«Οι Έλληνες ζύμωναν μέσα στην καραντίνα – Είμαστε 20% κάτω σε τζίρους σε σχέση με πέρυσι»

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλης Μούσιος μιλά για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, όπου οι φούρνοι της γειτονιάς προσπαθούν να σταθούν στα πόδια μετά την δίμηνη καραντίνα, ενώ  οι τζίροι κατρακύλησαν πάνω από 50%. Η μείωση στο τομέα του τουρισμού έρχεται να χτυπήσει ξανά τον κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο είναι σημαντικές οι απώλειες καθώς πολλά ξενοδοχεία για φέτος θα παραμείνουν κλειστά. Ανάλογη εκτιμά ότι θα είναι και η εικόνα με τα αρτοποιεία στα παράλια της Π.Ε. Λάρισας τα οποία ήδη δέχονται μειωμένες ροές τουριστών.

Ο κ. Μούσιος εκτιμά πως από το Σεπτέμβριο υπάρχει η αίσθηση ότι ο κλάδος μπορεί να ανακάμψει και να κλείσει την χρονιά με απώλειες που θα κυμανθούν από 8-10%.

«Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η δουλειά στους φούρνους των παραλίων της Λάρισας»

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

Πόσο επηρεάστηκε από την καραντίνα ο φούρνος της γειτονιάς;

Περάσαμε και περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία είναι πρωτόγνωρη για όλους. Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες που είχε στον κλάδο και τα καταστήματά μας σε όλη την Ελλάδα, ήταν η αγωνία μας για διασφαλίσουμε την υγεία των εργαζομένων και των καταναλωτών. Από τις πρώτες ημέρες όλοι οι συνάδελφοι πήραν τα κατάλληλα μέτρα, ακολουθώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα. Πριν ακόμη η Πολιτεία πάρει τα μέτρα, εμείς ήδη το είχαμε κάνει πράξη βάζοντας επιγραφές στα καταστήματα.

Ο κόσμος εφάρμοσε και εφαρμόζει τα μέτρα στα αρτοποιία με μεγάλη υπευθυνότητα. Έχω απορία γιατί αυτό γίνεται σε εμάς με τάξη και δεν γίνεται στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα. Η πτώση στη καραντίνα ξεπέρασε το 50% τόσο στον τζίρο όσο και στην παραγωγή. Δεν μπορούσαμε να προγραμματίσουμε την παραγωγή μας και αναγκαζόμασταν να πετάμε στο τέλος της ημέρας ότι απέμενε καθώς δεν υπήρχαν ούτε συσσίτια για να τα δώσουμε.

Με την άρση της καραντίνας άλλαξε ο βηματισμός στα αρτοποιεία;

Από εκείνη την στιγμή άρχισε κάπως να ανεβαίνει η δουλειά. Άρχισαν να περιορίζονται οι απώλειες αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα έπρεπε. Είμαστε 20% κάτω σε σχέση με τους τζίρους που είχαμε πέρυσι το ίδιο διάστημα. Αυτά είναι στοιχεία που αφορούν όλη την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι σιγά- σιγά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Μια τελευταία έρευνα που έγινε από την ICAP όπου αφορούσε και την βιοτεχνική αρτοποιία εν μέσω πανδημίας, η εκτίμηση  είναι ότι φέτος θα κλείσουμε με ζημιές 5-6% για το 2020 και για το 2021 θα έχουμε μια άνοδο 3-3,5% σε τζίρους.

Η πανδημία ανέκοψε μια ανοδική πορεία του κλάδου τα τελευταία 2 χρόνια μετά την κρίση.

Τι σταμάτησε να αγοράζει από το φούρνο ο Έλληνας και ο Λαρισαίος τον καιρό της πανδημίας;

Φέτος θυμίζω ότι δεν είχαμε Πάσχα. Το Πάσχα όπως και τα Χριστούγεννα είναι οι καλές περίοδοι για τις επιχειρήσεις μας σε κάθε χρονιά. Αυτό χάθηκε. Δεν κινήθηκε ο κόσμος. Όταν στην περίοδο της καραντίνας δεν έβγαινε έξω πιστέψαμε ότι στην αρχή θα προσέθετε ένα γεύμα παραπάνω, θεωρήσαμε ότι θα αυξανόταν η κατανάλωση σε ψωμί, κάτι που δεν έγινε. Αποδείχθηκε ότι ζύμωναν στο σπίτι την εποχή της καραντίνας. 200% αυξήθηκε η κατανάλωση των αλεύρων οικιακής χρήσης. 150% αύξηση παρατηρήθηκε στις μικρές συσκευασίες των αλεύρων από τα σούπερ μάρκετ και άλλο ένα 50% αυξήθηκε η ζήτηση αλεύρων από τους φούρνους. Δεν υπήρχε πρωινό στην καραντίνα. Δεν αγόραζαν ψωμί και γλυκό. Ακόμη δεν έχουμε επανέλθει ακόμη.

Υπάρχει κίνδυνος για λουκέτα ή οικονομικά προβλήματα από αυτή την κατάσταση στον κλάδο;

Ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε κάτι τέτοιο. Περιμένουμε να περάσει και το Καλοκαίρι καθώς ο κλάδος μας ήδη χτυπιέται από την μείωση του τουρισμού και τα κλειστά ξενοδοχεία. Φανταστείτε ότι ακόμη κι αν έρθουν 5 εκ. τουρίστες από τα 33 εκ. που ερχόταν θα είμαστε ευχαριστημένοι. Το βλέπουμε στην περιοχή στα αρτοποιεία των παραλίων που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η δουλειά. Η αλευροβιομηχανία μετρά ήδη μια πτώση σχεδόν 30% στην κατανάλωση αλεύρων.

Άρα πως βλέπουμε να κλείνει η χρονιά τους τελευταίους μήνες του 2020;

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι φετινές απώλειες στο κλάδο θα είναι στο 8-10%. Θεωρούμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η κατάσταση να ανακάμπτει ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι τα Χριστούγεννα του 2020 θα είναι σαν τα περσινά.

Πηγή: larissanet.gr