΑΘΑΡΑ!

  • Αν αύριο επιλέξουν όλοι τα βιολογικά προϊόντα θα υπάρξει ανάλογη παραγωγή;

Αν επιλέξουν όλοι τα βιολογικά προϊόντα (μακάρι!!), θα πρέπει να αυξήσουν οι βιοκαλλιεργητές την παραγωγή τους, πράγμα εύκολο μια και η απόκλιση είναι γύρω στο 30%.

  • Νομίζεις πως η Ελλάδα έχει χάσει τη δυνατότητα να τραφεί από τα δικά της προϊόντα λόγω του ότι είναι στην ΕΕ και ακολουθεί τις συμβάσεις;

Φυσικά και έχει χάσει αυτή τη δυνατότητα, γιατί όντως ακολουθεί αυτές τις συμβάσεις, οι οποίες ορίζουν κάποια ποσόστωση σχετικά με την παραγωγή και τις εισαγωγές.

  • Πού βρίσκουμε τα προϊόντα σου;

Σε βιολογικές αγορές της Αττικής, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά το μεσημέρι, πλην Σαββάτου (λειτουργούν πρωί). Συγκεκριμένα βρίσκομαι: Τρίτη στο Νέο Ηράκλειο, Τετάρτη στην Ηλιούπολη, Πέμπτη στο Γέρακα, Παρασκευή στον Χολαργό, Σάββατο στη Βούλα (πρωί).