«Λευκάδα, Ο κύκλος των αθλητών»

 20 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου 2020

Ο Δήμος Λευκάδας και η Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας διοργανώνουν
στο κυκλικό παρτέρι στην είσοδο της Λευκάδας
μια υπαίθρια εικαστική θεματική  παρέμβαση με 11 μεγάλου μεγέθους έργα μεταλλοτεχνίας
της Καίτης Ματαφιά Χόρτη με θέμα το αθλητικό ιδεώδες!

«Λευκάδα, O κύκλος των αθλητών»

Η ιδέα της γραμμικής απεικόνισης των αθλημάτων μου δημιουργήθηκε βλέποντας τα αθλήματα ως κίνηση. Λόγω του ότι τα τμήματα και εξαρτήματα του ποδήλατου μπορούν να αποδώσουν μια γραμμική παράσταση θεώρησα ότι  η κατασκευή τους θα είχε πολύ καλό αποτέλεσμα! Πράγματι, άρχισα να μετατρέπω τα «ποδηλατικά» υλικά σε τμήματα του σώματος ή του αντικειμένου που χρησιμοποιεί κάθε αθλητής. Επίσης η πλαστικότητα του υλικού μου έδωσε τη δυνατότητα να απεικονίσω την κίνηση του αθλητή όταν είναι αναγκαία.

Υπάρχει μια βασική αρχή στη Γλυπτική. Μαθαίνεις να κοιτάς το περίγραμμα των ανθρώπων και των πραγμάτων. Έτσι κι εγώ βλέποντας έναν αθλητή καταγράφω την κίνηση και όχι αυτόν καθαυτό τον αθλητή. Με ενδιαφέρει η προσπάθεια που καταβάλλει για να έρθει πρώτος!

Χρησιμοποιώ πάντα το ποδήλατο ως υλικό γιατί δίνει άπειρες δυνατότητες κατασκευής ενώ η μεταλλοτεχνία είναι μια μορφή προσθετικής τέχνης  που μπορεί να ανταποκριθεί και να αποδώσει σε όλα τα σχήματα. Ακολουθεί τη νέα μορφή που τους δίνεις. Υποδηλώνει δυναμισμό αντίστοιχο με εκείνον του μετάλλου.

Το ποδήλατο είναι ένα μηχάνημα που έχει πολλές ζωές. Δεν μπορείς να το πετάξεις όταν θα έχει πλέον  παλιώσει ως μεταφορικό μέσο. Πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία ακόμη…

Βέβαια όλα αυτά τα έργα πραγματοποιήθηκαν χάρη στον Ιωάννου Χ. ο οποίος επιμελήθηκε την κατασκευή τους με ιδιαίτερο ζήλο. Η δουλειά του είναι αξιοθαύμαστη!

Καίτη Ματαφιά Χόρτη, εικαστικός, Ιούλιος 2020″

Η Λευκάδα είναι ο τόπος του ποδήλατου. Ένα προικισμένο νησί ιδανικό για ποδηλατοπορείες αφού συνδυάζει απόλυτα το μοναδικό τοπίο με τη σωματική άσκηση.

Δυο λόγια για τη δημιουργό: H Καίτη Ματαφιά  Χόρτη γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την πόλη της Λευκάδας με την οποία αισθάνεται πως  τη συνδέουν πολλά. Μητέρα δύο κοριτσιών, δημοσιογράφος επί 35 χρόνια,  συγγραφέας και εκδότρια παιδικών βιβλίων (Οι Ιστορίες του Μπούμπη), κράτησε δυνατή τη σχέση της με την τέχνη και το περιβάλλον. Ξεκίνησε το εικαστικό της “ταξίδι” το 2007 με δασκάλα την Ευδοκία Παπουλή. Ολοκλήρωσε τους κύκλους μαθημάτων των Εργαστηρίων Γλυπτικής Ν. Περαντινού σε Αθήνα και Πάρο. Με το ποδήλατο άρχισε να ασχολείται το 2011 συγκεράζοντας τις δύο μεγάλες της αγάπες: ποδήλατο και γλυπτική. Θεωρεί τη Λευκάδα τόπο έμπνευσης και δημιουργίας! Katehorti.blogspot.gr, https://www.facebook.com/search/top/?q=art%26creativity

 

Πληροφορίες: 6947345026

ΧΟΡΗΓΟΣ: INTERCONTOR ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