ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΚΑ 8μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ποιο είναι το τουριστικό θαύμα και η κανονικότητα των αστικών κομμάτων και του τουριστικού κεφαλαίου;

Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Λευκάδας πραγματοποιεί την εκδήλωση με θέμα τον τουρισμόαφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των εκατοντάδων εργαζόμενων, των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπαχολούμενων στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού που βιώνουν δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, αφού η επιβίωσή τους στηρίζεται στην εξασφάλιση του εισοδήματος από τον τουρισμό.

Οι εξελίξεις στον τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για την «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ως «ατμομηχανή» και «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε τη βάση της αστικής πολιτικής, όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο, αλλά και οδηγεί την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία να αντιμετωπίζει πολύ βαθύτερη κρίση απ’ τις άλλες χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που δεν αποτελούσαν «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τα κέρδη των επενδυτών.

Οι εργαζόμενοι τόσο στον τουρισμό όσο και γενικότερα γνωρίζουν ότι το «τουριστικό θαύμα» και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλήρωσαν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Η ευελιξία στην αγορά εργασίας με τις 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και μια συλλογική σύμβαση εργασίας που κάλυπτε μόνο το 10% των εργαζόμενων στον κλάδο, ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για το «τουριστικό θαύμα». Την ίδια στιγμή οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων επιβεβαιώνουν ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Ταυτόχρονα, έρχονται στην επιφάνεια οι ισχυροί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου τα κράτη – μέλη αδυνατούν να θεσπίσουν ενιαίους κανόνες για τον Τουρισμό και μεταθέτουν την ευθύνη στο κάθε κράτος ξεχωριστά. Έτσι η κυβερνητική προπαγάνδα εστιάζει στην καθησύχαση του λαού θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.

Η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους, αποτελεί μονόδρομο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες που απασχολούνται στον κλάδο να μη δεχτούν τη θυσία και άλλων δικαιωμάτων τους στο βωμό της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός πλήρωσαν πολλά για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τουρισμό, δεν πρέπει να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τη διαχείριση της κρίσης και την επιστροφή στον αντιλαϊκό, καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

          Έλα στην εκδήλωση, μάθε τις θέσεις του ΚΚΕ για τον τουρισμό!        

Πηγή: lefkadatoday.gr