Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιούλη ο περίπατος και η συζήτηση που διοργάνωσε στις Αλυκές Καρυωτών Λευκάδας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», η Οργάνωση Λευκάδας της ΚΝΕ με θέμα «Μαθαίνουμε για το περιβάλλον και την προστασία του».

Οι μαθητές, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στον περίπατο είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν την περίοδο που λειτούργησαν οι αλυκές, όπου δούλευαν στην πλειοψηφία τους γυναίκες από το πρωί μέχρι το βράδυ, πολλές φορές ξυπόλητες, μεταφέροντας το αλάτι στο κεφάλι τους. Σε εποχές δύσκολες για τον τόπο μας όπου οι περισσότεροι άνδρες είχαν γεμίσει τις φυλακές και τα ξερονήσια.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως το υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο μέσα στο, κατά τα άλλα προστατευόμενο, φυσικό περιβάλλον του Σκορπιού, η κατασκευή της Μαρίνας στο Βλυχό, που έχει εγκριθεί ως στρατηγικής σημασίας επένδυση για να προχωρήσει με fast track διαδικασίες, ενώ επισημάνθηκε ότι ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος από τη μια και προστασία του περιβάλλοντος από την άλλη είναι ασυμβίβαστα.

Αναφορά έγινε επίσης στο «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με το οποίο ανάμεσα στα άλλα «απλοποιείται» η διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις και παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές και τις περιοχές «Natura», όπως είναι οι Αλυκές.

Πηγή:902.gr

Πηγή: lefkadatoday.gr