• Αλεξία, μίλησέ μας για σένα, την οπτική σου για τον κόσμο που σε περιβάλλει.

Ο μικρόκοσμος που με περιβάλλει είναι γεμάτος βιβλία, γραφές, χαρτιά, μολύβια, στιλό, σημειώσεις, ήχους πληκτρολογίου, μουσικές, αναγνώσεις, σκέψεις, στοχασμούς αλλά και παιχνίδια με την τριάμισι ετών κόρη μου που απαιτούν ανεξάντλητη φαντασία και ενέργεια.

Αντλώ δύναμη και ηρεμία από τη φύση. Νομίζω εκεί βρίσκει κανείς το όλον. Τα πάντα είναι εκεί. Στα δέντρα, στα τοπία, στη θάλασσα, στον κόσμο των ζώων και της φύσης που ακούραστα απλώς υπάρχει, για χρόνια, για αιώνες, πολύ πριν έρθω εγώ, πολύ πριν έρθουν οι άλλοι. Εκεί, στη φύση παίρνουν όλα τις πραγματικές τους διαστάσεις. Εκεί κι εγώ συνειδητοποιώ ξανά και ξανά τη θέση μου στον κόσμο. Ποια είμαι. Το μέγεθός μου, μικρό κι ασήμαντο στο μεγαλείο του σύμπαντος, σημαντικό παρ’ όλα αυτά ως μέρος του όλου.

  • Έχεις εκδώσει το βιβλίο «Είσαι το Κάρμα μου» (Allegro / Εμπειρία Εκδοτική, 2010) και τις ποιητικές συλλογές «Λέξεις στην άμμο» (εκδ. 24γράμματα, 2019) και «Μεθεόρτια έθιμα» (εκδ. 24γράμματα, 2020). Θεωρείς πως ο ποιητικός λόγος σε εκφράζει περισσότερο;

Το «Είσαι το Κάρμα μου» είναι ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης που αφορά τις συντροφικές σχέσεις. Ο ποιητικός λόγος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, αφού έχει άμεση σχέση με τον πυρήνα του γράφοντος, επομένως είναι κάτι που προκύπτει από ένα βαθύ και τολμηρό σκάψιμο στα ενδότερα της ψυχής. Και τα δυο με εκφράζουν σε διαφορετικές συνθήκες και σε συνάρτηση με το είδος του λόγου και το θέμα που γράφω.

  • Πόσο δύσκολο είναι να προσεγγίσεις τον αναγνώστη που επιλέγει ποιήματα;

Λέγεται ότι η ποίηση σε βρίσκει. Ο αναγνώστης λοιπόν που διαβάζει και αγαπά την ποίηση αργά ή γρήγορα θα συναντήσει ποιήματα που του μιλούν ενδοψυχικά και τον συγκινούν. Αν αυτά τα ποιήματα είναι κάποια που έχω γράψει η ίδια, είμαι ευγνώμων. Είναι μια επικοινωνία βαθιά υπαρξιακή με τον αναγνώστη. Κάτι μαγευτικό.

  • Θεωρείς πως τα ποιήματα είναι βιωματικά (όπως ίσως τα πεζά) ή «έρχονται» από ένα αδιευκρίνιστο «κανάλι» του νου μας;

Για μένα η ποίηση είναι βιωματική. Κάτι που θα δω, θα ακούσω ή θα σκεφτώ θα με ενεργοποιήσει και θα προκαλέσει μια σειρά από στοχασμούς και συναισθήματα που βρίσκουν διέξοδο στο χαρτί. Το κανάλι του νου, στο οποίο αναφέρεσαι, θεωρώ ότι είναι το ασυνείδητο, μνήμες ξεχασμένες, απωθημένα, τραύματα, επιθυμίες, εικόνες, μυρωδιές που ανασύρονται με κάποια αφορμή και μετουσιώνονται σε λέξεις.

  • Οι σπουδές σου στην ψυχολογία πόσο έχουν επηρεάσει το συγγραφικό σου έργο;

Οι σπουδές στην ψυχολογία μού έχουν δώσει αφενός μεν τη δεξιότητα να είμαι πιο παρατηρητική σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα ενδοψυχικά φαινόμενα, ξεκινώντας πρωτίστως από τον εαυτό μου, και αφετέρου τη γνώση για να είμαι πιο ακριβής στις παρατηρήσεις μου. Αυτό εκ των πραγμάτων με βοηθά στον δρόμο προς την αυτογνωσία, προς το «γνώθι σαυτόν», που είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος αλλά και το ζητούμενο για μια ζωή πλουσιότερη σε νόημα.  Είναι τρόπος ζωής για μένα που επιδρά σε κάθε τομέα του βίου μου, επομένως και στο συγγραφικό μου έργο.

