Με τις απώλειες του εξαμήνου να ξεπερνούν το 30% έκλεισε το πρώτο μισό του έτους για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σήμερα, αν και προσπάθησε να “φτιάξει” την εικόνα του, η αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας δεν επέτρεψε σε πολλά χαρτοφυλάκια να αφήσουν πίσω την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που βίωσε ο κόσμος και να τοποθετηθούν στα ελκυστικά επίπεδα που έχουν περιέλθει πολλοί τίτλοι.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 638,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 632,59 μονάδων (-0,51%) και 641,99 μονάδες (+0,96%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 23 χιλ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: "Βουτιά" 30% σε ένα εξάμηνο, στο -59% οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,55%, στις 1.542,12 μονάδες, ενώ στο -0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 842,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,35% στις 364,11 μονάδες.

Σε επίπεδο εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 30,3%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 32,8%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 58,8%. Ωστόσο, και οι τρεις δείκτες έχουν σημειώσει σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά εξαμήνου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλά στις 17 Μαρτίου στις 469,55 μονάδες (+36% από τότε), ο FTSE 25 είδε τα χαμηλά του μία ημέρα αργότερα στις 1.135,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός είδε τα χαμηλά του στις 14 Μαΐου, στις 263,25 μονάδες.

Ένα εξάμηνο που θύμισε ταινίες επιστημονικής φαντασίας άφησε πίσω του το ΧΑ, κατά το οποίο η σφοδρότητα της πτώσης σε πολλά σημεία θύμισε τις “μαύρες ημέρες” του 2015 και της κορύφωσης της κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. Και το χειρότερο, το οποίο αποτυπώθηκε πιο γλαφυρά, είναι ότι οι προσδοκίες της ισχυρούς ανάκαμψης φθίνουν, καθώς ένα δεύτερο κύμα πανδημίας φαίνεται να αναστέλλει κάθε επενδυτική διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Και μπορεί να έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση από τα χαμηλά που είδε το ΧΑ τον Μάρτιο, ωστόσο, η ελληνική αγορά δεν έχει καταφέρει να μπει σε μια ισχυρή ανοδική τροχιά. Και αυτό διότι όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, όπως και τα στελέχη των εισηγμένων, τα πραγματικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας στην οικονομία, θα “υλοποιηθούν” το τρίτο τρίμηνο του έτους. Και μέχρι τότε κάθε εκτίμηση θα είναι επισφαλής, επομένως κάθε επενδυτική κίνηση θα εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό ρίσκου. Έτσι το ΧΑ έκλεισε σήμερα το εξάμηνο με την αβεβαιότητα να βρίσκεται στο κόκκινο και τη διάθεση επενδυτικού ρίσκου στο… μηδέν.

Βέβαια μέσα σε ένα τέτοιο μείγμα, με τους περισσότερους αναλυτές και διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν για το πλήγμα που δέχεται η Ελλάδα στον τουρισμό της, ένα περιουσιακό στοιχείο, τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει ένα ισχυρό ράλι ανόδου, απόρροια της στήριξης που έχουν δεχτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως έχουν επισημάνει και οι αναλυτές (βλ. Citi), η συμμετοχή της Ελλάδας στο έκτακτο QE της ΕΚΤ, οι προοπτικές δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, η ενίσχυση των θέσεων των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα μέσω της επανεπένδυσης της φθηνής ρευστότητας που αντλούν από την ΕΚΤ (προγράμματα TLTRO), ή και η πιθανότητα επιστροφής των αναβαθμίσεων της χώρας από τους διεθνείς οίκους, αποτελούν μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα ελληνικά ομόλογα.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να μην έχει διαφοροποίηση, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες του. Και αυτό διότι η κατάσταση στην οικονομία, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το μέτωπο της πανδημίας, παραμένει κρίσιμη, με την αγορά να υλοποιεί τους κινδύνους του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, των επιχειρηματικών δυσκολιών, των τραπεζικών αναταράξεων και της καταναλωτικής καθίζησης. Εκτός και αν οι Ευρωπαίοι τελικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά, αποφασίζοντας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με άλμα 4,70%, με τη ΔΕΗ και την Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη 3,60% και 3,05% αντίστοιχα, και τη Eurobank με άνοδο 2,77%. Τα κέρδη σε ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Aegean, Coca Cola και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 4,52%, με τη Βιοχάλκο και τη Motor Oil να ακολουθούν με -2,72% και -2,38% αντίστοιχα. Οι απώλειες της ΕΧΑΕ έφτασαν το 1,25% και του Φουρλή το 1,16%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Titan και Εθνική. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Πηγή: capital.gr