  • Από το 2014 έχεις δημιουργήσει ένα δυναμικό σάιτ, το booksitting. Ήταν μια επιλογή που στηρίχτηκε στη συγγραφική σου δουλειά ή σου αρέσει η επικοινωνία γενικότερα;

Ήταν μια επιλογή που συνδύαζε και συνδυάζει τη γραφή, τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία, το βιβλίο, τις τέχνες και τις ιδέες. Ό,τι δηλαδή συνθέτει για μένα το άλας της ζωής. Βέβαια, το BookSitting εξελίσσεται διαρκώς και πλέον με οδηγεί εκείνο στους δρόμους που θέλει να βαδίσει. Τείνει να γίνει αυτόνομο!

  • Στο παρελθόν είχες ασχοληθεί με την επιρροή της τεχνολογίας στους σύγχρονους ανθρώπους. Νομίζεις πως παίζει σοβαρό ρόλο στο κατά πόσο διαβάζουν σήμερα οι άνθρωποι;

Νομίζω ότι οι άνθρωποι που αγαπούν το διάβασμα προτιμούν στη συντριπτική πλειονότητα να διαβάσουν ένα βιβλίο από το ασχολούνται με τον υπολογιστή ή το κινητό τους. Από την άλλη, όσοι αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα στην ανάγνωση ενός βιβλίου και στην τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη λιγότερη κοπιαστική ως προς το πνεύμα δραστηριότητα, είναι ευκολότερο με την τεχνολογική εξέλιξη να παρασυρθούν από την πληθώρα πληροφοριών και εικόνων που κατακλύζουν ατέρμονα τις οθόνες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή ώστε να μη χάσει κανείς το μέτρο και βρεθεί να ξοδεύει δυσανάλογα περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και στην τεχνολογία σε σχέση με άλλες πιο εποικοδομητικές για την ψυχή δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της ανάγνωσης βιβλίων.

  • Η ποίηση πόσο θεωρείς ότι μπορεί να γίνει καταληπτή από πολλούς; Μήπως θα ήταν σκόπιμο να οργανωθούν ποιητικές βραδιές ώστε να έρθουν περισσότεροι πιο κοντά σε αυτόν το «δύσκολο» λογοτεχνικό τομέα;

Πολλές φορές οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την ποίηση με αμηχανία ή με προκατάληψη. Τη θεωρούν ως κάτι δύσκολο, δυσνόητο, δυσπρόσιτο και δυστοπικό αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι. Το ίδιο ποίημα προσλαμβάνεται διαφορετικά από κάθε αναγνώστη αλλά και οι λέξεις και τα νοήματά του φωτίζονται με άλλον τρόπο σε κάθε ανάγνωση, ακόμα και από τον ίδιο αναγνώστη. Νομίζω ότι κάποιος που θέλει να έρθει πιο κοντά στην ποίηση, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να αρχίσει να τη διαβάζει. Η ποίηση υπάρχει παντού γύρω μας, αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα αισθητήριά μας για να την αντιληφθούμε. Ποιητικές εκδηλώσεις, και μάλιστα αξιόλογες, διοργανώνονται τακτικά. Οι εκδηλώσεις αυτές όμως έχουν νόημα για το ευρύ κοινό όταν επιδιώκουν να φέρουν την ποίηση πιο κοντά σε αυτό, όχι με απλοϊκότητα αλλά με απλότητα, πέρα από ξύλινες φιλολογικές αγκυλώσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ποίηση γίνεται κατανοητή με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι ένα άλλο οποιοδήποτε κείμενο, δοκιμιακό ας πούμε. Χρειάζεται τη συνέργεια νου και συναισθήματος, με δυο λόγια ολόκληρης της ανθρώπινης ύπαρξης. Πάντως έχω την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ότι όλο και περισσότερος κόσμος διαβάζει ποίηση και την προσεγγίζει με ευρύτερο πνεύμα.

  • Ετοιμάζεις κάτι τώρα -μετά το #μένουμε σπίτι- που θα προάγει κάποιες πολιτιστικές δράσεις;

Υπάρχουν κάποιες μη ανακοινώσιμες ακόμα, ιδέες που σύντομα εύχομαι να υλοποιηθούν!

https://booksitting.wordpress.com/

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: H Αλεξία Καλογεροπούλου σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε με άριστα τις μεταπτυχιακές σπουδές της (Master) στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στις Πολιτισμικές Σπουδές και στην Ανθρώπινη Επικοινωνία.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στην ψηφιακή ΕΡΤ. Το 2014 δημιούργησε τον ιστότοπο για τα βιβλία, τις τέχνες και τις ιδέες BookSitting.

Έχει εκδώσει το βιβλίο «Είσαι το Κάρμα μου» (Allegro / Εμπειρία Εκδοτική, 2010) και τις ποιητικές συλλογές «Λέξεις στην άμμο» (εκδ. 24γράμματα, 2019) και «Μεθεόρτια έθιμα» (εκδ. 24γράμματα, 2020).  Διηγήματα και ποιήματά της έχουν βραβευτεί, έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες και έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.